Tutkimus: Hedelmien ja vihannesten lisääminen ruokavalioon voi jopa lihottaa

14.5.2024

Hedelmien ja vihannesten syömisen lisääminen ei automaattisesti avita painonpudotustavoitteissa, kertoo tuore tutkimus. Tämä johtuu siitä, että vihannesten ja hedelmien laadulla on jopa luultuakin suurempi merkitys lopputuloksen kannalta.

Laihdutuksen onnistumiseen vaikuttavat hiilihydraattien laatu sekä kalorien määrä. Tutkimuksen mukaan tärkkelyspitoiset vihannekset kuten maissi ja peruna ovat huonoja vaihtoehtoja laihduttajille.

Hiilihydraattien laadusta kertoo glykeeminen indeksi, joka on esimerkiksi perunan kohdalla korkea. Korkea glykeeminen indeksi tarkoittaa, että perunan (tai muun vihanneksen) hiilihydraatit nostavat verensokerin nopeasti ylös, minkä jälkeen se tulee yhtä rivakasti alas. Jyrkät verensokeripiikit aiheuttavat väsymystä ja alttiutta tyydyttää nälkä snackseilla ja muilla epämääräisillä herkuilla – tuloksena painon nouseminen.

Mitkä sitten ovat laihduttajalle hyviä vihanneksia ja hedelmiä? Tutkimusten mukaan näitä ovat mm. parsakaali, mustikat ja omena. Perunaa suositellaan korvattavaksi kukkakaalilla tai bataatilla.

Lisää aiheesta terveys & hyvinvointi

Lähteet: Guardian, Plos one
Kuva:  Unsplash / Pinapple Supply Co