Mikä treeni sopii sinun persoonallesi? – Fitness-valmentaja kertoo

9.3.2021

Kaikki treenit eivät sovi kaikille persoonatyypeille

CrossFit, soutaminen, Zumba, barre: Nämä kaikki olla trendikkäitä liikuntamuotoja tällä hetkellä, mutta se ei tarkoita, että ne sopivat juuri sinulle. Omalle persoonalle sopivan liikunnan löytäminen voi olla avain terveelliseen elämään – monet meistä nimittäin unohtavat liikuntatavoitteensa kuudessa viikossa liikunnan aloittamisesta.

“Kun tiedät, mikä sinua motivoi, mistä nautit ja kuinka persoonasi vaikuttaa rutiineihisi, voit muuttaa käytöstäsi pysyvästi liikunnan suhteen,” kertoo Jessica Matthews, fitness-valmentaja.

Mutta mikä treeni sopisi juuri sinulle? Lue eteenpäin ja ota selvää.

 

Tylsistytkö helposti? Kokeile jotain erilaista

Haluat pitää hauskaa, kertoo Matthews. Ilmoittaudu villeille ryhmäliikuntatunneille, kuten ilmajoogaan. Seuraavana päivänä kokeile jotain muuta.

Paras vaihtoehto on ottaa pitkäkestoinen jäsenyys kuntosalille, jolla voit käydä erilaisilla ryhmäliikuntatunneilla silloin, kun haluat.

 

Oletko päämäärätietoinen? Ilmoittaudu kilpailuun!

“Rakastat tavoitteiden asettamista ja saavuttamista,” Matthews sanoo. Olet kilpailuhenkinen ja haluat tuloksia. Ilmoittaudu johonkin tapahtumaan ja käytä sitä motivaattorinasi.

Kyse voi olla vaikka puolimaratonista tai maratonista, estejuoksusta tai hiihtokilpailusta. ”Päämäärätietoisten ihmisten johtamisominaisuudet ovat usein hyvin näkyvillä – he haluavatkin usein olla keulilla ryhmälenkeillä ja vastaavilla,” hän sanoo.

 

Oletko analyyttinen? Palkkaa valmentaja

Olet varmasti myös päämäärätietoinen, mutta haluat paneutua yksityiskohtiin vielä enemmän. ”Nämä ihmiset haluavat tietää kaikki yksityiskohdat ennen päätöksen tekoa,” Matthews avaa. Etsi itsellesi valmentaja, jolla on edellytykset tarjota sinulle tieteellisiä perusteita liikunnan harrastamiselle.

 

Ajatteletko liikaa? Kokeile Crossfitia

Kokeile energistä ja intensiivistä liikuntaa. “Liikuntaharrastuksen tulee olla sinulle irrottautumista arkielämästä ja keino tyhjentää ajatuksia,” kertoo Matthews. CrossFit on juuri sopiva valinta tähän tilanteeseen, sillä se pakottaa sinut liikkumaan erityisen kovaa.

 

Oletko introvertti? Liiku yksin

Et välttämättä tunne oloasi kotoisaksi ryhmätunneilla ja siinä ei ole mitään väärää. Esimerkiksi kotona suoritettu treeni Youtube-videon opastuksella voi olla juuri sopiva vaihtoehto sinulle. Sama pätee aerobisiin treeneihin salilla tai lenkkipoluilla.

”Usein introvertit ovat rationaalisia ja tutkimuskeskeisiä. He haluavat tehdä asioita itsekseen mutta he haluavat olla myös varmoja, että treenistä on hyötyä,” hän sanoo.

 

Oletko ekstrovertti? Mene ryhmäliikuntatunneille

Jos olet sosiaalinen ihminen, ryhmäliikuntatunnit ovat kuin tehtyjä sinulle. ”Kaipaat sosiaalista tukea ja toverillisuutta ja näitä ominaisuuksia löydät esimerkiksi jooga- tai spinningtunneilta,” Matthews sanoo. Laita siis trikoot jalkaan ja suuntaa Zumbaan!

”Samanhenkisten ihmisten kanssa liikkuminen voi olla ratkaiseva tekijä pitkäkestoisen liikuntaohjelman luomisessa,” Matthews muistuttaa.

Ei siis muuta kuin tuumasta toimeen!

 

Lue myös: Ystävät ovat terveydelle yhtä tärkeitä kuin liikunta, kertoo tuore tutkimus

Lue lisää: liikunta & fitness uutisia

Lähde: Women's Health
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / bruce mars