10 syytä syödä paljon enemmän pähkinöitä ja siemeniä

28.1.2022

Jos saisin euron aina, kun olen käskenyt potilaiden syödä hedelmiä, vihanneksia, kokojyvää, pähkinöitä ja siemeniä…. no, tiedät varmaan, mihin tämä on menossa.

Miksi pähkinöitä ja siemeniä? Mikä siinä ruokaryhmässä saa sen ansaitsemaan vahvan, tieteeseen perustuvan suosituksen? Miksi minulla on jääkaapissa purkillinen jauhettua puupähkinä-siemen-sekoitusta ripoteltavaksi keittoihin, salaatteihin ja vuokiin? Vastaus on terveydessä ja pitkässä iässä. Tässä on 10 mahtavaa faktaa ruokavaliosi mietintään.

 

Pähkinät voivat auttaa painonhallinnassa

Adventist Health Study -tutkimuksessa, jossa tutkittiin ylipainoa ja metabolista oireyhtymää yli 800 ihmisellä, löydettiin vahva käänteinen suhde puupähkinöiden syönnin ja näiden terveydentilojen välillä. Muut tutkimukset ovat myös osoittaneet, että puupähkinöiden syöminen ei johda painon kohoamiseen ja niiden korkea kuitu- ja ravintoainepitoisuus kompensoi nautitut kalorit.

 

Pähkinät saattavat vähentää sydänkuolemia vanhuksilla

Laajemmassa Adventist Health Study -tutkimuksen analyysissä, jossa tutkittiin yli 84-vuotiaiden asukkaiden kuolemia, niillä, jotka söivät pähkinöitä yli 5 kertaa viikossa, oli lähes 20 % matalampi riski kuolla ja pökerryttävät 40 % pienempi riski kuolla sydänsairauteen. Lisäksi, donitseja syöneillä vanhuksilla oli kaksinkertainen riski kuolla sydänsairauteen tutkimuksen aikana!

Näyttäisi siltä, että olisi hulluutta olla syömättä pähkinöitä (ellet ole allerginen) ja todellista hulluutta syödä donitseja!

 

Saksanpähkinät madaltavat kolesterolia

40 henkilön tutkimuksessa, jossa vertailtiin saksanpähkinöillä rikastettua ruokavaliota vertailuruokavalioon kahdeksan viikon ajan, pähkinöillä rikastettu madalsi kokonaiskolesterolia ja ”pahaa” apolipoproteiini B:tä. Tulehdus- ja verensokeriarvot säilyivät muuttumattomina.

 

Jauhetut pellavansiemenet madaltavat verenpainetta

Merkittävässä kuusi kuukautta kestäneessä satunnaistutkimuksessa, tutkittiin 30 gramman päivittäisen jauhetun pellavansiemen-annoksen vaikutuksia verenpaineeseen. Siemenet laskivat systolista veranpainetta keskimäärin 10 mgHg ja diastolista painetta 7 mmHg – lääkitykseen verratava, huomattava lasku.

Alaryhmässä, jolla oli aloittaessa kohonnut verenpaine, keskimääräinen pudotus systolisessa verenpaineessa oli 15 mmHg, joka on suurempi kuin uuden reseptilääkkeen odotusarvo.

 

Pellavansiemenet saattavat auttaa tukkeutuneisiin valtimoihin

Kaniineille tehdyssä kokeessa todettiin, että kun korkea-kaloriseen kaninruokaan lisättiin 10% pellavaa, verisuonten seinämiin kertyvän plakin kehittyminen väheni 40% ja verisuonten toiminta parani. Jos tämä on sovellettavissa myös ihmisiin, hyöty olisi mullistava.

 

Pellavansiemenet madalsivat verensokeria ja kolesterolia

Tutkimuksessa, jossa lisättiin diabeetikoiden ruokavalioon 10 grammaa pellavansiemenjauhetta kuukauden ajan, verensokeri ja kolesteroli laskivat noin 15%.

 

Chia-siemenet nostavat veren EPA-tasoja

EPA on yksi ruokavaliosi välttämättömiä rasvahappoja, ja monet ihmiset etsivät eläinperäisiä sille, kuten kalaöljyä tai krilliöljyä. Lisäämällä päivittäin 25 grammaa chia-siemeniä vaihdevuodet ohittaneiden naisten ruokavalioon, nosti heidän EPA-tasojaan 30 prosentilla, vaikka DHA-tasot (toinen välttämätön rasvahappo) eivät nousseet.

 

Chia-siemenet parantavat diabetes- ja tulehdusarvoja

Kahdellekymmenelle diabeetikolle tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että 37 gramman päivittäisannos chian siemeniä madalsi diabetesriskiin, verenpaineeseen, veren hyytymiseen ja C-reaktiiviseen proteiiniin liittyviä arvoja.

 

Chia-siemenet saattavat auttaa painonhallinnassa

30:lle metabolisesta oireyhtymästä kärsivälle potilaalle tehdyssä tutkimuksessa, jossa lisättiin ruokavalioon chia-siemeniä sisältävää ravintoainesekoitusta, kokeilu johti painonpudotukseen ja ylipainoa ehkäisevän hormoonin, adiponektiinin tason nousuun.

 

Sacha Inchi -siemenet voivat laskea verenpainetta ja kolesterolia

Tästä Etelä-Amerikkalaisesta siemenestä puristetussa öljyssä on paljon Omega-3:a ja proteiinia. Tutkimuksessa selvisi, että öljyn päivittäinen käyttö madalsi verenpainetta, kolesterolia ja LDL-kolesterolia, sekä nosti HDL-kolesterolia.

 

Kun Hippokrates sanoi: ”Anna ruuan olla lääkkeesi”, osasiko hän ennakoida sen valtavan tietomäärän, joka osoittaa terveellisen ruuan ja kasvipohjaisten valintojen parantavan terveyttämme, kemiaamme ja lisäävän paitsi vuosia elämäämme, myös elämää vuosiimme? Ellei sinulla ole allergioita, toivon, että alat käyttää pähkinöitä ja siemeniä säännöllisesti osana ruokavaliotasi – terveytesi vuoksi.

 

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Mindbodygreen.com
Lähde: Artikkelikuva / pixabay