Syysillat pitenevät – esittelyssä viihdyttävät vaihtoehdot TV:n katselemiselle 

29.10.2021

Syksyn edetessä illat tuntuvat yhä pidemmiltä, jolloin kotona tulee vietettyä taas enemmän aikaa. Neljän seinän sisällä tekemistä on tarjolla rajoitetusti, jonka seurauksena moni päätyykin kuin itsestään löhöilemään sohvalle television ääreen. Vaikka syksy onkin otollista aikaa television katseluun uusien sarjojen alkaessa, ei sen tule missään nimessä olla ainoa tapa viettää vapaa-aikaa kotioloissa. TV:n katselulle on olemassa lukemattomia vaihtoehtoja, joiden parissa aika kuluu kuin siivillä! Tällä sivulla esittelemme muutamia pimeneviä syysiltoja piristäviä aktiviteetteja kotioloihin. 

 

Kuuntele äänikirjoja tai podcasteja

Jo kauan ennen television keksimistä ihmisten aika kului rattoisasti radiota kuunnellen. Nykyäänkin radiota toki kuunnellaan, mutta suurimmaksi osaksi autoa ajaessa tai esimerkiksi työpaikan toimistolla. Sen sijaan radion kuuntelun kotioloissa ovat vähitellen korvanneet vaihtoehtoiset viihdemuodot, joihin lukeutuvat erilaiset äänikirjat ja podcastit.

Yhä useammat ovat innostuneet lataamaan älypuhelimelleen jonkin äänikirjasovelluksen, joka kätkee sisäänsä valtavan valikoiman ääneen luettuja teoksia aina klassikkoromaaneista viimeisimpiin dekkareihin ja tietokirjoihin. Suomenkielisten äänikirjojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti muutaman viime vuoden aikana, mutta moni kuuntelee mielellään myös vieraskielisiä äänikirjoja, jolloin tulee samalla petrattua kielitaitoaan kuin itsestään. 

Äänikirjojen lisäksi podcastit ovat juuri nyt huippusuosittuja. Spotifystä ja muista vastaavista suoratoistopalveluista löytyy pilvin pimein podcasteja eri aihepiireistä aina naisten sijoittamisesta rikosmysteereihin. Puhujina on niin tunnettuja kuin tuntemattomampiakin henkilöitä, ja muutamia vaihtoehtoja kokeilemalla löytyvät helposti omat suosikkipodcastit, joissa puhujan ääni miellyttää ja joissa jutut jaksavat kiinnostaa jaksosta toiseen.

 

Anna luovuuden pulputa

Etenkin iltaisin saattaa tuntua siltä, että puhti on täysin poissa, eikä mieli tee silloin juuri muuta kuin levätä ja antaa aivojen nollautua. Se ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin passivoituminen. On olemassa paljonkin vaihtoehtoja kevyeen puuhasteluun, jotka eivät rasita fyysisesti tai psyykkisesti — päin vastoin.

Erilaiset luovat aktiviteetit ovat eräs erinomainen vaihtoehto, sillä monet kokevat saavansa uutta energiaa taiteesta. Ennen ehdotuksen tyrmäämistä on syytä muistaa, että me kaikki olemme luovia omilla tavoillamme, eikä kenenkään tarvitse olla seuraava Picasso harrastaakseen taidetta. Jo esimerkiksi värityskirjat tai vesivärimaalaus ovat mukavaa ajanvietettä, joiden avulla saa nopeasti muuta ajateltavaa tuntikausiksi.

 

Kokeile uutta peliä

Jos Monopolyä, Afrikan tähteä tai Settlers of Catania on tullut pelattua jo kyllästymiseen asti, saattaa tuntua siltä, ettei pelaaminen enää jaksa kiinnostaa. Pikainen visiitti lautapelikauppaan kuitenkin osoittaa, että hyllyt suorastaan notkuvat uusia peliuutuksia, joista voi hyvinkin löytyä itselle uusi suosikkipeli. Lisäksi on hyvä muistaa, ettei pelaaminen rajoitu pelkästään lautapeleihin.  

Netti on täpösen täynnä viihdyttäviä pelejä, joista etenkin nettikolikkopelit ovat huippusuosittuja suomalaisten keskuudessa ikään katsomatta. Kolikkopelien sovittaminen arkeen on helppoa, sillä pelikierrokset ovat lyhyitä, ja pelejä voi pelata joustavasti sekä mobiililaitteelta että tietokoneelta käsin. Moni ensikertalainen yllättyy nähdessään, kuinka laajoja nettikasinoiden pelivalikoimat nykyään ovat. Joukossa on yksinkertaisempia hedelmäpelejä, ultramoderneja videoslotteja erikoisominaisuuksilla ja kaikkea näiden väliltä, joten jokainen löytänee tarjonnasta varmasti mieleistään ajanvietettä.

 

Valmista jälkiruoka

Jos ruuanlaitto pitkän kaavan kautta ei illalla enää innosta, saattaa jälkiruoka kuitenkin tulla kyseeseen. Oli kyseessä sitten kuivakakku tai muu leivonnainen tai vaikkapa jokin herkullinen kiisseli, valmistuvat jälkiruuat yleensä melko vähällä vaivalla ja mikä tärkeintä, ne palkitsevat vaivannäön ruhtinaallisesti. Netistä löytyy rutkasti erilaisia jälkiruokareseptejä ja uusia ideoita silloin kun kaipaa rutiineihinsa vaihtelua. Jos jälkiruokaa tulee valmistettua kerralla isompi satsi, voi sitä kutsua maistelemaan myös ystävät, jolloin leppoisa ja mukava ilta on taattu! 

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Pixabay.com