Voiko 2-tyypin diabeteksen muuttaa oireettomaksi

26.11.2017

Kakkostyypin diabetes on kehittyvä tauti, joka voi johtaa sydäntauteihin, hermovaurioihin, munuaistautiin ja sokeuteen. Diabeteksen kehittymisen voi kuitenkin pysäyttää.

Haima voi taas alkaa valmistaa insuliinia, hormonia, joka säännöstelee veren glukoosipitoisuuksia. Maksa voi täten jälleen alkaa varastoimaan glukoosia ja lopettaa ei-halutun sokerin pumppaamisen ulos. Samalla voidaan myös lopettaa glukoositablettien syöminen.

Nämä ovat hyviä uutisia, sillä arviolta viidestä kymmeneen prosenttia kansalaisista kärsii diabeteksesta. Positiivisten efektien saavuttaminen vaatii kuitenkin sitä, että pudotat noin 10% elopainosta siten, ettei paino enää palaa.

 

Tabletit eivät paranna diabetesta

Mike Lean, ravitsemustieteiden professori Glasgow’n yliopistosta, on analysoinut asiaa. Hän väittää, että veren sokeripitoisuutta alentavat tabletit vain piilottavat oireita.

”Käytännössä jokaisella kakkostyypin diabeteksesta kärsivällä on noin 12-19 kg ylimääräistä massaa kehossaan,” Lean sanoo. ”Yksi pahimmista asioista onkin se, että olemme tienneet tämän jo sadan vuoden ajan, mutta emme ole kohdanneet ongelmaa kunnolla. Tabletit eivät loppujen lopuksi paranna diabetesta.”

 

Diabetesta ei voi juosta karkuun

Leanin mukaan selkein merkki 2-tyypin diabeteksen riskistä on iso vatsa. Miehillä vyötärön ympärysmitan riskiraja on 91 cm, naisilla 81 cm. Erään tutkimuksen mukaan korkean intensiteetin harjoitusohjelma voi poistaa diabeteksen riskin riskiryhmältä.

Mutta: ”Et voi juosta diabetesta karkuun,” Lean sanoo. Hänen mukaansa todisteet kertovat, että useimpien pitäisi laihtua enemmän kuin 12 kg, eikä näihin lukemiin pääse kuin marginaalinen osa riskiryhmästä.

Toisaalta, Lean on optimistinen. Hän on ryhmänsä kanssa laatinut ohjelman, jossa mukana olleesta testiryhmästä kolmannes päätyi laihtumaan riittävästi.

Ohjelmassa juodaan erilaisia 820 kilokalorin pirtelöitä kuudesta kahdeksaan viikkoa, minkä jälkeen siirrytään vähärasvaiseen ruokaan. Alkoholia ei saa juoda.

Lean kehittää ohjelmaa jatkuvasti muttei halua tyrkyttää sitä ihmisille. Hän kehottaakin ottamaan yhteyttä lääkäriin, jos kuulut riskiryhmään. Painonpudotus on vaikeaa mutta palkitsevaa; ei enää diabetesta, ei tabletteja eikä oireita ja verenpainekin laskee.

 

Lue myös: Nämä 10 ruokaa auttavat painonhallinnassa!

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: The Guardian
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Jennifer Burk