Tutkimus: Oraalisen mielihyvän tuottaminen on yksi suurimmista suusyövän aiheuttajista?

18.6.2018

Tupakointi, alkoholi ja nuuskankäyttö ovat pitkään olleet selvästi yleisimmät suusyövän aiheuttajat, mutta tähän näyttää olevan tulossa muutos. Englantilaisen Euroclinix -sivuston tutkimuksen mukaan papilloomaviruksen aiheuttamien suusyöpien aiheuttamat suusyövät ovat lisääntyneet hälyttävästi viime vuosina, samalla kun tupakointi on vähentynyt entisestään.

Tällä hetkellä papilloomavirus eli HPV aiheuttaa arviolta noin 25 % kaikista maailman suusyövistä ja 35 % kurkkusyövistä.

Toisaalta HPV:llä on kyllä kirittävää: Esimerkiksi Englannissa arviolta 65 % suusyövistä aiheutuu edelleen tupakoinnista. Asiantuntijat korostavatkin että suusyöpä on edelleen melko yksinkertaisin keinoin ehkäistävissä jopa 90%:ssa tapauksista: Alkoholin vähentäminen ja tupakoinnin lopettaminen alentavat riskiä jo oleellisesti.

Asiantuntijat eivät myöskään ole yksimielisiä HPV:n kasvavasta roolista suusyöpien synnyssä, koska arviolta vain noin 15 % papilloomavirustartunnoista voi potentiaalisesti aiheuttaa syöpää. Noin 80 % aikuisista myös kantaa papilloomavirusta kehossaan jossain vaiheessa elämäänsä.

Lisää aiheesta terveys & hyvinvointi

Lähde: Metro
Kuva: Unsplash / ian dooley

Lue lisää: seksi & romantiikka uutisia