Tutkimus paljastaa: äidit ovat stressaantuneempia kuin isät

12.4.2018

Raskausaika lisää äideille stressiä

Nyt se on virallista: äideillä on vaikeampaa kuin isillä. Ensin heidän täytyy kantaa kasvavaa ihmistä sisällään 9 kuukautta, sitten synnyttää ja sitten vielä käsitellä ympäriltä tulevia odotuksia ja paineita. Minnesotan yliopiston tutkijat tarttuivat aiheeseen, ja huomasivat äideillä todella olevan vaikeampaa kuin isillä.

Tutkijoiden mukaan äidit “ovat onnettomampia, stressaantuneempia ja väsyneempiä kuin isät.”

Syyt eivät ole kovinkaan yllättäviä. “Äidit tekevät lastensa kanssa enemmän asioita ja ottavat isiä enemmän vanhemman vastuuta itselleen.” Nämä asiat ovat usein juuri niitä ei-niin-mukavia juttuja, kuten lastenhoitoa, kokkaamista ja siivoamista. Isät sen sijaan leikkivät enemmän lasten kanssa, mikä näkyy vähempänä stressinä.

Kuulostaa stereotyyppiseltä, mutta tutkimuksen mukaan se on totuus.

Äideillä stressin aiheutumisen taustalla erilaiset tehtävät lasten kanssa

“Äidit tekevät lastensa kanssa eri asioita kuin isät; asioita, jotka eivät ole yhtä nautinnollisia kuin toiset,” yksi tutkijoista, Kelly Musick kertoo. ”Lasten kanssa leikkiminen on erityisen rentouttavaa. Isillä on tapana ottaa äitejä enemmän leikkiaikaa itselleen.”

Te äidit todennäköisesti nyökkäilette tässä vaiheessa, sillä tiedätte että naisena oleminen ja lasten kasvattaminen ovat molemmat erittäin vaikeaa. Mutta Musick painottaa, että nimenomaan lapset eivät aiheuta stressiä vaan se, että äidit joutuvat vain tekemään niin erilaisia tehtäviä päivittäin.

Tämä nostattaa kysymyksen siitä, että pitäisikö äitien käyttää enemmän aikaa leikkimiseen isien tavoin ja vähemmän aikaa päivittäisiin rutiineihin. Olisivatko he silloin onnellisia? Jos asiaa kysyisi äideiltä, olisi vastaus varmasti ”KYLLÄ!”

Vanhempien tehtäviä täytyisi jakaa tasaisesti

Kyllähän vanhemmat voivat jakaa tehtävät keskenään eri lailla, mutta Musickin mielestä tämä olisi mahdollista vain, jos yhteiskunnan suhtautuminen vanhemmuuteen muuttuisi radikaalisti.

“Sosiologina toivon, että yhteiskuntana voisimme päästä eroon stereotyyppisistä oletuksista liittyen vanhemmuuteen,” hän sanoo. ”Vanhemmat voivat pyrkiä jakamaan tehtäviä keskenään eri tavalla, mutta se ei ole lopullinen ratkaisu. Ratkaisu olisi se, että muuttaisimme kollektiivisesti ajattelutapaamme äideistä ja isistä ja heidän rooleistaan”

Helpommin sanottu kuin tehty.

 

Lue myös: Älylaitteet syrjään – lapset toivovat vanhempien olevan enemmän läsnä

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: womansday.com
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay.com / PublicDomainPictures