Runsas kahvin nauttiminen voi lyhentää elinikääsi

2.9.2021

Useamman kahvikupin nauttiminen päivittäin saattaa vähentää itsemurhariskiä mutta se voi lyhentää elinikääsi muutoin. Uusi tutkimus osoittaa, että alle 55 vuotiaat ihmiset, ketkä juovat paljon kahvia (28 kuppia viikossa tai 4 kuppia päivässä) omaavat korkeamman kuolleisuusriskin. Naisilla riski on kaksinkertainen ja miehillä riski nousi 56% USA Today raportoi. Yli 55-vuotiaat ketkä juovat 3 kuppia tai vähemmän päivässä ovat turvassa tutkijoiden mukaan. Tutkimus osoitti myös sen, että kahvinjuojat polttavat useammin myös tupakkaa ja heidän keuhkonsa ja sydän ovat huonommassa kunnossa.

Tutkimukseen osallistui 45,000 ihmistä ikähaarukalla 20-87, joista 2,500 ihmistä kuoli 17 vuoden aikana. Tosin kahvin tarkkaa vaikutusta kuolleisuuteen ei ole vielä pystytty täysin selvittämään.

“Tarkka mekanismi kahvin ja kuolleisuuden välillä tarvitsee vielä lisäselvitystä”, yksi tutkijoista kertoi Guardian -lehdelle.

“Tässä tutkimuksessa ei otettu huomioon ruokavalioita, siviilisäätyä tai muita sosioekonomisia terveystekijöitä. Kunnes lisätutkimuksia saadaan valmiiksi, niin suosittelemme välttämään liiallista kahvinjuontia.”, kertoo tutkimuksen vetäjä.

Katso lisää uutisia aiheesta terveys & hyvinvointi!

Lähde: newser.com
Kuva: Unsplash / Christiana Rivers