5 merkkiä siitä, että saatat olla allerginen alkoholille

14.5.2024

Sinun ei tarvitse olla allerginen alkoholille voidaksesi saada pahoinvointia yön juomisen ja juhlimisen jälkeen. Ehkä myös kaadat juomaa lasiin hieman liian ahkerasti, ja saatat kokea pahoinvointia, oksentelua ja muistinmenetystä.

Jopa kohtuulliset määrät juomista voivat aiheuttaa terveydelle haittaa ajan mittaan, altistaen sinut lisääntyneelle syövän, sydän- ja verisuonitautien sekä maksasairauksien riskille. Näyttää siltä, ​​ettei alkoholi voi aiheuttaa sinulle haittaa monin tavoin. Ja näiden vaarojen lisäksi alkoholiallergiaa tai -intoleranssia sairastavat voivat kohdata lisäoireita – mutta usein tietämättä niiden syytä.

Allergiat ja intoleranssit voivat vaikuttaa samalta, mutta ne eivät ole: Intoleranssi on geneettinen aineenvaihduntahäiriö, kun taas allergia on immunologinen reaktio tiettyyn juoman sisältämään ainesosaan – kuten viljoihin, kemikaaleihin tai säilöntäaineisiin. Yhteistä niille kuitenkin on, että molemmat voivat aiheuttaa merkittäviä oireita jo ensimmäisten siemauksien jälkeen.

”Erottaakseen, onko henkilö allerginen alkoholille vai onko hän juonut liikaa, on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, milloin oireet alkoivat,” sanoo Rosmy Barrios, MD, lääkäri ja lääketieteellisen sisällön kirjoittaja Health Reporterissa. ”Allergian aiheuttamat oireet ilmenevät välittömästi tai muutaman minuutin kuluttua alkoholijuomien nauttimisesta, kun taas liiallisen juomisen yhteydessä esiintyvät oireet ilmenevät paljon myöhemmin.”

Seuraavat oireet voivat tarkoittaa, että sinulla on alkoholin intoleranssi tai allergia – ja keskustele lääkärisi kanssa, jos huomaat niitä, varsinkin kohtuullisen juomisen aikana.

 

Kasvojen punoitus

Kansallisen alkoholin väärinkäytön ja alkoholismin instituutin mukaan punoittava kasvot – välittömästi juomisen jälkeen – voi olla avainmerkki alkoholiallergiasta. ”Erityisen merkittävästi alkoholin flush-reaktio liittyy tiettyihin syöpätyyppeihin,” instituutio varoittaa, huomauttaen, että ruokatorven syöpä ja rintasyöpä ovat läheisimmin yhteydessä.

 

Punaiset, kutiavat ihomuutokset

Monet alkoholiallergiaa sairastavat henkilöt saavat nokkosihottumaa juomisen jälkeen. Nämä ovat punaisia, kutisevia paukamia iholla, jotka ilmestyvät pian alkoholin nauttimisen jälkeen. Gillian Tietz, MS, biokemisti ja Sober Powered Podcastin isäntä, selittää, että, koska ”genetiikka määrittää, kuinka tehokkaasti entsyymisi toimivat alkoholin käsittelyssä ja poistamisessa”, jotkut ihmiset, joilla on tehottomat entsyymit, voivat kokea asetaldehydin kertymistä, mikä voi pahentaa oireita.

 

Juokseva tai tukkoinen nenä

Nenän tukkoisuus tai juokseva nenä liittyvät myös usein alkoholiallergiaan. Go Health Urgent Caren mukaan se johtuu siitä, että ”viinissä, oluessa ja väkevissä juomissa on histamiinia, yhdistettä, joka aiheuttaa allergisen reaktion. Kaikista alkoholijuomista punaviinit sisältävät yleensä eniten histamiinia.”

 

Pahoinvointi ja oksentelu

Olisi helppo sekoittaa nämä oireet alkoholimyrkytykseen, mutta Mayo Clinicin mukaan ne voivat olla allergian tai intoleranssin merkki. Oli syy mikä tahansa, pahoinvointi tai oksentelu juomisen jälkeen minkä tahansa taajuuden kanssa, on selvä merkki siitä, että sinun tulisi keskustella lääkärin kanssa alkoholin kulutuksestasi ja joko vähentää sitä tai lopettaa kokonaan.

 

Mahavaivat

Mahavaivat, kuten vatsakivut ja ripuli, liittyvät myös alkoholiallergiaan ja voivat ilmetä pian ensimmäisen juoman jälkeen. Vaikka ihmiset ilman allergiaa tai intoleranssia voivat kokea tämän oireen juomisen jälkeen, koska ”alkoholi ärsyttää suolistoa ja saa sen reagoimaan nopeuttamalla ruoansulatusta”, selittää Medical News Today. Jos huomaat tämän tai muita alkoholiallergian tai intoleranssin oireita, tuo asia esille terveydenhuollon tarjoajasi kanssa – ja vältä juomista sillä välin.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Bestlifeonline.com
Lähde: Unsplash.com