Tunteellisten ihmisten tavat välttää ahdistusta & stressiä

6.2.2021

Muistatko ne vanhat Maantiekiitäjä-sarjakuvat, joilla kojootti putoaa vahingossa jyrkänteeltä? Ja hän vietti muutaman sekunnin paikallaan ilmassa, hyppien tyhjyyden päällä kuin se yrittäisi vakuutella, että maa olisi vielä sen alla? Katsojina tiesimme kaikki, että kun kojootti katsoo alas ja ymmärtää tilanteensa todellisuuden, hän putoaa tuhoonsa.

Ihmiset tekevät samaa kaiken aikaa. Hankkiudumme tuskallisiin tilanteisiin, ympäröimme itsemme stressillä ja ahdistavilla tunteilla, mutta löydämme tapoja viivytellä väistämätöntä – pakotamme itsemme olemaan katsomatta alas – jotta voimme viettää muutaman sekunnin kävellen ilmassa ennen kuin universumi muistuttaa painovoiman olemassaolosta.

Kyseessä on kieltämisen voima

Ja kieltämisen ainutlaatuinen kyky auttaa ihmisiä lopettamaan syvyyksiin putoamisen saattaa olla oikeastaan hyvä asia (Holly Parkerin uuden kirjan When Reality Bites: How Denial Helps and What to Do When It Hurts mukaan)

Valtava osa ihmisen kokemusta

Oikein Huolimatta siitä, mitä olet kuullut, kieltäminen ei ole lainkaan huono vaihtoehto. Kun ajattelet sitä, kieltäminen on valtava osa ihmisen kokemusta.

Itse asiassa se saattaa olla kaikkein inhimillisin kokemuksemme, koska se on jotain, jota vain ihmiset tekevät. Et näe koiran teeskentelevän nälkää kun sen edessä on pihvi, tai kissan esittävän, että se ei haluaisi tulla sisään kun sataa. Ympärillämme tapahtuvan kieltäminen on jotain, joka on ainutlaatuista ihmisille.

Ihmiset voivat olla luovia yrittäessään teeskennellä, että heidän edessä oleva totuus ei ole totta – ja jotkut ihmiset ovat todella, todella hyviä siinä. Voisi jopa sanoa, että harvat ihmiset ovat asiantuntijoita ”ei-toivotun kieltämisessä.”

Mutta ovatko ne ihmiset onnellisempia sen vuoksi?

 

Näin kieltäminen voi todella tehdä meistä terveempiä ja onnellisempia

Kirjassaan Parker puhuu kieltämisen arkipäivän kokemuksista, jotka ovat meille kaikille tuttuja. Kasaatko laskuja kunnes ne ovat myöhässä? Kyllä. Oletko surullinen, mutta et yritä tehdä muutosta? Kyllä. Kiellätkö, että voit huonosti kunnes kehosi heittää pyyhkeen kehään? Olemme kaikki tunteneet näin.

Kieltäminen antaa meille mahdollisuuden ”säätää” tietoisuuttamme ylös tai alas riippuen siitä, millaisia tunteita meidän tulee tuntea näissä arkipäiväisissä hetkissä.

Tämä antaa ihmisille ainutlaatuisen mahdollisuuden – mahdollisuus ottaa henkisesti askel taaksepäin ja käsitellä asiat myöhemmin omalla ajallaan, koska elämässä on hetkiä, jolloin ”emme edes kykene”. Ja on aikoja, jolloin meidän tulee käsitellä ahdistusta omilla ehdoillamme.

Kieltäminen on keskeinen tekijä kyvyssämme vastata ympäröivään maailmaamme – se on kuin tunteiden suodatin – ja se on aika hienoa, koska kieltäminen voi suojata meitä asioilta, joita emme voi hallita.

Esimerkiksi olemme kaikki nähneet elokuvia, jossa päähenkilö viedään tavallisesta maailmasta Oziin, Narniaan tai johonkin muuhun fantasiamaahan. Usein näiden hahmojen ensimmäinen reaktio on kieltää heidän uusi todellisuutensa. ”Tämän täytyy olla unta.”

Kieltäminen antaa heille mahdollisuuden paeta paniikilta kohdatessaan noitia, lohikäärmeitä ja puhuvia eläimiä, mikä antaa heille aikaa sopeutua uuteen ympäristöön ilman ahdistusta ja kauhua.

Se voi olla turhauttavaa katsojille, koska ME tiedämme, että kyseessä on todellinen noita, mutta vastoinkäymisiä kokevalle henkilölle kieltäminen antaa mahdollisuuden tutkia uutta, pelottavaa todellisuutta.

Lue myös: 10 täysin epäitsekästä syytä asettaa rajoja

Tällainen käyttäytyminen on normaalia. Ihmiset käyttävät kieltämistä työkaluna sekä hyvissä että pahoissa ajoissa

Olemme jo keskustelleet pahasta – kieltäminen, estää meitä ymmärtämästä, että olemme putoamassa jyrkänteeltä, että laskut ovat erääntyneet tai että emme ole enää Kansasissa. Mutta kieltäminen voi myös tehdä asioista parempia.

Viivästynyt tyydytys on eräänlaista kieltämistä. Siten ihmiset välttävät totuuden ymmärtämistä – miltä se näyttää, miltä se tuntuu – kyseessä on ilon päättymisen viivästyttämistä.

Olemme erillämme puolisoistamme hääpäivänä, joten emme näe toisiamme ennen alttarille astelua. Kieltäydymme kuulemasta juonipaljastuksia seuraamastamme sarjasta. Emme halua tietää vauvan sukupuolta ennen syntymää tehdäksemme syntymästä entistäkin dramaattisemman.

Lue myös:9 todella tunneälykkäiden ihmisten tapaa

Kieltäminen ei ainoastaan suojaa meitä kivuliaalta totuudelta ennen sen kohtaamista, vaan se saa myös hyvät asiat kestämään pidempään

Kieltäminen voi sekä hyvinä että huonoina aikoina saada meidät tuntemaan, että mahdollisuuksia on rajattomasti. Että maailma on maagisempi kuin se todellisuudessa ehkä onkaan tai että meillä on enemmän ovia avoinna kuin olisimme voineet uskoa.

Ja olipa se totta tai ei, kieltäminen voi antaa meille emotionaalista tukea, jota tarvitsemme estääksemme epätoivoon vaipumisen ja päästäksemme takaisin jaloillemme etsimällä uusia tapoja siirtyä eteenpäin – vaikka allamme ei olisikaan enää jyrkännettä.

Joskus meidän tulee jättää huomioimatta, mitä todellisuus yrittää kertoa meille ja pakottaa itsemme kulkemaan omia polkujamme. Jos et ole varma kieltämisen voimasta.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Your Tango
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay