Tutkimus: Suklaansyönti hoikistaa!

6.7.2023

Mitä ihmettä!! Uusimman, espanjalaisen 1458 nuorta henkilöä käsittävän tutkimuksen mukaan suklaansyöjät ovatkin muita hoikempia!

 

Tosin kyse ei ole suklaarasiallisen tai edes levyn syömisestä päivittäin. Tutkimukseen osallistuneet, muita hoikemmat henkilöt, söivät 43 g suklaata päivässä eli pari riviä suklaalevystä tai yhden suklaapatukan. Vertailuksi voidaan todeta, että suurin osa meillä myytävistä patukoista painaa alle 40 g. Tummaa tai vaaleaa suklaata ei eroteltu toisistaan, eli kaikilla erilaisilla suklailla oli hyvä vaikutus. Tutkimuksessa huomioitiin myös henkilöiden liikunnallisuus ja monia muita vaikuttavia tekijöitä.

 

Lisätutkimuksia tietysti tarvitaan, mutta tutkijat epäilevät positiivisiksi tekijöiksi suklaan favonoideja. Suklaan sisältämässä kaakaomassassa on näitä luonnollisiin väriaineisiin kuuluvia antioksidantteja. Niiden tiedetään ehkäisevän elimistön haitallisten rasvojen hapettumista ja sillä oletetaan olevan positiivinen vaikutus myös sydämen verisuonitautien ehkäisyssä.

suklaa01

 

Suklaata pidetään ihon huonontajana. Tässäkin lienee kyse määristä ja ehkäpä suklaan sisältämästä sokerista. Saksalainen tutkimus nimittäin totesi kaakaopitoisen suklaan tai kaakaojuoman säännöllisen nauttimisen parantavan ihon toimintaa ja rakennetta. Mitä enemmän tummaa väriä, sitä suurempi kaakaopitoisuus. Siksi suklaa on löytänyt tiensä myös kauneushoitoloiden ja spa-osastojen kasvohoitoihin ja ihoa ravitseviin kylpyihin.

 

Pitkä historia eri kulttuureissa

 

Suklaan arvostus ja historia on pitkä. Etelä-Amerikan Mayakulttuurissa suklaata nautittiin jo 4 000 vuotta sitten ja Amazonin seudulla oletettavasti kaakaon käytön juuret ulottuvat 4 000 vuoden päähän. Euroopan varsinainen suklaamaa Sveitsi, joka kehitti suklaan 1 800-luvun lopulla. Suomalaisten yleisin suklaa, Fazerin sininenkin on jo yli 80-vuotias.

 

Joulu on suklaan kulta-aikaa, mutta kulutus on suurta muulloinkin. Vuositasolla Fazerin Sinistä myydään yli 6 miljoonaa kiloa, josta suurin osa Suomessa. Meillä joka neljäs myyty suklaalevy onkin Fazerin sininen.

suklaa02

 

Vaihtelua ja sokerittomia herkkupaloja

 

Koska yli 40% naisista (ja 15% miehistä) kokee oman suhteensa suklaaseen intohimoksi tai riippuvaisuudeksi, on ehkä hyvä harjoitella suklaasta nauttimista sopivissa annoksissa. Yksi keino on leipoa kaakaopitoisesta suklaasta terveellisiä herkkuja, esim. meheviä muffinsseja. Silloin herkusta saa enemmän irti kuitenkin ilman sokerin riippuvuutta aiheuttavaa vaikutusta.

 

Kauppoihin tulee jatkuvasti myös paljon uusia, kiinnostavia tummia suklaita ja raakasuklaita. Jokaiselle löytyy helposti paras tapa saada sopiva annos suklaanautintoa sulostuttamaan herkkuhetkiä.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Artikkelikuva / Pixabay

Kirjoittaja:

Luova yrittäjä, kuvaaja, kaikesta terveellisestä ja kauniista inspiroituva bloggaaja ideoi ruokaa, joka hellii makuhermoja ja hyvinvointia, on helppoa valmistaa ja aineet ovat helposti saatavilla. Resepteissä ei ole sokeria eikä jauhoja. Ruoan lisäksi lifestyle-kirjoituksissa inspiroidutaan hyvästä olosta, jooga & spa-tunnelmista, onnellisuudesta ja stessinhallinnasta, matkoista maailmalla, Suomen saaristosta ja kodin sisustamisesta.