Viisi faktaa pistaasipähkinöistä

14.12.2021

Herkullisia sekä terveellisiä – mikäpä olisikaan parempi yhdistelmä, kun puhutaan naposteltavista ja pikkusuolaisista. Tässä muutama syy, miksi kaupasta kannattaa kaapata silloin tällöin mukaan pussillinen näitä herkullisia pähkinöitä. Näistä ei välttämättä monikaan ole kuullut.

1. Pistaasipähkinät ovat erittäin vähäkalorisia

Yksi pistaasipähkinä sisältää ainoastaan 3-4 kaloria, joka on vähemmän, kuin useimmissa muissa pähkinöissä.

2. Pistaasipähkinöiden kuorillakin on yllättävä vaikutus

Pistaasipähkinät ovat siksikin loistava välipalavalinta, että ne ovat hidasta syötävää. Tutkimuskin osoitti, että pistaasipähkinöiden syöminen vähentää muiden herkkujen popsimista yllättävästäkin syystä: Pois heitetyt kuoret antavat syöjälle visuaalisen, alitajuisen viestin siitä, miten paljon pähkinöitä on tullut jo syötyä. Tällaista ominaisuutta ei monellakaan herkulla ole.

Tämän lisäksi kuoriminen auttaa tiedostamaan itse syömisen paremmin, jolloin ajattelematon / huomaamaton popsiminen vähenee. Ilmiö on saanut nimeksikin “pistaasivaikutus”.

3. USA on maailman suurin pistaasipähkinöiden tuottaja

USA ohitti Iranin pistaasipähkinöiden tuottajana vuonna 2010. Myynti kasvaa edelleen ja vuosien 2007-2013 aikana vienti nousikin 100 miljoonasta dollarista melkein 270 miljoonaan dollariin.

4. Erinomainen kaliumin lähde

Kaliumiakin pistaasipähkinät sisältävät enemmän, kuin useimmat muut pähkinät. Kalium alentaa stressihormonien määrää elimistössä ja äärimmäisen tärkeä sydämen, hermoston ja lihaksiston toiminnalle. Kalium säätelee yhdessä natriumin kanssa elimistön happo-emästasapainoa sekä osmoosia.

5. Pistaasipähkinät ovat todellista superfoodia

Pistaasipähkinöiden on huomattu alentavan huonon LDL-kolesterolin määrää verenkierrossa sekä ehkäisevän syöpäsairauksien kehittymistä. Taistelussa ikääntymistä vastaan auttavat pistaasipähkinöiden kasvisterolit, monityydyttymättömät rasvahapot ja antioksidantit.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: epicurious.com
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay.com / Simone_ph