Tämän luettuasi et halua putsata korviasi enää koskaan

11.11.2017

Onko totta, ettei korvien puhdistamisessa kannata käyttää vanupuikkoja?

Kyllä. Oli se sitten äitisi tai mummosi, joka sen sinulle opetti, oli hän oikeassa; korvaan ei kannata tunkea mitään kyynärpäätä pienempää.

Mutta miksi? Ensin on ymmärrettävä, miksi ihmisen korvissa on vaikkua. Tämä ällöttävä töhnä nimittäin suojaa korvia. ”Vaikun tarkoitus on pitää korvakäytävät puhtaina,” kertoo Douglas Backous, kuuloekspertti ja neurotieteilijä.

Vaikku ei vain pidä pölyä ja hiekkaa poissa tärykalvosta. Se tarjoaa myös monia antibakteerisia ja liukastamiseen liittyviä hyötyjä. Käytännössä korvasi puhdistaa itse itsensä vaikun avulla.

Kun vaikku kuivuu, jokainen leuan liike, oli kyse sitten syömisestä tai puhumisesta, siirtää vanhaa vaikkua ulos korvan suuaukolta. Backous kuvailee asiaa niin, että vaikku liikkuu aivan kuin hissillä korvan suuaukolta pois.

Ongelma syntyy, kun yritämme olla fiksumpia kuin evoluution muokkaamat huippuunsa viritetyt elimistömme, ja tökimme pumpulipuikoilla korviamme. Vaikka puikko näyttääkin sopivan pieneltä, tökkii se todellisuudessa vaikkua syvemmälle korvaan, missä se jumittuu korvan osiin, joista se ei omin keinoin enää pääse pois.

Ansaan jäänyt vaikku vie korvaan mukanaan bakteereja ja viruksia, jotka voivat johtaa kivuliaisiin infektioihin, sivistää Backous.

 

Kuulovaikeuksia ja tärykalvon vaurioita

Vaikun työntäminen syvemmälle voi myös tukkia korvakäytävän, mikä voi aiheuttaa kuulovaikeuksia tai pahemmassa tapauksessa tärykalvon vaurioitumista, mikä aiheuttaa jo kovaa kipua.

Joka vuosi noin 12 miljoonaa amerikkalaista päätyy lääkärilleen puhdistamaan liiallista vaikkua korvistaan. Näistä noin 8 miljoonaa ihmistä joutuu erityisiin, ammattilaisten tekemiin puhdistustoimenpiteisiin.

Todellisuudessa korvia tarvitsee puhdistaa ainoastaan, jos ne tuntuvat tukkeutuneilta tai jos huomaat muutoksia kuulossasi. Lääketieteen ammattilaiset suosittelevat vahvasti välttämään vanupuikkojen käyttöä korvan sisäisessä puhdistuksessa. Ulkopintoja, korvalehtiä ja korvantaustaa sen sijaan on hyvä puhdistaa välillä vanupuikollakin.

Lue myös: 20 yllättävää tapaa ehkäistä flunssaa

 

Jos korvien putsauksen lopettaminen tuntuu mahdottomalta

Tiedämme, mitä ajattelet tällä hetkellä; korvien puhdistuksen lopettaminen tuntuu mahdottomalta ajatukselta. Tämä johtuu vain ja ainoastaan siitä, että olet kehittänyt itsellesi paheellisen syklin, jossa ”kutinaa seuraa raapiminen”, selittää Backous.

Mitä enemmän hierot korviesi ihoa, sitä enemmän histamiini vapautuu, mikä aiheuttaa ihon ärtymistä ja tulehtumista. Samaan tapaan hyttysenpurema vain ärtyy lisää, kun sitä raapii.

Lisäksi, vaikun liukastamisvaikutuksen myötä vaikun poistaminen voi aiheuttaa korvien kuivumista, jolloin saatat helposti jatkaa puikkojen käyttämistä helpotuksen löytämiseksi.

Jos et millään pysty jättämään korviasi rauhaan, Backous suosittelee sinulle kevyttä kotikutoista korvien kastelua. Muutama tippa valkoviinietikan, alkoholin ja kraanaveden sekoitusta molempiin korviin riittää oikein hyvin. Sekoituksen tulisi olla kädenlämpöistä, sillä muuten saatat tuntea huimausta puhdistuksen seurauksena.

Lopuksi Backous haluaa kuitenkin muistuttaa, että ”jos laitat ihan mitä tahansa korvaasi, seuraa siitä tuskin mitään hyvää.”

 

Lue myös: 18 vinkkiä hammastahnan käyttöön – tiesitkö että voit käyttää sitä näissäkin tilanteissa?

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Huffington Post
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay