Vähäkalorinen aamiainen – 12 hyvää vinkkiä

29.7.2021

Kaloreiden vähentäminen aamiaisesta on ongelmallista useammastakin syystä. Haluat aamuisin varmistua siitä, että syöt riittävästi kaloreita, yleensä 300-500. Toivot, että kalorit tulisivat monipuolisesti hiilihydraateista, proteiinista ja kuiduista. Näin voit varmistua siitä, että sinulla riittää energiaa lounaaseen asti.

 

Valitettavasti monet aamiaissuosikit sisältävät turhia kaloreita. Näihin kuuluvat itsessään paljon sokereita ja rasvoja sisältäviä tuotteita kuten vaalea paahtoleipä ja ravintoniukat murot. Nämä 12 vinkkiä auttavat sinua välttämään turhia kaloreita, jotta voit syödä enemmän terveellisiä proteiineja ja kuituja, joita oikeasti tarvitset.

 

Ja ennen kuin pääsemme itse asiaan yksi tärkeä huomio: Mikä toimii yhdelle ihmiselle painonpudotuksessa ei välttämättä toimi toiselle. Jos sinulla on ollut syömishäiriöitä, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin ennen minkäänlaisen dieetin aloittamista. Joillekin henkilöille pelkkiin kaloreihin tuijottaminen ei ole hyväksi vaan voi olla jopa haitallista. Ja jos sinulla ei ole edes tarkoitus pudottaa painoa sekin on luvallista! Voit olla välittämättä näistä vinkeistä. Loppupelissä se mitä syöt, kehonkoostumuksesi ja terveytesi on ainoastaan sinun oma asiasi, ei kenenkään muun.

 

Jos kuitenkin toivot muutosta kehonkoostumuksessasi tai painossasi mistä tahansa syystä, ja lääkärisi tukee päätöstäsi, nämä vinkit voivat auttaa sinua terveellisellä ja yksinkertaisella tavalla.

 

1. Käytä ruiskutettavaa ruokaöljyä nestemäisen sijaan kun paistat kananmunia

Useat öljyt ovat hyväksi terveydelle, kun niitä käytetään kohtuudella. Niissä on kuitenkin valtavasti kaloreita. Ruokalusikallisessa ruokaöljyä on 119 kaloria. Kun siis seuraavan kerran teet munakokkelia unohda ruokalusikallinen öljyä ja sen sijaan ruiskuta vähän öljyä. Se estää kananmunien tarttumisen pannuun lisäämättä turhia kaloreita.

 

2. Poista sämpylästäsi pehmeä sisus

Tämä on loistava keino vähentää sekä hiilihydraatteja että turhia kaloreita. Täytä sämpylänkuori vähäkalorisilla kasviksilla, pilkotulla punasipulilla ja savulohella.

 

3. Muuta sämpyläsi leivänpalaksi

Tässä toinen neuvo jolla voit vähentää hiilihydraatteja ja kaloreita. Jätä toinen puolisko sämpylästä kokonaan syömättä ja lisää enemmän kasviksia toisen puoliskon päälle.

 

4. Unohda maustetut jogurtit ja valmiiksi pakatut kaurapuurot

Enemmän sokeria = enemmän kaloreita. Sekä maustetuissa jogurteissa että valmiiksi pakatuissa kaurapuuropusseissa on valitettavasti lisättyä sokeria. Niiden sijaan ravitsemusterapeutti Lindsey Pine kehottaa valitsemaan maustamattoman jogurtin ja makeuttamaan sen tipalla hunajaa ja kourallisella marjoja. Kaurapuuro kannattaa tehdä itse hiutaleista.

 

5. Varmista että valitsemassasi pähkinävoissa ei ole lisättyä sokeria

Lindsey Pine varoittaa, että monessa pähkinävoissa on lisättyä sokeria. Kaupoista löytyy kuitenkin myös pelkistä kuivatuista manteleista ja palmuöljystä tehtyjä pähkinävoita. Aina kannattaa lukea tuoteseloste ennen tuotteen hankkimista.

 

6. Jätä keltuaiset pois munakkaastasi

Keltuaisten syömisessä ei sinänsä ole mitään pahaa. Ne kuitenkin sisältävät enemmän kaloreita kuin valkuaiset, joten ne voi hyvin jättää pois munakkaasta.

 

7. Jos et voi jättää keltuaisia pois munakkaastasi jätä juusto

Usko pois, kananmunat ovat herkullisia ja kermaisia ihan sellaisenaan. Munakkaasi ei todellakaan tarvitse juustoa!

 

8. Juo kahvisi vain tilkalla maitoa

Maitokahvi on herkullista, mutta täynnä kaloreita. Maitokahvissa suurin osa on maitoa ja kahvia on vain espresson verran. Maitokahvin sijaan lisätä kahviisi vain pienen lorauksen kermaa. Pine kertoo tämän olevan hänen suosikkitapansa vähentää kaloreita aamiaisella.

 

9. Juo kahvisi mustana

Oletko kokeillut juoda kahvisi mustana? Itse asiassa hyvä musta kahvi voi muuttaa elämäsi. Se on herkullista ihan ilman maitoa ja erittäin vähäkalorista. Lisäksi siinä on paljon kofeiinia. Mitä muuta voisit tarvita?

 

10. Syö vohvelien ja pannukakkujen kanssa marjoja

Puoli kupillista vadelmia sisältää 32 kaloria, ruokalusikallinen vaahterasiirappia 52 kaloria. Tuoreet marjat ja hedelmät sisältävät lisäksi runsaasti kuituja. Jos haluat jotain kastikemaisempaa, soseuta marjat haarukalla ja lisää tilkka sitruunamehua ja anna tekeytyä muutaman minuutin ajan ennen käyttöä.

 

11. Jos sinun on pakko saada leivonnainen syö vain puolikas

Jokainen meistä rakastaa kunnon mannermaista aamiaista. Totuus on kuitenkin se, että muffinit, voisarvet ja muut leivonnaiset eivät anna sinulle tarvitsemiasi ravintoaineita ja olet todennäköisesti nälkäinen jo ennen lounasta. Jos sinun on kuitenkin pakko saada leivonnaisannos ota sen seuraksi jotain proteiinia – kenties kovaksi keitetty kananmuna? Ja puolita leivonnaisesi! Voit tyydyttää makeannälkäsi sabotoimatta koko ateriaasi. Bonuksena sinulle jää toinen puolikas seuraavaksi aamuksi!

 

12. Unohda mehu ja juo maustettua vettä

Mehut virkistävät, mutta sisältävät myös valtavasti sokeria ja kaloreita ja erittäin vähän kuitua ja proteiineja joita tarvitset aamulla. Jos kuitenkin haluat makua juomaasi makeuta vesi marjoilla tai hedelmillä. Se on helppoa, maistuvaa ja vähäkalorista.

 

LUE LISÄÄ: RUOKA JA JUOMA -AIHEISIA UUTISIA

Lähde: Self.com

Artikkelikuva: Unsplash / Brooke Lark