Jotkut tietävät jo teini-iässä, että he eivät halua lapsia. Tämän oletetaan olevan vain vaihe elämässä, sillä teinien ei uskota suunnittelevan elämää pidemmällä tähtäimellä.
”Tulet muuttamaan mielesi.”
Teinin vastaus tähän on ”En tule” ja moni heistä ei olekaan ajan myötä muuttanut kantaansa.
On olemassa niin sanottu elämän käsikirjoitus, jota kaikkien oletetaan seuraavan. Ne, jotka kulkevat toista polkua, ajatellaan olevan epänormaaleja ja poikkeavia perhefundamentalistien silmissä.
Koulutus, ura, eläkevakuutus, naimisiin meno, talon osto, perheen perustaminen, lapsien kasvattaminen ja loppuen lopuksi eläkkeestä nauttiminen Espanjan lämmössä.
Ongelmana on se, että nämä ”tyypilliset” elämän virstanpylväät ovat vanhentuneet, eivätkä ne enää päde nyt aikuisuuteen kasvaneisiin naisiin – niihin, jotka elävät sinkkuna pidempään, valitsevat ei niin perinteisiä ammatteja ja työskentelevät yrittäjinä, näkevät asunnon omistamisen vapauden hidastajana, eivät halua lapsia ja mahdollisesti eivät koskaan päädy naimisiin, sekä suunnittelevat eläkkeelle jääntiä 40-vuotiaana nauttien matkustelusta itse tehdyllä rahalla eikä kertyneellä eläkkeellä. Ajat muuttuvat.
Vaikkakin tyypillinen elämänkaari sopii edelleen monille, täytyy myös heidän ymmärtää, että se ei sovi kaikille. Siispä, seuraavan kerran, kun keskustelet henkilön kanssa, joka ei halua lapsia (yleensä se on nainen, joka kohtaa arvostelua), pidä mielessä mitä hänelle ei tule sanoa.
”Tulet muuttamaan mielesi.”
Ihminen voi muuttaa mielensä siitä lähteekö paratiisilomalle vai laittaako rahat uusiin kalliisiin kenkiin, mutta ei niin helposti siitä, luoko tähän maailmaan uutta elämää, josta hän on vastuussa koko loppu elämänsä.
”Mutta kuka pitää sinusta huolta, kun olet vanha? ”
Samat vanhainkodin hoitajat pitävät huolta myös niistä, jotka ovat hankkineet lapsia.
”Etkö halua jättää tähän maailmaan omaa jälkeä?”
Oman jälkensä tähän maailmaan voi jättää myös ilman lapsia. Elämästä voi nauttia ja jättää perintöä myös muilla tavoin.
”Lapsen syntymä on suoranainen ihme!”
Onko kuitenkaan? Miljardit ihmiset ovat kokeneet tämän ihmeen satojen tuhansien vuosien aikana. ”Ihmeen” määritelmä on tavallisesta poikkeava. Lapsia kuitenkin syntyy joka päivä.
”Et tule koskaan ymmärtämään tosi rakkautta ennen kuin olet pitänyt ensimmäistä lasta sylissäsi.”
Läheiset ystävät, perhe ja elämänkumppanit ovat siis eläneet valheessa, koska rakkaus ei olekaan ollut aitoa…
”Mutta lapset tuovat iloa elämään!”
Kaikki äidit eivät ole tätä mieltä, ainakaan ne, jotka aloittavat lauseen ”Rakastan kyllä lapsiani, mutta…” Äidin ja lapsen välinen rakkaus on varmasti syvää ja todellista, mutta tämä ilo, josta puhutaan, ei varmasti ole universaali totuus. Toisille iloa tuo se hiljaisuus, joka ympäröi lapsetonta ihmistä.
Lue myös: Äidit ovat alipalkattuja – näin paljon heidän pitäisi ansaita vuodessa
”Lapsi muuttaa elämäsi!”
Niin tekee! Mutta kuka määritti sen, että se on hyvä asia? Tuhoisa palo kotona muuttaa myös elämäsi, mutta kukaan ei painosta ketään tuhopolttoon.
”Haluat lapsen viimeistään silloin, kun biologinen kellosi alkaa tikittämään.”
Joillain tuo biologinen kello on ilmeisesti rikki, koska hedelmällisimmän iän jo mentyä ohi tuo kello ei ole päästänyt pihaustakaan.
Lue myös: 18 muutosta, jotka jokainen nainen käy läpi 25-30-vuotiaana
”Mutta lapsesi tulee rakastamaan sinua ehdoitta!”
Koirakin rakastaa sinua ehdoitta. Lapsi rakastaa sinua ehdoitta siihen asti, kunnes täyttää 12 ja hänestä tulee hormoneista seonnut, rahaa imevä sosiopaatti.
”Miksi ei?”
Aika. Raha. Energia. Vapaus. Hiljaisuuden kaipuu. Jatketaanko listaa?