Miksi erilaisten maksuvälineiden kokeilu kannattaa?

16.8.2021

Netissä maksaminen ja ostosten tekeminen on arkipäiväistä puuhaa jokaiselle. Netissä voidaankin käyttää useita maksutapoja, kuten laskua, luotto- ja pankkikorttia, mobiilimaksua tai nettilompakkoa. Jokainen yritys haluaa tarjota asiakkailleen mahdollisimman helppokäyttöisen ja monipuolisen valikoiman vaihtoehtoja, joista asiakas voi valita haluamansa.

Tuotteita myyvä taho voi aina itse päättää, millä tavoin se haluaa vastaanottaa maksuja, mutta siitä ei koskaan pitäisi muodostua kohtuuttoman suuria kuluja maksajalle. Etenkin jos kyseessä on välttämätön palvelu, kuten talouslaskun maksaminen. Tämän suhteen lähes kaikki suomalaisille tarjotut maksuvälineet ovat kuluiltaan edullisia.

Mitkä ovat sitten eri maksuvälineiden hyödyt ja haitat? Mitä asioita asiakas voi ottaaa huomioon maksutapaa valitessa, joita ei välttämättä muulla tavoin tule mieleen? Seuraavan oppaan tarkoitus on helpottaa juuri oikean maksutavan valinnassa.

Luottokortit

Luottokortteja on käytettä maailmalla jo 1950-luvulta lähtien. Yleisimmät luottokortit eli Visa, Mastercard ja American Express, ovat yhtä lailla laajasti hyväksyttyjä maksutapoja. Niiden hyviä puolia on juuri se, että niitä voidaan käyttää missä tahansa verkkokaupassa tai maksaa mitä tahansa tuotetta netissä.

Ne ovat yhtä lailla edullisia myös palveluntarjoajalle, koska luottokortit eivät pyydä hirveän suuria komissiomaksuja. Asiakkaan kannalta luottokorteilla voi lunastaa myös erilaisia etuuksia netissä, jotka voivat olla esimerkiksi luottokortin käytöstä saatavat bonuspisteet tai rahapelaajille suunnatut netistä lunastettavat vedonlyöntibonukset. Kyseisiä bonuksia ei tarjota ollenkaan esimerkiksi nettilompakon käyttäjille.

Luottokorttien käytön hyviä puolia ovat se, että maksun takaa myös luottokunta eli voit anoa maksun palautusta mahdollisissa konkursseissa tai ongelmatilanteissa. Joissain tapauksissa luottokorttimaksuihin voi liittyä lisämaksuja, jonka lisäksi palautuksissa voi kestää useita päiviä. Joskus niissä voi kestää jopa 30 päivää.

Mobilimaksaminen

Mobiilimaksaminen on aivan uusin maksutapa, jota voidaan käyttää niin lähi- kuin etämaksamiseen. Mobiilimaksutapoja on yhtä lailla useita, kuten Apple Pay, Google Wallet, Siru Mobile, Pivo ja Siirto. Ne eivät ole kuitenkaan käytössä vielä yhtä laajasti kuin esimerkiksi luottokortit.

Mobiilimaksamiseen kuitenkin voi liittyä lisämaksuja, koska palveluntarjoaja maksaa eri summia esimerkiksi Googlelle kuin vaikkapa pankille. Jotkut palvelut ovat tämän takia vielä hyvin kalliita verrattuna muihin vaihtoehtoihin, kuten Siru Mobile, jossa maksut maksetaan puhelinlaskulla myöhemmin.

Nettilompakot

Nettilompakot, kuten Skrill ja Neteller, ovat yhtä lailla suosittuja paljon netissä asioivien keskuudessa. Ne ovat erillisiä virtuaalilompakoita, joihin täytyy myös tallettaa rahaa ennen kuin niitä voidaan käyttää. Ennen kun voit käyttää nettilompakoita, sinun täytyy luoda tili sivustolle ja vahvistaa se.

