Näitä asioita treenaamisesta nauttivat ihmiset tekevät

2.6.2024

Opi rakastamaan treenaamista

Tiedät kyllä nämä ihmiset: he nousevat sängystä ennen kukon kiekaisua lähteäkseen pyöräilemään. He lähtevät toimistolta lounastauolla pikaiselle juoksulenkille. Tai he lähtevät töistä salikassi kädessä – ja he aikovat myös käyttää sitä (eivätkä ainoastaan raahata sitä takaisin kotiin). He ovat niitä henkilöitä, jotka näyttävät siltä, että he todella nauttivat saleilusta. Voisitko sinä olla samanlainen kuin nämä kuntoiluaddiktit? Asiantuntijat sanovat kyllä, sinä voit opettaa itsesi pitämään kuntoilusta. Pääset fiilikseen matkimalla heidän tapojaan.

 

1. He tekevät ainoastaan treenejä joista he pitävät

Ihmiset, jotka rakastavat treenaamista eivät tuhlaa aikaa aktiviteetteihin, joista he eivät pidä. ”Liian usein näkyy ihmisiä jotka sitoutuvat esimerkiksi juoksemiseen, vaikka he vihaavat juoksemista”, sanoo Shavise Glascoe, liikuntapsykologi Johns Hopkinsin painonhallintakeskuksesta. Aloita sellaisesta aktiviteetista josta pidät jo valmiiksi – sen ei tarvitse olla sama jonka naapuri sanoi auttaneen häntä pudottamaan painoa tai se, mikä on tällä hetkellä ”in” ryhmätunneilla. Sillä on merkitystä mistä sinä itse pidät. Jos et halua tehdä sitä, alat tehdä itsellesi tekosyitä miksi skippaat treenin tänään (ja huomenna, ja ylihuomenna).

 

2. He haluavat palautetta

Kuntoiluhullut yleensä haluavat välitöntä palautetta, sanoo Jimmy Minardi, entinen ammattipyöräilijä ja personal trainer New Yorkista sekä Santa Barbarasta, Kaliforniasta. Hänen mielestään kannattaa hankkia mittari, jolla näet sykkeesi ja poltetut kalorit. Tällaisia ovat esimerkiksi Fitbit Charge HR (150$; amazon.com), Withings Pulse 02 (120$; amazon.com), tai Intel Basis Peak (200$, amazon.com). Reaaliaikainen palaute auttaa sinua yrittämään enemmän – tunnet itsesi aina motivoituneeksi yrittäessäsi yltää henkilökohtaiseen parhaaseen suoritukseesi, tai yrittäessäsi päihittää omat tuloksesi. Tämän lisäksi Minardi sanoo, että tunnet olevasi enemmän sidoksissa treenaamiseesi.

LUE MYÖS:  Kumpi laihduttaa tehokkaammin: voimaharjoittelu vai kestävyysurheilu

 

3. He treenaavat ystävän kanssa

Liikuntahullut pärjäävät pienellä avulla ystäviltään, sanoo Glascoe. He eivät jätä joogakaveria kesken venyttelyn, vaikka tuntuisi siltä, että voisi olla vain kotona yksin, ja he nousevat aamulla innoissaan juoksulenkille, sillä se tarkoittaa mahdollisuutta päästä juttelemaan kaverin kanssa. Esimerkiksi: Kalifornialaisen yliopiston tutkimuksessa ihmiset sanoivat, että heillä oli hauskempaa ja he nauttivat treenaamisesta enemmän, kun he tekivät sen ystävän kanssa. Älä oleta, että yksikään kavereistasi ei halua treenata – saatat löytää jonkun, joka haluaa ihan yhtä lailla päästä kuntoon. Saatat löytää treenikaverin myös liittymällä paikalliseen juoksu- tai pyöräilykerhoon, tai liittymällä urheiluseuraan.

treeni2

Kuvan lähde: Pixabay

 

4. He menevät takaisin luontoon

Kun sää on ulkona kamala, on luonnollista haluta treenata mieluummin sisällä. Mutta jos ulkona on hyvä ja kirkas sää, lähde pyöräilemään läheiselle järvelle, juokse naapurustosi läpi aikaisin aamulla tai etsi käsiisi ulkojoogatunti. ”Luonto saa sinut tuntemaan itsesi eloisaksi – ja kun sinusta tuntuu hyvältä, haluat todennäköisemmin treenata uudelleen” sanoo Minardi. Sitä paitsi, vuonna 2011 ympäristötieteiden tutkimuksessa ulkona hikoilu yhdistettiin energiaryöppyyn, parempaan sitoutumiseen aktiviteetissa ja parempaan mielenterveyteen. Ole hyvä ja kokeile – hikoile, ja sano ”aaah”.

 

5. He antavat takapakkien tulla ja mennä

Joskus elämä tulee kuntoilun tielle, ja se on ihan ok, sanoo Glascoe: ”Tutkimukset osoittavat, että ihmiset, jotka antavat enemmän itselleen saumaa, säilyttävät paremmin normaalin treenirutiinin” hän sanoo. ”Valmista itsesi potentiaalisia esteitäsi vastaan, ja tee itsellesi varasuunnitelma”. Glascoe pistää asiakkaansa suunnittelemaan sekä maksimi- että minimimäärän päiviä viikkoon, jolloin he aikovat kuntoilla. Tällä tavoin, jos he joutuvat jättämään yhden päivän väliin, ei tule oloa, että olisi mokannut koko homman. Jos sinun tarvitsee työskennellä myöhään etkä voi tästä syystä lähteä salille, kerro itsellesi, että huomenna jatkat normaaliin tapaan.

LUE MYÖS: Tässä 14 yleisintä virhettä, joihin lenkkeilijät sortuvat

 

6. He eivät ajattele kuinka paljon he pudottavat painoa

”Vaikutamme olevamme paremmin motivoituneita, kun katsomme lyhyen aikavälin etuja kuntoilussa”, sanoo Gregory Chertok, urheilupsykologi-konsultti. Sen sijaan, että keksittyisit siihen 20 kiloon jonka haluat tiputtaa (joka ei yleensä auta meitä nousemaan sohvalta ja liikkumaan, hän sanoo), ajattele sitä ekstraenergiaa jonka saat lapsiasi varten, töihin tai vaikka makuuhuoneen puolelle. Ja joka tapauksessa, kun pysähdyt miettimään sitä, miten liikunta vaikuttaa painoosi, saatat alkaa näkemään kuinka kilot karisee: Cornellin yliopiston tutkimuksen mukaan raamittaessasi kuntoilun johonkin muualle kuin kalorienpolttamiseen (esim. tauon saamiseen tai ”minä aikaan”) saatat auttaa itseäsi syömään vähemmän.

treeni3

Kuvan lähde: Pixabay

 

7. He eivät välitä, vaikka se olisi “perinteistä”

Liikunta on liikuntaa – ei ole merkitystä tapahtuuko se salillla vai ei. Kaiken tyyppiset aktiviteetit lasketaan, joten kokeile treeniksi vaikka paikallista jalkapallojoukkuetta, lentopalloa tai ylipäänsä jotain mistä olet kiinnostunut, esimerkiksi itsepuolustusta. ”Luot pysyviä suhteita aktiviteettiin sen sijaan, että vain ilmestyt tunneille” Minardi sanoo. Muita aktiviteetteja jotka lasketaan? Puutarhanhoito, juokseminen takapihalla lasten kanssa ja esimerkiksi tanssiminen (vaikka se olisikin bileet omassa olohuoneessasi), lisää Chertok.

 

8. He vetävät volat kaakkoon

Siihen on syynsä miksi näet niin monen henkilön salilla olevan napit korvilla: Musiikki on mieletön motivaattori, paljastaa kansainvälinen urheilupsykologian tutkimus. ”Käytä musiikkia parantaaksesi tuloksiasi. Ihmiset treenaavat pidempään ja intensiivisemmin musiikin kanssa, ja se vie huomion väsymyksestä,” sanoo Chertok. Hän suosittelee luomaan soittolistan, jossa on lempimusiikkiasi. Kun tarvitset motivaatiota lähteä ovesta ulos, laita kuulokkeet päähän ja inspiroidu hikoiluun.

LUE MYÖS: Pakarat pyöreiksi – tehokkaimmat jalkaliikkeet salilla

 

9. He palkitsevat itseään

Sinun tavoitteesi on tehdä treenaamisesta automaattinen tapa jonka kanssa sinun ei tarvitse tuskailla (Tarvitseeko minun todella mennä salille tänään töiden jälkeen? Aionko todella nousta niin aikaisin käydäkseni lenkillä?). Saadaksesi treenaamisesta rutiinin, kokeile itsesi palkitsemista, kun olet tehnyt työn niin kuin pitääkin, sanoo Chertok. Yksi hänen asiakkaistaan avasi tilin, jolle hän laittoi aina rahaa sen mukaan, miten hän on saavuttanut kuntoilutavoitteitaan. Joka kerta kun tavoite jää saavuttamatta, hän nostaa tililtä rahaa. Kuun lopussa hän nostaa rahat tililtä ja tekee jotain hauskaa, kuten esimerkiksi käy kokkauskurssilla tai ostaa liput elokuviin tai näytökseen. Myös sinä voit suunnitella pieniä palkintoja itsellesi, kuten käynti lempikahvilassasi tai mehubaarissa treenin jälkeen. (Älä kuitenkaan vedä överiksi herkuttelun kanssa.). Itsensä palkitseminen on jotain, joka saa sinut ylös ja liikkeelle vaikka sillä hetkellä ei siltä juuri tuntuisikaan.

 

10. He pukeutuvat teeman mukaisesti

Totuus: Et tarvitse kalliita treenivaatteita saadaksesi hyvää treeniä. Mutta, uuden atleettisen asun ostaminen voi olla hyvä motivaattori: ”Meille tulee parempi olo tehdessämme jotain urheilullista, kun olemme pukeutuneet sen mukaisesti”, sanoo Chertok. Joten vaihda vanhat, kuluneet kenkäsi uusiin, valitse sporttinen hiuspanta tai käy hakemassa uudet juoksushortsit alkaessasi treenata ensimmäistä kymppiäsi!

 

LUE LISÄÄ: LIIKUNTA JA FITNESS -UUTISIA

 

Lähde: Health.com

Artikkelikuva: Pixabay / MatanVizel

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia