10 hyvää syytä rajojen asettamiseen

28.6.2018

Kukaan ei voi tehdä ja olla kaikkea kaikille – rajojen asettaminen on siksi äärimmäisen tärkeä taito. Rajojen asettamisessa ja asioiden priorisoimisessa ei ole mitään itsekästä. Elämä ilman rajoja tarkoittaa elämää jossa muiden tarpeet ja tunteet menevät aina omien tunteiden edelle. Tällainen elämä johtaa helposti ja vääjäämättömästi burnoutien kautta masennukseen.

Tässä kymmenen syytä miksi ”ein” sanominen kannattaa opetella – mieluummin ennemmin kuin myöhemmin:

1. Sinusta tulee entistä itsetietoisempi

Itsetietoisuus tarkoittaa sitä että osaat tunnistaa omat tunteesi ilman että sidot ne johonkin tiettyyn ihmiseen tai tilanteeseen. On tärkeää erottaa omat tunteet ja ajatukset muiden ihmisten tunteista ja ajatuksista. Kyse ei ole muurien rakentamisesta, vaan terveestä rajojen vetämisestä.

 

2. Sinusta tulee parempi ystävä ja kumppani

Rajojen asettaminen antaa aivoillesi mahdollisuuden latautua ja kerätä voimia. Tämän ansiosta jaksat myös antaa ystävillesi ja kumppanillesi enemmän huomiota ja aikaa. Pystyt näin myös huomioimaan paremmin heidän tarpeitaan – ja vältät ylittämästä heidän omia rajojaan.

 

3. Voit paremmin

Rajojen asettaminen mahdollistaa sen että asetat oman hyvinvointisi etusijalle. Siinä ei ole mitään epäitsekästä että asettaa omat rajansa ennen muiden tarpeisiin vastaamista. Olet tehokkaampi ja vähemmän ahdistunut auttaessasi muita kun tiedät omat rajasi.

 

4. Stressitasosi alenee

Jos annat muiden tarpeiden jatkuvasti määrätä omia tekemisiäsi, niin stressaannut varmasti. Tämä johtuu siitä, että kaikki muutkin kärsivät jatkuvasti eriasteisesta stressistä ja ongelmista. Jos et osaa asettaa rajoja, kaikki stressi imeytyy myös sinuun ja estää sinua toimimasta tehokkaasti.

 

5. Sinusta tulee parempi kommunikoija

Jotta voisit oikeasti asettaa rajoja, sinun on osattava määrittää mitä sallit ja mitä et. Sinun on siis osattava sanoa ytimekkäästi ja tarkasti missä rajasi kulkevat. Tämä vaatii hyvää kommunikointitaitoa. Kerro siis lähimmäisillesi missä rajasi menevät, äläkä oleta tai ennakoi että läheisesi tietäisivät ne.

 

6. Luottamuksesi ihmisiä kohtaan paranee

Monet pelkäävät että sanomalla ”ei” he menettävät ystäviensä luottamuksen ja sympatian. Toisten jatkuva miellyttäminen ei kuitenkaan pidemmän päälle toimi. ”Ein” sanominen voi itse asiassa parantaa ihmissuhteitasi, koska se on tapa kertoa tunteistasi. Tunteiden avaaminen vaatii aina luottamusta, ja luottamus parantaa ihmissuhteita.

 

7. Olet harvemmin vihainen

Jos et aseta rajoja, niin muiden ihmisten tarpeet alkavat ohjata elämääsi ja ajankäyttöäsi. Tämä johtaa vihantunteisiin, jotka voivat ajan myötä kroonistua ja johtaa masennukseen. Sinun ei kannata kuitenkaan olla aggressiivinen silloin kun olet päättänyt asettaa rajoja – se vain laimentaa ja sumentaa viestiäsi. Itsevarmuus on aggressiivisuutta parempi tapa viestittää rajoista.

 

8. Opit sanomaan luontevasti ”ei”

”Ei” on pieni sana, mutta sen voima on valtava. Näyttelijä Lena Dunham kertoo Huffington Postin haastattelussa, miten paljon hän sai omaksuttuaan tuon pienen sanan arjen sanastoonsa:

”Otin kohteliaan ”ein” sanastooni, ja hiljalleen alkoi tapahtua ihmeitä: Sain vapaa-aikani takaisin. Ihmiset ottavat hyvin vastaan rehellisen vastauksen, he ymmärtävät kyllä. ”Ein” myötä elämääni alkoi yllättäen tulee aiempaa enemmän ”Kyllä!” -hetkiä. Hassua miten se toimii!”

 

9. Teet enemmän asioita joita oikeasti haluat tehdä

Rajojen asettaminen antaa sinulle mahdollisuuden käyttää aikaasi asioihin joista oikeasti välität. Kuvittele mitä se omalla kohdallasi voisi olla!

 

10. Sinusta tulee empaattisempi

Tämä on ehkä kaikkein yllättävin vaikutus mikä rajojen asettamisella on. Kun asetat rajat sille mitä muilta siedät, niin sinusta tulee empaattisempi itseäsi ja omia tunteitasi kohtaan. Tämä mahdollistaa myös suuremman empatian muita ihmisiä kohtaan: Pystyt tehokkaammin ymmärtämään ja auttamaan lähimmäisiäsi, jotka myös asettavat omat rajansa.

 

Lisää aiheesta Hyvä mieli & onni

 

Lähde: Huffington Post
Kuva: Unsplash / Kai Pilger