Palveluilla on omat pankkitasoiset turvatoimenpiteet. jotka suojelevat lompakkoon talletettuja varoja sekä henkilötietojasi. Täten ne ovat yhtä luotettavia kuin moni muukin maksutapa, vaikka ne eivät välttämättä ole yhtä tunnettuja ja yhtä laajasti käytössä. Ne ovat etenkin rahapelaajien suosiossa, koska nettikasinot ovat tarjonneet niitä maksutapojen joukossa jo useita vuosia.

Nettilompakkojen käyttäminen on nopeaa ja rahansiirrot ilmaisia. Huonoina puolina voidaan mainita se, että rahan siirtäminen lompakkoon tai lompakosta takaisin pankkitilille tai luottokortille voi merkitä lisäkuluja. Se voidaan kuitenkin laskea myös eräänlaisena tilinhoitomaksuna, jota maksetaan pankkitilistä tai luottokortin käytöstä.

Verkkomaksu

Verkkomaksusiirto pankkitunnuksilla on yhtä lailla etenkin suomalaisten suosima maksutapa nettiostoksia tehdessä. Se voidaan tehdä suomalaisilla verkkosivustoilla suoraan pankin kautta tai erillisen verkkomaksupalvelun välityksellä. Tunnetuimpia niistä ovat suomalainen Euteller sekä ruotsalaiset Klarna ja Trustly.

Verkkopankkipalvelut mahdollistavat maksun tekemisen ilman kirjautumista erikseen pankkiin, koska pankkitiedot ovat säilötty palveluun. Klarna tarjoaa lisäksi mahdollisuuden maksaa luottokortilla sekä pilkkoa ostokset osamaksuiksi tai maksaa ne myöhemmin laskulla.

Verkkopankkisiirrot ovat helppokäyttöisiä, turvallisia ja nopeita. Ne tapahtuvat melkein aina reaaliajassa etenkin Suomen sisäisinä siirtoina. Jokaisella suomalaisella on myös pankkitunnukset, joten kuka tahansa voi käyttää palveluja tai tehdä verkkopankkisiirron. Palvelut eivät myöskään vaadi rekisteröitymistä.

Miten maksat turvallisesti netissä

Yllä olevat maksuvälineet ovat suosituimpia vaihtoehtoja Suomessa. Aina on kuitenkin hyvä pitää huolta turvallisuudesta, maksoit millä tahansa maksutavalla. Parilla helpolla tarkastuksella pystyt selvittämään välittömästi, onko rahan siirtäminen sivustolle turvallista. Ensinnäkin sivuston täytyy olla suojattu SSL-sertifikaatilla. Se näkyy heti osoiterivin vierestä: jos siinä on lukon kuva, kyseessä on suojattu yhteys ja tietosi ovat täten turvattuja.

Tarkista, mitä salaus- ja turvatoimenpiteitä verkkosivusto käyttää. Esimerkiksi onko sivustolla tarjolla Verified by Visa- tai Mastercard SecureCode-palvelut, jotka takaavat luottokorttitietojen turvallisen käsittelyn.

Pidä myös aina huolta siitä, että oman tietokoneesi tai puhelimesi tietoturva on ajan tasalla. Voit myös suojata itsesi käyttämällä VPN-palvelua laitteellasi. Jos epäilet verkkokaupan tai sivuston mainetta, tee pikainen haku siitä netistä ja lue muiden ihmisten kokemuksia sivustolla asioinnista.

Älä myöskään lähetä luottokortin tietojasi muualla kuin suojatussa yhteydessä. Rehelliset tahot eivät pyydä niitä esimerkiksi sähköpostitse tai chatissa. Kun olet tehnyt ostoksen ja saanut siitä tilausvahvistuksen koneellesi, tallenna ne erikseen. Niistä voi olla suuri apu myöhemmin, jos sinun tulee todistaa, mitä olet ostanut.

Yhtä lailla pidä kirjaa siitä, mitä olet ostanut, miten olet maksanut ja mitä olet sopinut kaupan kanssa esimerkiksi toimitusaikoihin liittyen. Tiedot voivat joskus muuttua nopeasti, joten sinulla on hyvä olla mustaa valkoisella.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia