Vähäkaloriset välipalat treenistä palautumiseen

6.7.2024

On täysin ok jättää välipala väliin ennen treenejä jos ei siltä tunnu mutta hikisten treenien jälkeen suositellaan vahvasti syömään jotain. Tankkaaminen treenien jälkeen auttaa lihaksia kasvamaan ja täydentämään treeneissä kuluneita energiavarastoja. Mutta jos tavoitteena on painonpudotus, niin kannattaa olla tarkkana kaloreiden kanssa, koska jos syöt treenien jälkeen enemmän kaloreita, kuin mitä olet polttanut, niin voit menettää osan siitä hyödystä, jotka treenit toivat.

“Treenien jälkeisen välipalan on tarkoitus täydentää glykogeenivarastoja (energiavarastoja), joita treenin aika on kulutettu ja ravita kehoa proteiinilla, joka auttaa lihasten korjaamisessa ja uuden lihasmassan kasvattamisessa,” sanoo ravitsemusterapautti ja personal trainer Nora Minno.

Tässä viisi ohjenuoraa, jotka auttavat suunnittelemaan täydellisen treenien jälkeisen välipalan. Muista, että nämä ovat ainoastaan vinkkejä ja jokaisella meistä on erillaiset tarpeet ja mieltymykset, joten kokeile erilaisia yhdistelmiä löytääksesi sinulle sopiva.

  1. Pidä huoli, että saat tarpeeksi proteiinia. Pitääksesi lihasmassan määrän korkealla, niin voiman tavoittelu ei pelkästään riitä vaan sinun kuuluu pitää huoli terveellisestä aineenvaihdunnasta ja proteiini on se, mikä auttaa kasvattamaan ja korjaamaan lihaksia.
  2. Ja liitä mukaan myös hiilihydraatteja. Hiilarit ovat tärkeitä energiavarastojen täydentämisen kannalta.
  3. Tähtää välipalaan, joka sisältää 150-200 kaloria. Tämä on hiukan enemmän, kuin mitä nauttisit ennen treenejä, koska tavoitteena on varastojen täydentäminen ja tankkaus.
  4. Älä odota, että hiki kuivuu. Syö välipala 30 minuutin sisällä treenien päättymisestä, jotta kehollasi on jotain millä korjata lihaksia.
  5. Nesteytä, nesteytä ja nesteytä. On hyvin todennäköistä, että hikoilet treenatessa. Toivottavasti tankkaat tarpeeksi nestettä ennen treenejä ja niiden aikana mutta on tärkeää pitää huoli myös treenien jälkeisestä nesteytyksestä.

4 vähäkalorista vinkkiä välipalaksi

1. 1 banaani + 1,5 tl mantelivoita

“Tämä välipala sisältää noin 240 kaloria. Banaanista saa kaliumia, joka on tärkeää lihasten toiminnan kannalta ja sen lisäksi hiilihydraatteja. Mantelivoi taas sisältää leusiinia, joka on tärkeä aminohappo joka auttaa lihasten palautumisessa. Mantelivoi sisältää myös hiukan proteiinia ja jos tahdot tiputtaa kalorimäärää alle 200:aan, niin pudota pois puoli teelusikallista mantelivoita,” Minno kertoo.

2. 2dl maustamatonta kreikkalaista jogurttia + 1 tl hunajaa + 1 dl ananasta

Tämä välipala sisältää noin 170 kaloria ja kaikkea mitä tarvitset – niin proteiinia, kuin hiilareitakin.

3. Smoothie, johon tulee 1 dl hedelmiä + 1 dl makeuttamatonta soijamaitoa + 1 tl hunajaa + 1 kauhallinen proteiinijauhetta

“Rakastan smoothieita, koska niitä on niin helppo nauttia, kun olet liikkeellä ja ne antavat sinun yhdistellä aineksia todella laajalla skaalalla. Jos lähdet varioimaan tätä reseptiä, niin pidä mielessä mitä kaikkea sekaan heität. Tämä resepti sisältää noin 195 kaloria,” Minno sanoo.

4. Täysjyväleipää + 3-4 siivua kalkkunaa

Tämä välipala sisältää noin 200-220 kaloria mutta voit halutessasi lisätä siivun juustoa, tomaattia ja hiukan sinappia, jos haluat, Minno kertoo.

“Kalkkuna sisältää hurjat 18g proteiinia ja vain 100 kaloria ja juusto lisää hiukan makua ja proteiinia. Tämä välipala on helppo valmistaa ennakkoon ja ottaa mukaan salille,” Minno lisää.

Katso lisää uutisia aiheesta liikunta & fitness!

Lähde: self.com
Kuva: Unsplash / Element5 Digital