Rahaa kädessä

Näin saat säästettyä rahaa kätevästi kesälomaa varten

5.5.2022

Heinäkuun kuumat helteet lähenevät ja se tarkoittaa, että on aika alkaa miettimään kesälomasuunnitelmia. Joskus kuitenkin pankkitilin saldo ei ole yhtä armollinen, mikä taas tuo omat rajoituksensa suunnitelmiin. Voit kuitenkin onnistua säästämään ja keräämään rahaa suunnittelemaasi reissua tai mökkilomaa varten ennen tätä.

Riippuen siitä, kuinka paljon rahaa tulet tarvitsemaan ja kuinka pian, voit turvautua alla listattuihin keinoihin. Osa niistä voi antaa inspiraatiota jatkaa rahan säästämistä myös tulevaisuudessa ja tällä tavoin voit olla varautuneempi esimerkiksi seuraavan kesän lomaa varten.

Yhdistä lainasi

Erinomainen pitkän aikavälin keino säästää rahaa ja vapauttaa enemmän varoja käyttöösi joka kuukausi, on lainojen yhdistäminen. Kotitalouksien lainat ovat hyvin yleisiä ja ne nappaavat monesti suuren osuuden kuukausittaisista menoista. Hyvin usein lainoja voi olla useampi kuin yksi, jolloin lainojen yhdistäminen on ajankohtaista.

Voit neuvotella itsellesi paremmat takaisinmaksuehdot ottamalla yhden, kaikki muut lainat kattavan lainan, jolla maksat aikaisemmat velkasi pois ja jatkat uuden, vain yhden, lainan maksamista. Hyvin usein kuukausierät jäävät aikaisempaa pienemmiksi ja tällöin sinulle jää selkeästi enemmän rahaa käytettäväksi joka kuukausi.

Myy tarpeettomia tavaroita

Jos kodin komeroista löytyy tarpeettomaksi jääneitä tavaroita, vaatteita tai huonekaluja, voit myydä ne kätevästi netin kautta. Ota tuotteesta mahdollisimman hyvä kuva ja kirjoita siitä ilmoitus paikalliseen nettikirppikseen. Jos kyseessä on arvokas tuote, tällöin paras osoite on etenkin kyseisen merkin keräilijäkirppikset. Tällöin voit onnistua myymään sen haluamallasi summalla nopeammin.

Seuraa menojasi ja kulujasi – löydä säästökohteita

Jos lomaan on aikaa vain muutama kuukausi, yksi hyvä vaihtoehto rahan kokoamiseen on pieni säästökuuri. Kirjaa ylös tulosi ja menosi sekä mieti, mistä voisit kutistaa. Pari kuukautta ilman kahvittelua tai ulkona syömistä voi helpostikin lisätä kassaan muutaman sata euroa.

Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna rahan säästäminen on aina hyvä asia ja säännöllinen rahaliikenteen seuraaminen on kannattavaa. Sähköisessä ajassa ei välttämättä ehdi huomaamaan kuinka nopeasti palkka hupenee, koska emme käytä käteistä rahaa entiseen tapaan. “Näkymättömän” rahan tuhlaaminen on tällöin helpompaa.

Seuraavaa kesää varten: siirrä kuukausittain rahaa säästöön

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa varautuminen tulevaisuuden koitoksiin ja etenkin kesälomaan. Jos tämän kesän suunnitelmat vesittyvät tai mitään kivaa ei ehdi tehdä, voit siirtää katseesi ensi vuodelle ja aloittaa varautumisen välittömästi. Aseta siis itsellesi ensin tavoite ja määritä sen tavoittamiseen vaadittu rahasumma.

Jaa rahasumma kuukausisummiksi ja pyri siirtämään erilliselle säästötilille kyseinen summa joka kuukausi. Sen kannattaa olla tili, johon sinulla ei ole korttia, jolloin rahat myös pysyvät säästössä ja voit siirtää ne myöhemmin takaisin käyttötilillesi. Kun säästämisen aloittaa aikaisin, voi huomata kuinka pienillä summilla voidaan saada kiva rahasumma koottua yhteeen vain vuodessa.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia