Miksi sinunkin kannattaisi kokeilla paljasjalkakenkiä

20.3.2022

Käveleminen ja jaloillaan olo on suuri osa elämäämme ja siksi onkin tärkeää käyttää kenkiä, jotka sopivat omille jaloille ja tukevat niiden terveyttä, olipa kyse sitten työpäivän aikana jaloissa olevista kengistä tai kävelylle lähdettäessä jalkaan laitettavista kengistä. Jalkojen terveyteen liittyvät ongelmat ovat yksi suurimmista liikkumista ja työntekoa rajoittavista tekijöistä. Erilaiset paljasjalkakengät ovat kasvattaneet viime vuosina suositaan, kun ihmiset haluavat pitää paremmin huolta jalkojensa hyvinvoinnista. Näiden kenkien avulla voi välttää monia jalkoihin liittyviä terveydellisiä ongelmia, joiden hoitamiseen voisi kulua muuten paljon rahaa ja joskus siihen voi joutua ottamaan jopa lainaa. Paljasjalkakengät eivät ole paljon ns. tavallisia kenkiä kalliimmat.

Paljasjalkakengät ovat jalkineet, jotka sallivat alaraajan toimia luonnollisella tavalla. Kengissä on jalkaterän muotoinen, kärjestään leveä lesti, joka sallii varpaiden levittyä ja kaikille varpaille on riittävästi tilaa.  Pohja on täysin tasainen (ns. ”zero drop”), eikä kengissä ei ole tukia eikä ylimääräisiä iskunvaimennus-ominaisuuksia. Yleensä pohja on huomattavasti ohuempi ja taipuisampi kuin perinteisissä kengissä. Kengät antavat tunteen paljain jaloin kävelemisestä.

 

Kuka voi käyttää paljasjalkakenkiä

Paljasjalkakengät sopivat periaatteessa kaikille. Totuttelemiseen voi kulua hieman aikaa, mutta sen jälkeen niistä tulee yleensä lempikengät, joita voi pitää jalassa vaikka koko päivän. Jotkut voivat kokea, että eivät pysty pitämään kenkiä monen tunnin ajan, esim. koko työpäivän ajan, mutta jo vähäisempikin säännöllinen käyttö edistää jalkojen terveyttä. On olemassa joitakin poikkeuksia, jolloin paljasjalkakenkien käyttöä ei suositella. Jalkaterien tai alaraajojen toiminnan häiriö tai rakenteellinen poikkeama saattaa kuitenkin olla este paljasjalkakenkien käytölle. Diabeetikoilla on usein tunnottomuutta jaloissa, joten terävät kivet voivat huomaamatta satuttaa jalkoja ohuen pohjan läpi.

Paljasjalkakenkiä on saatavilla monia eri malleja, esim. tavallisia jokapäiväiseen käyttöön tarkoitettuja sekä erityisesti liikuntaan ja eri urheilulajeihin sopivia malleja. Paljasjalkakenkiä löytyy myös monissa eri väreissä ja eri materiaaleista valmistettuna, ja kun kengät suojataan oikein, esimerkiksi vettä hylkivällä suihkeella, kenkiä voi käyttää kaikissa sääolosuhteissa. Paljasjalkakenkiä on saatavina niin talvi-, kesä- kuin kevät- ja syysmallejakin. Kenkiä on saatavilla myös lapsille. Lapsille paljasjalkakenkiin tottuminen voi olla helpompaa, sillä he pitävät muutenkin paljain jaloin kävelemisestä ja näillä kengillä he saavat jaloille samanlaisen tunteen.

 

Miten paljasjalkakenkien käyttö kannattaa aloittaa

Paljasjalkakenkiä ei kannata lähteä käyttämään ihan kylmiltään pitkän päivän ajan. Kenkiä kannattaa aluksi käyttää lyhyitä aikoja, voit pitää niitä esimerkiksi lyhyitä aikoja kotona sisätiloissa ja tunnustella, millaista liikkuminen tuntuu nämä kengät jalassa. Saatat huomata, että näillä kengillä käveleminen vaikuttaa eri lihaksiin kuin ns. tavallisilla kengillä kävellessä. Ei pidä säikähtää, jos tunnet kipua, kun aloitat kenkien käyttämisen. Kipu on kuitenkin merkki siitä, että kannattaa ehkä pitää vähän taukoa ja kokeilla sen jälkeen uudelleen. Kipu ei tarkoita sitä, että jaloissasi olisi jotain vikaa, se johtuu yleensä siitä, että lihakset, joita et ole aikaisemmin tavallisilla kengillä kävellessä käyttänyt, aktivoituvat nyt toimimaan. Hälyttävää sen sijaan on se, jos jaloissa esiintyy kuumotusta, punoitusta tai turvotusta, ne ovat merkkejä tulehdusreaktiosta. Tällöin kannattaa antaa jalan parantua kunnolla, ennen kuin kokeilet kenkiä uudelleen.

Kun olet totutellut käyttämään paljasjalkakenkiä arjessa ja tavallisilla kävelylenkeillä, voit siirtyä kokeilemaan kenkiä juoksulenkillä sekä muissa harrastuksissa. Juokseminen kannattaa aloittaa ensin pehmeämmällä pohjalla, jotta jalka tottuu paljasjalkakengillä juoksemiseen, ennen kuin siirtyy juoksemaan asfaltilla. Paljasjalkakenkiä ei kuitenkaan kannata käyttää pyöräillessä, jos pyörässäsi on piikikkäät polkimet. Ne voivat aiheuttaa kulumia kenkien pohjissa.

Paljasjalkakenkiä löytyy monelta eri merkiltä, niitä valmistetaan myös Suomessa ja Euroopan maissa. Kenkiä on saatavilla naisten, miesten ja lasten malleja sekä unisex -malleja. Perusmallit on suunniteltu niin, että ne sopivat yhdistettäväksi moniin eri asuihin niin arkeen kuin juhlaankin. Urheiluun suunnitelluissa malleissa kengän pohjat ohuudestaan huolimatta kestävät paremmin kulutusta kuin perusmalleissa. Ne soveltuvat hyvin esimerkiksi kevyeen saliharjoitteluun ja vaelluksille.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Unsplash.com