Kuinka murehtiminen voi sairastuttaa sinut

23.3.2024

Jotkut ihmiset — jopa he, jotka ovat vahvoja ja terveitä— ovat sitä mieltä, että sairaudet vaanivat aivan nurkan takana. Keskimäärin 5-10% ihmisistä on terveysahdistus, joka tarkoittaa sitä, että heillä on pakko-oireisia ajatuksia sairauksista, sairastumisesta ja sairauksien välttämisestä. Nyt uusimman tutkimuksen mukaan, jonka BMJ Open julkaisi, he, jotka miettivät liikaa sairastumista, sairastuvat 70% suuremmalla todennäköisyydellä sydänsairauksiin.

 

Kuinka paljon negatiivisiä vaikutuksia ahdistuksessa elämisellä on?

“Sanomme vastaanotolle tuleville potilaille, jotka kärsivät tästä: se ei ole vaarallista, se on vain ahdistusta, elät vain elämääsi normaalisti”, sanoo Line Iden Berge, tutkija Bergenin yliopistosta ja Sandviken Yliopstollisesta sairaalasta, Norjasta. ”Mutta todellisuudessa emme tiedä kuinka paljon negatiivisia vaikutuksia ahdistuksessa elämisellä on.”

LUE MYÖS: Ahdistuneisuus saattaa auttaa kriisitilanteissa

 

Terveyden mittaaminen psyykkisellä puolella

Selvittääkseen tämän, Berge ja hänen kollegansa tutkivat tietoja 7,000 henkilöstä pitkäaikaisessa norjalaisessa terveystutkimuksessa. Tässä henkilöt vastasivat kyselyihin ja he olivat käyneet terveystutkimuksessa vuonna 1997. Heidän terveyttänsä mitattiin myös psyykkiseltä puolelta. (Oireet saattavat tuntua mitättömiltä, mutta pahin tilanne on luulotauti, jolloin ihminen on varma siitä, että hänellä on diagnosoimaton sairaus). Tutkijat seurasivat osanottajien sydämen terveyttä tutkimalla kansallisia sairaala- ja kuolematilastoja vuoteen 2009 saakka.

LUE MYÖS: 9 parasta ruokaa sydänystävälliseen ruokavalioon

 

Ahdistuksen ja sydänsairauksien välillä on yhteys

Näiden 12 vuoden aikana, noin 3% normaaleista henkilöistä sai iskeemisen sydänsairauden — joka sisältää sydänkohtauksen — ja 6% niistä henkilöistä, jotka kärsivät terveysahdistuksesta. “Huomasimme, että terveyteen liittyvän ahdistuksen ja iskeemisen sydänsairauden välillä on suuri yhteys”, Berge sanoo. Jopa silloin, kun tutkijat tutkivat sydänsairauksien riskejä, he huomasivat, että ahdistuneiden riski iskeemisiin sydänsairauksiin nousi 70% seuraavana vuonna.

Jotta voisimme tietää, että kuinka paljon terveysahdistuksella tai ahdistuksella ylipäänsä on vaikutusta riskeihin, täytyy tehdä enemmän tutkimuksia.

LUE MYÖS: 7 ruokaan liittyvää valheltta, jotka tekevät ihmisistä lihavia ja sairaita

 

Terveysahdistuksen hoitaminen

Berge ottaa nykyisin terveysahdistuksen vakavasti kehottamalla ihmisiä käymään terapiassa hoitamassa tilannetta, ja hän kehottaa myös muita ammattilaisia toimimaan samoin. ”Pitkässä juoksussa, tiedämme nyt, että tällä voi olla suuria vaikutuksia kehoomme”, hän päättää.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Health.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay