Viikonloppuna lepääminen auttaa sinua pysymään hoikkana

2.3.2017

Chicagon yliopiston tutkijat tutkivat kymmentä ylipainoista henkilöä

He, jotka viettivät eniten aikaa pedissä, vähensivät naposteluaan 62 prosenttia

Tiedemiehet sanovat, että syy löytyy vilkeunesta (REM), joka vähentää ruokahalua

 

Jos hemmottelit itseäsi tänään lepäämällä, voit taputtaa itseäsi olalle

Nukkuminen ei ainoastaan auta sinua rentoutumaan, vaan se myös hoikentaa sinua. Tutkijat ovat huomanneet, että pidempään nukkuminen on avain nälän ja rasvaisten ruokien himon selättämiseen.

LUE MYÖS: 5 syytä nukkua alasti

 

Jopa vain 90 minuuttia ylimääräistä lepoa tekee vaikutuksen

Ylipainoisten aikuisten tutkimuksessa todettiin, että he, jotka menevät nukkumaan aikaisemmin tai nukkuivat hieman pidempään, onnistuivat vähentämään näläntunnetta jopa 14%, ja suolaisten sekä makeiden naposteltavien himo väheni jopa 62%.

LUE MYÖS: 7 syytä miksi et saa nukuttua hyvin

 

Pienillä muutoksilla vaikutuksia ylipainoisuuteen

Tutkimuksen mukaan yksinkertaiset muutokset nukkumaan menemisessä voivat vaikuttaa ylipainoisuuteen. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että liian vähäinen unen määrä voi aiheuttaa ongelmia painon kanssa, osittain siksi, että se häiritsee hormonitasapainoa joka auttaa pitämään ruokahalun tasapainossa.

LUE MYÖS: 7 ruokaa, joita ei pidä syösä ennen nukkumaan menoa

 

Unirytmin yksinkertainen säätäminen

Chicagon yliopiston tutkijat halusivat nähdä voiko unirytmin yksinkertainen säätäminen vaikuttaa ruokahaluun tai syömistottumuksiin. He tutkivat kymmentä ylipainoista naista ja miestä, joiden iät olivat 21 – 40 vuotta, ja jotka nukkuivat keskimäärin 6,5 tuntia yössä tai vähemmän.

LUE MYÖS: Testi – Miten normaaleja nukkumistottumuksesi ovat?

 

Unirytmin vaikutus näläntunteeseen

Ensimmäisen viikon aikana heitä käskettiin jatkamaan normaalia unirytmiä. Tänä aikana heiltä kysyttiin kuinka nälkäiseksi he tuntevat itsensä, ja millaisia ruokia heidän tekee mielensä.

Toisella viikolla heitä pyydettiin laajentamaan uniaikaa 8-8,5 tuntiin. Jokaiselle annettiin ranneke, joka tallensi tietoja heidän unirytmistään ja muun muassa siitä, milloin he nousevat ylös.

LUE MYÖS: Nuku enemmän – saat enemmän seksiä

 

Nuku enemmän – vähennä ruokahalua

Tulokset, jotka julkistettiin Appetitessä, osoittivat, että jatkamalla uniaikaa ainoastaan 90 minuuttia, ylipainoiset henkilöt olivat dramaattisesti vähentäneet ruokahaluaan – ja etenkin heidän haluaan syödä epäterveellisiä välipaloja.

Professori Jim Horne, aiempi johtava unitutkija Loughboroughtin yliopistossa, sanoi, että pidempi uniaika näyttäisi vaikuttavan nälän tunteeseen aivojen kautta, eikä ainoastaan estämällä ihmisiä syömästä. He sanovat, että salaisuus löytyy vilkeunen (REM-unen) määrästä, jolloin aivot alkavat nähdä unia.

‘Jos nukut pidempään, saat enemmän REM-unta, ja se vaikuttaa alentavasti ruokahaluun’, hän lisäsi.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Daily Mail
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay