Islanti vie tasa-arvon uudelle tasolle – Miehille ei saa maksaa enempää palkkaa kuin naisille

Islanti vie tasa-arvon uudelle tasolle – Miehille ei saa maksaa enempää palkkaa kuin naisille

15.1.2018

JAA TÄMÄ ARTIKKELI:

Vuoden alusta lähtien Islannissa on laitonta maksaa miehille enemmän kuin naisille.

Uuden lain mukaan yritykset, jotka työllistävät vähintään 25 työntekijää, joutuvat hankkimaan valtion todistuksen siitä, että niiden palkkakäytännöt mukailevat tasa-arvolakia. Jos yritykset eivät onnistu tasa-arvoisessa palkanmaksussa, joutuvat ne maksamaan sakkoja.

“Laki on käytännössä mekanismi, jonka mukaan yritykset ja organisaatiot arvioivat toimintatapojaan. Jos miehille ja naisille maksetaan palkkaa tasa-arvoisesti, saavat yritykset sertifikaatin mallikelpoisesta toiminnasta,” kertoo Aradottir Pind Islannin Naisten oikeuksien yhdistyksestä.

 

Lähes 50% Islannin parlamentin jäsenistä on naisia

Ei ole ihme, että Islanti on ensimmäinen maa, joka poistaa kuilun maksukäytännöissä. Lakimuutosta tuetaan Islannin parlamentin molemmissa puolueissa ja lähes 50% parlamentin jäsenistä on naisia, kuten tuore pääministerikin, Katrin Jakobsdottir.

Viimeisen 9 vuoden ajan Islanti on myös nimitetty WEF:in toimesta maailman tasa-arvoisimmaksi maaksi.

Islannin entinen pääministeri sanoo: “Miehet eivät vain voi istua hiljaa samalla, kun ongelmia, kuten sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa ja palkkaeroa käsitellään. Nämä ongelmat eivät ole vain naisten ongelmia. Nämä ongelmat koskevat yleisiä ihmisoikeuksia.”

WEF:in lukujen mukaan miehet tienaavat keskimäärin maailmalla noin tuplasti naisiin verrattuna, joten maailman maiden olisi nyt viimeistään seurattava Islannin esimerkkiä.

 

Lue myös: 9 asiaa, joita itsenäinen nainen EI KOSKAAN hyväksy elämäänsä

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Elle
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay / Jarmoluk

JAA TÄMÄ ARTIKKELI:


Osallistu keskusteluun