10 Uskomatonta kuidun terveysvaikutusta

16.6.2023

Lisäämällä kuituja ruokavalioosi voit saavuttaa merkittäviä terveyttä edistäviä hyötyjä. Tässä niistä 10:

 

1. Painon putoaminen

Vaikka et muuttaisi ruokavaliotasi kuitujen lisäämisen lisäksi mitenkään, painosi tulee putoamaan. Eräässä tuoreessa tutkimuksessa laihduttajille syötettiin 30 lisägrammaa kuituja päivässä, mutta muita muutoksia ei tehty.

Jokainen tutkittavista pudotti painoaan merkittävästi. Itse asiassa ryhmän paino putosi lähes yhtä paljon kuin vertailuryhmällä, jonka ruokavalio muutettiin täydellisesti (kalorien, rasvan ja sokerin määrää tiputettiin ja vihannesten sekä hedelmien osuutta kasvatettiin) ja seuranta oli paljon aktiivisempaa ja tarkempaa.

Kuitupitoiset ruoat täyttävät vatsasi nopeammin ja pitävät sinut kylläisenä pidempään, minkä lisäksi ne estävät elimistöäsi imeyttämästä osaa syömistäsi kaloreista. ”Kuitu sitoutuu rasva- ja sokerimolekyyleihin niiden kulkeutuessa läpi ruoansulatusjärjestelmän, minkä ansiosta kaloreita jää vähemmän elimistöösi,” selittää Tanya Zuckerbrot, dieettikirjailija.

Eräässä toisessa tutkimuksessa havaittiin, että tuplaamalla kuitujen määrä ruokavaliossa on mahdollista vähentää 90-130 kaloria päivittäisestä kalorimäärästä. Vuodessa se tarkoittaa jo muutaman kilon painon putoamista.

 

2. Terveellisen kehonpainon ylläpitäminen

Kyllä, kuidun avulla voit myös hidastaa lihomista. South Carolinan teettämän tutkimuksen mukaan enemmän kuituja syövät ihmiset ovat hoikempia, kun taas keskimääräisesti 1 gramman muita vähemmän syövät ihmiset ovat todennäköisemmin ylipainoisia.

Georgian yliopiston teettämässä tutkimuksessa sen sijaan havaittiin, että hiiret, joilta evättiin kuidun saanti, lihoivat ja keräsivät lisää rasvaa kehoonsa verrattuna muihin hiiriin. Kaiken tämän lisäksi havaittiin, että pienenkin kuituannoksen avulla runsaastikin rasvaa syövät hiiret välttyivät liialliselta rasvan kertymiseltä niiden elimistöön.

 

3. 2-tyypin diabeteksen välttäminen

Tämä on vahvasti todistettu fakta. Tuore 19 tutkimuksen analyysi esimerkiksi havainnollisti, että yli 26 grammaa kuituja päivässä syövät ihmiset sairastuvat 2-tyypin diabetekseen 18 prosenttia epätodennäköisemmin kuin muut.

Tutkijat uskovat, että vaikutus johtuu kuidun kaksinkertaisesta iskukyvystä; kuitu pitää verensokerit alhaalla ja ylläpitää sopivaa elopainoa, minkä ansiosta diabeteksen kehittyminen on tehty vaikeaksi.

Lue myös: 15 ruokaa, jotka sisältävät yllättävän paljon kuituja.

 

4. Sydäntautien välttäminen

Jokaista päivittäin syötyä 7 gramman kuituannosta kohti sydäntautien riski tippuu 9 prosenttia, kertoo tuore tutkimus. Syy on kuidun kyvyssä sitoa ylimääräistä kolesterolia ja kuljettaa sitä pois tukkimasta suonia.

 

5. Terveellisempi suoliston bakteerikanta

Kyse on hyvistä bakteereista, jotka käyttävät kuitua ravintonaan. Samalla kun nämä bakteerit ahmivat kuitua, ne tuottavat lyhytketjuisia rasvahappoja, joilla on monia terveysvaikutuksia. Ne esimerkiksi vähentävät tulehduksia, joilla on yhteys ylipainoisuuteen ja lähes jokaiseen krooniseen sydäntautiin.

Eräässä tuoreessa italialaisessa tutkimuksessa havaittiin, että syömällä runsaskuituista välimerellistä ruokaa voi saavuttaa lähes optimaalisen bakteerikannan suolistoon. ”Voit alkaa havaita muutoksia suolistosi bakteerikannassa jo muutaman päivän jälkeen,” havainnollistaa ravintotieteiden professori Kelly Swanson.

Idea on siinä, että sinun tulee nauttia säännöllisesti riittävästi kuitua – käytännössä joka päivä, jos haluat saavuttaa parhaat hyödyt. Jos laistat kuidun syömisestä, tulehduksia aiheuttavat bakteerit lisääntyvät jälleen suolistossasi.

 

6. Tiettyjen syöpien välttäminen

Jokaista 10 syötyä kuitugrammaa kohden voit vähentää 10 prosentilla suolisyövän riskiä ja 5 prosentilla rintasyövän riskiä. Näiden ominaisuuksien lisäksi kuitupitoiset ruoat sisältävät runsaasti antioksidantteja ja fytokemikaaleja, jotka pienentävät sairastumisen todennäköisyyttä entisestään.

Lue myös: Top 7 elintarviketta, jotka lisäävät serotoniinia

 

7. Elä pidempään

Harvardin yliopiston lääketieteellisen osaston teettämän tutkimuksen mukaan runsaasti kuitupitoisia muroja ja täysjyvätuotteita syövät ihmiset omaavat noin 20 prosenttia pienemmän todennäköisyyden kuolla verrattuna ihmisiin, joiden ruokavaliosta uupuu riittävä määrä kuitua.

 

8. Voi paremmin

“Ummetus on yksi yleisimmistä ruoansulatusongelmista länsimaissa,” kertoo Zuckerbrot. Ja tiedät varmasti itsekin, ettei ummetus ole mikään mukava asia. Kuidun avulla voit kuitenkin muuttaa ulosteesi pehmeämmäksi ja liukkaammaksi, mikä edesauttavat sen ulostautumista elimistöstäsi.

 

9. Täysin luonnollinen detox

Kuka tarvitsee erilaisia mehuja kehonsa puhdistamiseen? Kuitu edistää luonnollisella tavalla myrkkyjen poistumista ruoansulatuskanavastasi.

Zuckerbrot avaa asiaa näin: ”Liukeneva kuitu poistaa potentiaalisesti vahingollisia yhdistelmiä, kuten ylimääräistä estrogeeniä ja epäterveellisiä rasvoja ennen kuin ne ehtivät imeytymään elimistöön.” Hän lisää vielä, että koska liukenematon kuitu saa asiat liikkumaan kehossa nopeammin, se lyhentää sitä aikaa, minkä epäterveelliset kemikaalit, kuten elohopea ehtii viettämään elimistössä.

Mitä nopeammin ne kulkevat lävitsesi, sitä pienemmällä todennäköisyydellä ne aiheuttavat vahinkoa.

Lue myös: 10 syytä syödä paljon enemmän pähkinöitä ja siemeniä

 

10. Luuston parempi kunto

Tietyn tyyppiset liukenevat kuidut – joita löytyy esimerkiksi soijapavuista, parsasta ja purjosta – kasvattavat todistetusti kalsiumin tapaisten hyötymineraalien imeytymistä, mikä täten auttaa ylläpitämään luuston tiheyttää ja hyvää kuntoa.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Eatingwell.com
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Franziska Haßler