Islanti vie tasa-arvon uudelle tasolle – Miehille ei saa maksaa enempää palkkaa kuin naisille

15.1.2018

Vuoden alusta lähtien Islannissa on laitonta maksaa miehille enemmän kuin naisille.

Uuden lain mukaan yritykset, jotka työllistävät vähintään 25 työntekijää, joutuvat hankkimaan valtion todistuksen siitä, että niiden palkkakäytännöt mukailevat tasa-arvolakia. Jos yritykset eivät onnistu tasa-arvoisessa palkanmaksussa, joutuvat ne maksamaan sakkoja.

“Laki on käytännössä mekanismi, jonka mukaan yritykset ja organisaatiot arvioivat toimintatapojaan. Jos miehille ja naisille maksetaan palkkaa tasa-arvoisesti, saavat yritykset sertifikaatin mallikelpoisesta toiminnasta,” kertoo Aradottir Pind Islannin Naisten oikeuksien yhdistyksestä.

 

Lähes 50% Islannin parlamentin jäsenistä on naisia

Ei ole ihme, että Islanti on ensimmäinen maa, joka poistaa kuilun maksukäytännöissä. Lakimuutosta tuetaan Islannin parlamentin molemmissa puolueissa ja lähes 50% parlamentin jäsenistä on naisia, kuten tuore pääministerikin, Katrin Jakobsdottir.

Viimeisen 9 vuoden ajan Islanti on myös nimitetty WEF:in toimesta maailman tasa-arvoisimmaksi maaksi.

Islannin entinen pääministeri sanoo: “Miehet eivät vain voi istua hiljaa samalla, kun ongelmia, kuten sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa ja palkkaeroa käsitellään. Nämä ongelmat eivät ole vain naisten ongelmia. Nämä ongelmat koskevat yleisiä ihmisoikeuksia.”

WEF:in lukujen mukaan miehet tienaavat keskimäärin maailmalla noin tuplasti naisiin verrattuna, joten maailman maiden olisi nyt viimeistään seurattava Islannin esimerkkiä.

 

Lue myös: 9 asiaa, joita itsenäinen nainen EI KOSKAAN hyväksy elämäänsä

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Elle
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay / Jarmoluk