Särkynyt sydän pettää helpommin, kertoo tutkimus

26.1.2018

Elämänkumppanin kuolema voi aiheuttaa epäsäännöllisen sydämen lyöntirytmin, mikä itsessään on potentiaalisesti hengenvaarallista, kertoo uusi tutkimus.

Lähes miljoonalta tanskalaiselta kerätystä datasta havaittiin, että kumppanin kuolema aiheuttaa noin vuoden kestävän sydämen pettämisen riskin. Suurin riski oli alle 60-vuotiailla ihmisillä.

Riski on suurin “8-14 päivää menetyksen jälkeen, mistä jälkeen riski pienenee asteittain,” kertoo tutkijat. “Vuoden kuluttua ylimääräinen riski on kaikonnut.”

 

Ihmiset kuolevat usein pian kumppaneidensa vanavedessä

Tutkijoita on jo pitkään hämmästyttänyt se, että ihmiset kuolevat usein pian kumppaneidensa vanavedessä. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että surevilla leskillä on suurempi riski kuolla erityisesti sydäntauteihin ja halvaukseen, mutta syy-seuraus-suhde on edelleen epäselvä.

Viimeisimmässä tutkimuksessa tutkittavilta kyseltiin erityisesti, ovatko he toisia riskialttiimpia kärsimään eteisvärinästä. Eteisvärinä on yleisesti suurin syy halvauksiin ja sydämen pettämisiin.

Tanskalaiset tutkijat hyödynsivät vuosina 1995-2014 kerättyä kansalaisdataa löytääkseen syy-seuraus-suhteen. Otoksesta 88 612 ihmistä kärsi eteisvärinästä ja 886 120 ihmistä olivat terveitä.

“Eteisvärinän kehittymisen riski oli 41 prosenttia suurempi leskillä kuin niillä, jotka eivät olleet kokeneet läheisen menetystä,” tutkimus kertoi.

 

Lue myös: 5 asiaa, jotka nostavat riskiä sairastua autoimmuunisairauksiin

 

Nuorilla leskillä havaitaan muita enemmän ongelmia

Nuoret, alle 60-vuotiaat, joutuivat yli kaksi kertaa muita todennäköisemmin ongelmiin. Ne, joiden kumppanit kuolivat odottamatta, olivat 57 prosenttia suuremman riskin omaajia.

Tutkijat kuitenkin varoittivat, että syy-seuraussuhdetta ei löytynyt, sillä tutkimus oli lähinnä havainnollinen. Tulokset voivat heitellä monesta syystä, kuten otoksen ruokavalioista tai liikuntatottumuksista.

Elämänkumppanin menettämistä pidetään yleisesti yhtenä stressaavimmista elämäntapahtumista.

Se voi johtaa psyykkisiin sairauksiin, kuten masennukseen, ja voi aiheuttaa unettomuutta ja ruokahaluttomuutta, alkoholismia ja haluttomuutta urheilla.

 

Lue myös: Tulisten ruuat pienentävät ennenaikaisen kuoleman riskiä

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Yahoo
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Asdrubal luna