5 keinoa oman rentoutumishetken järjestämiseen kaikkein kiireisimpinäkin päivinä

18.11.2016

Aivot ja mieli tarvitsevat rentoutumista pysyäkseen terveinä, luovina ja joustavina. Pitkittynyt stressi saattaa johtaa masennukseen ja lopulta jopa dementiasairauksiin. Levännyt mieli on kevyt ja onnellinen. Jokainen meistä on vastuussa omasta hyvinvoinnistaan ja omaa mielenterveyttä kannattaa vaalia.

Aina ei tarvitse lähteä matkalle tai edes mökille. Pienet keinot ovat tehokkaita. Jo 5 minuuttia rentoutusta toistuvasti pitkin päivää tuottaa tuloksia. Olen alkanut käyttää termiä ”tehokas rentoutuminen”, koska hyvin suunniteltu ja käytetty rentoutumisvartti voi vastata tuntia joutenoloa. Tässä hyviä keinoja säännöllisten ikiomien rentoutumishetkien varastamiselle pitkin päivää:

Kalenteri käyttöön!

Merkkaa kalenteriin kerran viikossa kaikki omat hetkesi. Merkkaathan sinne kaiken muunkin tärkeän! Kun varaat puoli tuntia aikaa töiden jälkeen ennen muiden kotiintuloa, lähdet varmasti töistä ajoissa. Käytä tämä aika vain omaan rentoutumiseesi. Suljet silmät, kuuntelee hyvää musiikkia, käy kylvyssä tai saunassa, joogaa, lue kirjaa tai selaile lempilehtiäsi. Suunnittele etukäteen ja käytä oma aikasi tehokkaasti.

5-rentoutumiskeinoa-kiirepa%cc%88iviin-2

Vietä hetki yksin kotisi lempikohdassa

Rakastan makuuhuonettani, jossa kaikki on valkoista. Samoin perjantaita, jolloin yleensä työskentelen kotoa. Silloin tuuletan makuuhuoneen, petaan sängyn ja heti aamurutiinieni jälkeen linnoittaudun makuuhuoneeseen eväs-smoothieni kanssa. Päivä sujuu töidenkin kannalta tehokkaasti, mutta tuntuu pieneltä lomalta. Viikonloppuna nipistän omaa aikaa itselleni ja kirjalleni makuuhuoneessa. Yleensä töistä tullessani vaihdan kotivaatteet ja loikoilen muutaman minuutin sängyllä kaikessa hiljaisuudessa. Jos olen uupunut, laitan kellon soimaan 10 minuutin kuluttua ja annan itselleni luvan voimanokosille. Kun teet kotiin itsellesi oman ”retriittisi”, on sinun helppoa virittäytyä rentoon olotilaan aina sinne päästessäsi.

Käy kävelyllä yksin

Tapaan usein ystäviäni kävelyllä. Silti välillä on kaikkein rentouttavinta kävellä yksin, erityisesti luonnossa. Reippaan kävelyn rytmi tyhjentää pään ja raikas ilma keventää mielen. Kävely on aina hyvä vaihtoehto ennen sohvalle lysähtämistä ja se kannattaa ottaa ohjelmaan ennen pimeän tuloa. Nauti luonnosta ja raikkaasta ilmasta. Silloin koko ilta sujuu paljon rennommin.

5-rentoutumiskeinoa-kiirepa%cc%88iviin-3

Hiljene ja meditoi

Tämäkin rentoutuslista vaatii meditointikohdan. Se on maailman vanhin ja tehokkain mielen rentoutumisen keino. Toki voit koristella oman meditointipaikan kynttilällä ja buddha-patsaalla, mutta oikeasti sekään ei ole tarpeellista. Istu lattialla jalat rennosti ristissä edessäsi (tai vaikka bussin penkillä!), selkä suorana. Sulje silmäsi ja laske rauhallisesti hengitysparejasi. Jos mieleesi tulee ajatus, päästä se saman tien pois. 5 minuuttia on aluksi todella hyvä suoritus ja jonkun ajan päästä voit kokeilla 10 minuuttia. Yllätyt todennäköisesti, miten rennoksi tunnet olosi. Meditoida voit missä tahansa. Riittää, kun suljet silmäsi ja rentoutat mielesi.

Vietä laitteeton hetki

Laita tarkoituksella puhelin äänettömälle ja pois ulottuviltasi. Sulje tv ja näyttö puoleksi tunniksi. Huomaat, miten uudenlaisen merkityksen ajankulku saa, kun tiedät, että kukaan ei voi tavoittaa sinua seuraaviin hetkiin, eikä sinun tarvitse tavoittaa ketään, vaan sinulla on todellakin aikaa vain itsellesi.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Kirjoittaja:

Luova yrittäjä, kuvaaja, kaikesta terveellisestä ja kauniista inspiroituva bloggaaja ideoi ruokaa, joka hellii makuhermoja ja hyvinvointia, on helppoa valmistaa ja aineet ovat helposti saatavilla. Resepteissä ei ole sokeria eikä jauhoja. Ruoan lisäksi lifestyle-kirjoituksissa inspiroidutaan hyvästä olosta, jooga & spa-tunnelmista, onnellisuudesta ja stessinhallinnasta, matkoista maailmalla, Suomen saaristosta ja kodin sisustamisesta.