7 ruokaa, joita ei ikinä tulisi syödä lounaaksi

21.5.2017

Onko mitään parempaa, kuin kiireetön, herkullinen lounas? Valitettavasti kiireettömyys jää monilla usein haaveeksi ja lounaalla pyritään syömään jotain nopeaa, helppoa ja ravitsevaa, jotta töissä jaksaisi paahtaa loppupäivän. Ongelma on siinä, että useimmat tyypilliset lounaat eivät täytä näitä tarpeita. (Ne myös sisältävät hirvittävästi kaloreita, huonoja rasvoja tai omituisia lisäaineita.)

Tässä 7 lounasta, joita olet todennäköisesti syönyt joskus, ja joita kannattaa parhaansa mukaan vältellä lounasaikaan:

 

Pasta

Tiedätkö sen tunteen, jonka saa syötyään kulhollisen pasta carbonaraa tai bolognesea? Se saa sinut tuntemaan itsesi onnelliseksi ja kylläiseksi – ja massiivisen hiilihydraattiannoksen ansiosta olet valmis käpertymään peiton alle nukkumaan. Se on tietenkin hienoa, jos pomollesi on OK, että otat 2 tunnin nokoset kesken työpäivän. Mutta jos hän haluaa sinun tekevän skarppina töitä koko päivän, kannattaa ehkä välttää pastalounaita.

 

Edellisen illan jämät

Hyvien jämien pois heittäminen tuntuu aina pahalta. Lounaaksi niitä ei kuitenkaan kannata välttämättä nauttia, jos kyseessä on esimerkiksi sokerisessa kastikkeessa muhivaa broileria. Se nimittäin aiheuttaa täysin saman efektin kuin pasta. Etkä varmaan halua myöskään olla se henkilö, jonka mikrossa lämpiävä ateria haisee koko toimistossa?

Lue myös: 7 ruokaa, jotka tekevät sinut vain nälkäisemmäksi

 

Hampurilainen ja ranskalaiset

Drive-iniin ajaminen on mukavaa ja helppoa. Pikaruoka-ateriat vain ovat harmillisesti usein valtavia ja todella rasvaisia. Parhaimmillaankin, naudanliha, juusto ja kastikkeet antavat elimistöllesi sellaisen rasva-annoksen, että olet työkyvytön seuraavan tunnin. Kun kylkeen lisää ison limonadin tai leivoksen, ovat verisuonetkin pian tukossa transrasvoista.

 

Valmispatonki kioskilta

Kokojyväpatonki kalkkunalla ja juustolla kuulostaa harmittomalta siihen asti, kun vilkaiset ainesluetteloa. Monet valmisleivät valmistetaan säilymään kylmäkaapeissa päiviä, minkä takia ne pumpataan täyteen lisäaineita. Leivissä on myös usein turhaa ylimääräistä rasvaa esimerkiksi majoneesin tai muun kastikkeen muodossa.

Lue myös: 7 tapaa nauttia terveelinen lounas

 

Kasviskeitto

Vihannes- ja sosekeitot ovat täyttäviä, vähäkalorisia ja ravinteikkaita. Valitettavasti ne eivät tyypillisesti sisällä ollenkaan proteiineja, minkä takia ne eivät tuo kylläisyyden tunnetta kovinkaan pitkäksi aikaa. Vatsasi alkaa kurnimaan tunnin sisällä syömisestä, jolloin välipala-automaatin houkutus voi kasvaa liian suureksi. Jos haluat kuitenkin nauttia kasviskeittoa lounaaksi, kannattaa kylkeen lisätä hieman kanaa tai kalkkunaa sekä hiilihydraatteja esimerkiksi omenan muodossa.

 

Vihreä salaatti

Kulhollinen kaalia, kurkkua, porkkanoita ja krutonkeja ei ole lounas, ainakaan itsessään. Salaatti on kuin kasviskeitto, se ei saa sinua kylläiseksi. Salaatinkin kylkeen tai sekaan on hyvä lisätä hieman proteiineja, kuten kanaa tai lohta, sekä rasvaa, kuten pähkinöitä, siemeniä tai avokadoa.

Lue myös: Tällainen on ravitsemusasiantuntijan päivän ruokavalio

 

Työkaverisi synttärikakku

On tietenkin houkuttelevaa skipata varsinainen lounas, jotta voisit nauttia enemmän kollegasi tuomaa kermakakkua. Ideana se vain on tuhoon tuomittu. Kakusta ei saa ravinteita, minkä lisäksi sen sokerit ja valkoiset jauhot nostattavat verensokerisi taivaisiin hetkellisesti. Nousua seuraa lasku, jolloin alat taas janota lisää kakkua.

 

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Prevention.com
Lähde: Artikkelikuvat / Pixabay