Mitä syödä cardiotreenin jälkeen? Tässä parhaat välipalat

22.5.2019

Vedit sitten rankat tai kevyemmät cardiotreenit, niin näillä ruoilla kannattaa tankata jälkeenpäin. Kuntoilu on yhtä kuin ruokahalu. Oli treenit minkälaiset tahansa, niin jälkeenpäin olemme väsyneitä ja nälkäisiä, mutta tässä vaiheessa emme ruoki pelkästään vatsaamme – lihaksemme tarvitsevat treenien jälkeen oikean kombinaation ravinteita palautuakseen ja kasvaakseen.

Useimmat ravintoterapeutit suosittelevat syömään jotain 30 minuutin sisällä siitä, kun hikoilu loppuu. Ruoan suhteen oikea tasapaino riippuu taas siitä, minkälaiset treenit on takana. Yksi yhdistävä tekijä on aina proteiini ja hiilarit, mutta cardiotreenien jälkeen tarvitset yleensä enemmän hiilareita palauttaaksesi energiatasot kohdilleen. Kun mietit, kuinka paljon hiilareita tarvitset treenien jälkeen, sinun tulee kysyä itseltäsi, kuinka intensiiviset treenit olivat. Ravintoterapeutti Edwina Clark kertoo, että tämä auttaa sinua päättelemään kuinka paljon ja mitä ravintoa tarvitset.

Kevyen cardiotreenin jälkeen:

“Jos teet ainoastaan kevyttä crosstreeniä, niin ainoastaan pieni välipala ja vesi ovat tarpeellisia,” sanoo Clark.

Clark selittää, että tällaiset treenit ovat yleensä kestoltaan alle 30 minuuttia. Tarvitset noin 1 g proteiinia jokaista 1-2 g hiilareita kohtaan. Hiilarit antavat paljon kaivattua energiaa ja proteiinit auttavat lihaksia palautumaan. Tähtää 10-15 g proteiinia, 30 g hiilareita ja 150-250 kaloriin. Ravintoterapeutti ja personal trainer Nora Minno sanoo, että nämä ohjenuorat ovat suuntaa antavia ja muuttuvat sen mukaan minkälaiset sinun kehon koostumus ja tavoitteet ovat. Nämä välipalat tarjoavat juuri nämä ravinteet.

  • Maapähkinävoi-toast
  • 1,5 dl kreikkalaista jogurttia
  • Omena ja 2 tl maapähkinävoita
  • 5-10 voileipäkeksiä ja juustoa
  • 0,3 dl pähkinöitä ja 0,6 dl kuivattuja hedelmiä

Rankan cardiotreenin jälkeen:

“Pidemmän ja rankemman treenin jälkeen suhde hiilareiden ja proteiinin välillä nousee suhteeseen 3:1 tai jopa 4:1,” kertoo Clark.

Tämä tarkoittaa sitä, että on aika kasvattaa annoksien kokoa melkein kokonaisen aterian mittaan, varsinkin jos treenaat tiettyä kilpailua tai vaativaa koitosta varten.  Hän painottaa, ettei tämä ole missään nimessä aika pudottaa kaloreita.

“Jos et saa tarpeeksi hiilareita treenien jälkeen, niin se voi johtaa kehnoon palautumiseen, joka taas voi johtaa huonoon suorituskykyyn,” Clark jatkaa.

Tarvitset noin 15-30 g proteiinia, 30-90 g hiilareita ja 250-350 kaloria. Ja jälleen kerran Minno painottaa, että näihin määriin vaikuttaa painosi. Tässä muutama painavampi välipala, joita kannattaa kokeilla.

  • 1/2 kalkkuna-wrap vihannesten kanssa
  • Hedelmäsmoothie, joka on tehty kreikkalaisesta jogurtista ja maidosta
  • Hummusta ja tomaattia pita-leivän kanssa
  • Vähärasvaista juustoa ja voileipäkeksejä tuoreiden hedelmien kanssa
  • Maapähkinävoi-banaani-voileipä

Monet näistä välipalavaihtoehdoista ovat helppoja valmistaa etukäteen ja säilöä mukaan. Jos taas haluat syödä näitä tuoreena, niin ne ovat myös nopeita valmistaa tarpeen tullen.

Katso lisää uutisia aiheesta terveys & hyvinvointi!

Lähde: self.com
Kuva: Unsplash / Deryn Macey