Tutkimus: Sokeria ei kannata vaihtaa makeutusaineisiin

6.8.2018

Runsas sokerin käyttö on isossa roolissa liikalihavuusepidemiaan ja diabetekseen. WHO:n suosituksen mukaan sokerin käyttöä tulisi vähentää yli 50%. Koska ihmiset ovat niin kovasti makean perään, niin himoa pyritään paikkaamaan makeutusaineilla. Niitä ovat esimerkiksi, sakariini ja aspartaami. Sokerin aiheuttamien ongelmien uskotaan poistuvan, koska keinotekoiset makeutusaineet eivät sisällä energiaa kuten tavallinen sokeri.

 

Tutkimuksen mukaan on kuitenkin niin, että sokerin aiheuttamien terveysongelmien poistamiseen sijaan, makeutusaineet jopa lisäävät aineenvaihdunnan ongelmia. Tutkijat antoivat hiirille yleisesti käytössä olevia makeutusaineita ja huomasivat veren sokeritasojen nousevan jopa korkeammalle, kuin niillä hiirillä joille annettiin tavallista sokeria. Tutkijat huomasivat myös, että makeutusainetta saaneiden hiirien glukoosin sietokyky oli alentunut. Tämä kasvattaa sokeritaudin riskiä.

 

Kun syitä lähdettiin tutkimaan, niin huomattiin, että elimistön bakteerivalikoima muuttuu makeutusaineiden johdosta. Makeutusaineet kasvattivat lihavuutta edistävien bakteerien kantaa. Tällaisia ilmiöitä on havaittu myös ihmisillä. Kun makeutusaineita testattiin ihmisillä, niin yli 50% koehenkilöistä sai epäedullisia muutoksia bakteerikantaansa.

 

Erilaisilla makeutusaineilla varustettuja juomia ja tuotteitta onkin syytä tarkastella huolella ja niihin tulee suhtautua kriittisesti. Tutkimustulokset kertovat karua kieltä: Makeutusaineet eivät ole ratkaisu liikalihavuuteen.

 

Lähde: Terve.fi

Kuva: Unsplash / Joanna Kosinska