4 tapaa siirtyä rennosti viikonlopun viettoon

1.8.2018

Elämä voi olla hektistä, mutta muutaman terveellisen neuvon seuraaminen auttaa sinua keskittymään olennaiseen ja nauttimaan elämästä täysin rinnoin. Elämä olisikin aivan liian helppoa jos perjantaina klo 17 (tai 16 tai 18) voisit siirtyä suoraan viikonlopun viettoon lähimmäisesti kanssa, ilman että sinun tarvitsisi miettiä töitä, työkavereita tai muita työhön liittyviä haasteita.

Nämä tahtomattomat muistutukset työn alla olevista tehtävistä ja projekteista tuntuvat ilmaantuvan mieleen tuon tuosta. Tätä sanotaan vastuuksi. Aina ei ole niin helppoa päästä eroon näistä ajatuksista vapaa-ajalla – mutta tämä tärkeä tapa olisi jokaisen syytä opetella.

Kiireestä ja jopa teknologiasta hetkeksi eroon pääseminen tekevät paljon niin fyysiselle kuin henkisellekin terveydelle. Laitteissa ja töissä kiinni pysyminen voivat aiheuttaa uniongelmia, stressiä, ahdistusta ja voi johtaa masennukseen. Tämän lisäksi töihin palaaminen ilman, että olet saanut edes taukoa niistä, vaikuttaa negatiivisesti työtehokkuuteen.

Kokeile jotain näistä vinkeistä, jos sinusta tuntuu, ettet pääse viikonloppuisinkaan eroon töistä ja siitä aiheutuvasta stressistä ja jännityksestä.

1. Siivoa ja järjestele työpisteesi

Kun perjantai koittaa, niin monikaan meistä ei jaksa odottaa työpäivän päätymistä. Realistisesti ajateltuna, niin harvoin perjantai-iltapäivisin on juurikaan luppoaikaa – projektit pitää saada kasaan ja jokainen yrittää saada kaikki keskeneräiset työt loppuun ennen viikonlopun alkua. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö meidän kannattaisi pysähtyä hetkeksi, ennen töistä lähtöä.

Kun työpäivä alkaa lähestymään loppuaan, niin priorisoi jäljellä olevat työtehtävät. Konkreettisesti järjestele työpisteesi niin, että sinun on mahdollisimman helppoa aloittaa työt taas maanantaina. Työpisteen järjestäminen ja siivoaminen auttaa meitä prosessoimaan tehtyjä ja tulevia töitä sekä antaa meille itsevarmuutta senkin takia, ettei mikään tunnu unohtuvan ja kaikki asiat tuntuvat olevan käsiteltyjä.

2. Kokeile työn jälkeistä meditaatiota

Hiljentyminen, silmien sulkeminen ja muutama hengitys sisään ja ulos rauhoittaa meitä kaikkia. Tällaisten harjoitusten tekeminen on mahdollista melkein missä tahansa: työpaikalla, hississä, kotona tai pihalla. 30 sekunttiakin voi riittää siihen, että saat ladattua akkujasi ja rauhoituttua. Näin saat vahvistettua työajan loppumista ja vapaa-ajan alkamista.

3. Älä tuo töitä kotiisi – kirjaimellisesti

Mielessä pyörivät duunit ja olohuoneen pöydällä lojuvat työpaperit ovat merkki siitä, että homma on mennyt liian pitkälle. Töiden tekeminen silloin, kun vaihtoehtona on rentoutuminen ja ystävien kanssa hengailu voi olla erittäin hankalaa. Tämän lisäksi se riistää sinulta paljon kaivattua vapaa-aikaa. Yksi asia mikä auttaa, on suunnitella aikataulut työpostien ja -tekstiviestien lukemisille ja vastaamisille. Vapaa-ajalla töihin keskittyminen tarkoittaa sitä, ettet pysty nauttimaan viikonlopusta lainkaan.

4. Järjestä aikaa onnellisuudelle

Pitkän ja raskaan työpäivän jälkeen on tärkeää tehdä jotain, mistä nautit ja mikä lähettää kehollesi signaalin, että olet nyt vapaalla. Tämä voi tarkoittaa suoraan salille menemistä ja hikoilemista, lemmikin kanssa leikkimistä tai loistavan aterian valmistamista itselle ja ystävillesi samalla, kun musiikki soi täysillä. Mitä tahansa se onkaan – olet sen ansainnut!

Katso lisää uutisia aiheesta terveys & hyvinvointi!

Lähde: self.com
Kuva: Unsplash / Jordan Bauer