Nämä kotiaskareet eivät ole miesten mieleen

8.8.2018

Mumsnetin tutkimuksen mukaan, johon osallistui 1000 työskentelevää naista, pääsääntöisesti lähes kaikki kotitöistä jää naisen hoidettavaksi. Tutkimuksessa selviää, että naiset tekevät kaksi kertaa enemmän kotitöitä kuin miehet, vaikka he ovat myös täysipäiväisissä töissä.

 

Roskien vieminen, kodin pienet korjaustyöt ja lamppujen vaihtamiset ovat ne kolme kotityötä, joista miehet yleensä ottavat päävastuun. Tämän vastapainona, 36 muuta kotityötä – sisältäen imuroinnin, vessan siivouksen, pyykkämisen ja silittämisen – jäävät lähes aina naisten hoidettavaksi.

 

Nämä löydökset tulevat Mumsnetin kyselystä jonka aiheena oli kotitöiden jakaminen, ja johon vastasi lähes 1000 työssäkäyvää naista. Kyselyssä huomattiin, että naiset käyttävät keskimäärin 10 tuntia viikosta kotitöihin, kun taas miehet käyttävät noin viisi tuntia.

 

Vain viisi prosenttia miehistä otti vastuuta talon viikoittaisesta siivoamisesta, verrattuna siihen, että naisista 71% otti vastuun koko kodin siivouksesta. Lopuissa talouksissa askareet jaettiin tasan. Naiset ovat myös pääsääntöisesti vastuussa lastensa elämistä, kuten syntymäpäivien järjestämisestä, vaatteiden ostamisesta ja koulureppujen pakkaamisesta. Mitä tulee jouluun, 81% naisista sanoivat olevansa vastuussa lähes kaikesta järjestämisestä. Vain yksi prosentti sanoi, että heidän puolisonsa on vastuussa, kun taas 20% kertoi jakavansa vastuun yhdessä.

 

Kaksikolmasosaa kyselyn naisista sanoi, että he eivät haluaisi puolisonsa tekevän enempää, koska he ovat tyytyväisiä nykyiseen tilanteeseen. Tähän syyksi he sanoivat, että heidän mielestään miehen ei tavitse tehdä enemmän kotitöitä “normien vuoksi”.

 

Mumsnet kysely: Kotiaskareet, joista naiset pääsääntöisesti ovat vastuussa:

1 Viikottainen siivous

2 Päivittäinen siivous

3 Imurointi

4 Keittiön/Pesuhuoneen siivous

5 Keittiön suursiivous (uuni/jääkaappi)

6 Yleinen siisteys

7 Vaatteiden peseminen

8 Petivaatteiden peseminen

9 Lakanoiden vaihtaminen

10 Silittäminen

11 Perheen budjetin suunnittelu

12 Autovakuutuksen järjestäminen

13 Kotivakuutuksen järjestäminen

14 Sähkölaskun hoitaminen

15 Kouluun/lastenhoitoon liittyvät jokapäiväiset ongelmat

16 Koulun/lastenhoidon järjestäminen reissujen ajaksi

17 Ensimmäinen henkilö jolle soitetaan, mikäli koulussa/lastenhoidossa on ongelmia

18 Koululaukkujen pakkaaminen

19 Läksyissä auttaminen

20 Lastenhoidon järjestäminen

21 Lasten ilmoittaminen kouluun

22 Kaveritreffien järjestäminen

23 Lasten vieminen harrastuksiin

24 Syntymäpäivien järjestäminen

25 Vaatteiden ostaminen

26 Joulun järjestäminen

27 Perheen lasten/korttien ostaminen

28 Lääkärin/Hammaslääkärin/Optikon aikojen varaaminen

29 Lastenhoitaminen iltaisin ja viikonloppuisin

30 Aktiviteettien valmistelu puolisolle, kun hän katsoo lasten perään iltaisin ja viikonloppuisin

31 Iltasadun lukeminen

32 Kipeän lapsen hoitaminen

33 Töistä poissaoleminen sairaan lapsen vuoksi

34 Yöllä heränneen lapsen lohduttaminen

35 Syntymäpäivälahjojen hankkiminen perheenjäsenille

36 Lomien varaaminen

 

Justine Roberts, Mumsnet toimitusjohtaja sanoi: “Yksi kolmesta työskentelevästä naisesta oli perheen päätulonlähde, tämä luku on noussut miljoonalla viimeisen 18 vuoden aikana. Siltikin naiset kiiruhtavat kotiin, ottavat vastuun perheen kotitöistä. Ei ole yllättävää, että yhä puhutaan lokeroinnista ja siitä, että naisia ei ole huipulla kovin paljoa. Monet meistä ovat vain liian väsyneitä noustakseen rasvaista tankoa pitkin.”

 

Toisessa tutkimuksessa, jonka teetti BBC Radio 4’s Woman’s Hour, kysyttiin 1001 naiselta ja mieheltä samantapaisia kysymyksiä. Tulokset olivat hyvin samankaltaiset; naiset arvioivat, että he käyttävät viikossa 11,5 tuntia kotitöihin verrattuna siihen, että miehet käyttävät keskimäärin 6 tuntia. 2/3 osaa vastaajista, jotka olivat 18 – 34 vuotiaita, sanoivat, että he riitelevät puolisonsa ka kotitöistä, mutta vain 1/3 osa 65 -vuotiaista piti kotitöitä riidan aiheena. Yleisiä riidan aiheita olivat siivouksen taso, kotitöiden jakaminen ja, se paljonko palkattu siivoaja saa maksaa.

 

Jane Garvey, the Woman’s Hour -juontaja sanoi, että tasajako on yleistynyt jo paljon. “Ajat ovat muuttuneet. Naiset eivät ole enää jumissa kotona. He voivat mennä tekemään töitä ja tulla takaisin, ja sen jälkeen aloittaa kotitöiden tekemisen“, hän sanoi. Ohjelma aikoo aloittaa kilpailun nimeltä ‘Chore Wars’, jossa pariskunnat voivat testata kumpi tekee enemmän kotitöitä kotona.

 

LUE LISÄÄ: LIFESTYLE JA VAPAA-AIKA -UUTISIA

 

Lähde: Telegraph

Artikkelikuva: Unsplash / Demetrius Washington