Pizza Bianco savulohella – sitruunan kuorella ja paistoteräksellä viimeistelty herkku

25.5.2020

Olen jo useamman vuoden ollut valkoisen pizzan eli pizza biancon ylin ystävä. Ei sillä, etteikö tomaattipohjaisellakin pizzalla olisi hetkensä, mutta omaan makuuni blanco pohja on yksinkertaisesti parasta monen eri täytteen kohdalla.

Tämä herkullinen savulohella ja sitruunankuorella maustettu valkoinen pizza vie kielen mennessään. Savulohen suolaisuus ja täyteläinen maku, hieman smetanaa tai crème fraîchea yhdistettynä raikkaaseen sitruunankuoreen ja korianteriin luovat täydellisen makunautinnon.

Pizza valmistettiin mielestäni täydelliseen pizzapohjaan, joka paistuu ihanan rapeaksi Polar Metallin MyPizza paistoteräs -alustalla (kaupallinen yhteistyö). Paistoteräs täytyy rasvapolttaa pariin kertaan ennen ensimmäistä käyttöä, mutta sen jälkeen ylläpito on helppoa, eikä pizza tartu pohjaan kiinni.

Käytössä paistoteräs yksinkertaisesti laitetaan tavalliseen uuniin kuumenemaan täydelle lämmölle. Pizzat siirretään uuniin paistettavaksi paistoteräksen mukana toimitettavalla pizzalapiolla. Vaikka meilläkin on tehty varsin taidokkaita pizzoja kotikeittiössä tähänkin mennessä, nosti tämä setti pizzojen tason aivan uudelle levelille.

Tässä savulohipizzassa maistuvat pitkälti kotimaiset maut ja se sopiikin siten täydellisesti erityisesti kevät- ja kesäkauden pizzailtoihin! Pohja on valmistettu Pizze-kirjan (Tuominen, Platania, Koski, Kivilahti; Otava) ohjeella, joka on lyömätön!

 

 

Ainekset

määrä: 2 paistoteräs -paistoalustalle mahtuvaa pyöreää pizzaa

Pizzapohja (48h)

500 g vehnäjauhoa (00-jauhoja)

3,5 dl kylmää vettä

3 g kuivahiivaa

10 g hienoa suolaa

10 g (reilu 1 rkl) oliiviöljyä

Täytteet

300g kylmäsavulohta

1 pallo mozzarellaa

2 rkl pieniä kapriksia

tilkka oliiviöljyä

½ prk (pieni) ranskankermaa

1 nippu tuoretta korianteria

1 luomu sitruunan kuori raastettuna

 

 

PIZZATERÄS – ESITTELY & ETUKOODI

MyPizza Pizzateräs on kotimainen, Suomessa valmistettu ja laadultaan elinikäinen = ei halkea kuten pizzakivet. Pizzateräs sopii sähköuuniin, leivinuuniin ja grilliin. Se kestää ja varaa kuumuutta paremmin kuin kivi, joten lopputuloksena ovat nopeammin paistetut = mehukkaammat ja rapeammat pizzat. Tutustu ja poimi ETUKOODI: Mypizza20, jolla saat 10% alennuksen ja ilmaisen kotiinkuljetuksen. Ostoksille tästä: POLAR SHOP. Tee elämäsi parhaat pizzat kotona tai mökillä.

 

 

 

Valmistus

2 päivää ennen paistopäivää

Aloita pizzapohjan valmistus kaksi päivää aiemmin.

Ota tilkka vettä erikseen (n. ⅓ dl) ja sekoita siihen suola.

Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää loput vedestä. Vaivaa ensin hiljaisella nopeudella n. 10 min.

Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin. Lisää sitten oliiviöljy ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan.

Vaivaa lopuksi täydellä teholla, kunnes taikina on joustavaa ja sileää, eikä tartu käsiin.

(koko prosessiin pitäisi mennä n. 20 min)

Peitä valmis taikina kostealla keittiöpyyhkeellä tai sulje se ilmatiiviiseen astiaan ja anna olla huoneenlämmössä 48 h.

 

 

ETUKOODI: PIZZATERÄS & LEIVONTA-ALUSTA

Etukoodilla: Mypizza20 saat 10% alennukset Pizazteräksestä (mukana pizzalapio) ja Leivonta-alustasta + saat ilmaisen kotiinkuljetuksen kaupan päälle – OSTOKSILLE TÄSTÄ: POLARSHOP. Tee elämäsi parhaat – mehukkaimmat & rapeimmat pizzat kotimaisella, Suomessa valmistetulla Pizzateräksellä, joka on laadultaan elinikäinen!

 

Paistopäivänä

Jaa taikina kahteen osaan ja muotoile niistä pallot. Älä vaivaa enää.

Anna pallojen kohota puhtaan, kostean liinan alla vielä 2h tai pidempään.

Laita uuni lämpenemään hyvissä ajoin täydelle lämmölle, paistoteräs ritilälle asetettuna uunissa.

Jaa taikina 2 osaan ja muotoile siitä käsin painellen pyöreä pizzapohja, jonka reunat jäävät hieman paksummiksi.

Lorauta pizzapohjan päälle ohuena vanana hieman oliiviöljyä. Voit levittää hieman esim. Mozzarellapalan avulla sivellen.

Levitä päälle kylmäsavulohen siivut ja ripottele pinnalle revitty mozzarella ja kaprikset.

Nosta pizza pizzalapion avulla uuniin paistoteräksen päälle ja paista pari minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja pizzapohja on paistunut.

Nosta pizza uunista, lusikoi päälle nokareiksi ranskankerma, ripottele pinnalle sitruunankuoriraastetta joko kauttaaltaan tai hieman kekoina (mielestäni kauniimman näköinen).

Viimeistele tuoreella korianterilla.

 

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Kirjoittaja:

Hanna tehtailee arjen luksusruokaa bloginsa Gurmee.netin puolella sekä kirjassaan Aamupala - hyvinvointi alkaa aamusta. Yksinkertaisia, mutta herkullisia ohjeita joita on ammennettu ympäri maailmaa. Helppoja ja nopeita, pitkään kypsytettyjä ja rakkaudella valmistettua ja kaikkea siltä väliltä. Hannan keittiössä nauru ja kömmähdykset kohtaavat innostuksen ja päättäväisyyden. Lopputuloksena herkullisia aterioita yhdelle tai koko perheelle.