Toimivia vinkkejä unettomasta yöstä selviämiseen

6.6.2024

Unettomuus on kiireisessä nyky-yhteiskunnassa jo kansansairauteen verrattavissa oleva, vakava ilmiö. Unettomuuteen ja huonosti nukuttujen öiden lääkkeeksi löytyy kuitenkin simppeleitä keinoja. Tässä niistä muutama.

 

1. Kuorsaus kuriin

Kuorsaus ei ole pelkkää hassua ääntä jota jotkut nukkuessaan päästelevät – se on vakava vaiva, joka voi johtaa hoitamattomana jopa sydäninfarktiin. Kuorsaus heikentää myös unen laatua merkittävästi. Jatkuva vessassa ramppaaminen voi itseasiassa johtua kuorsauksen aiheuttamasta hengenahdistuksesta.

Jos epäilet kärsiväsi kuorsauksesta eli uniapneasta, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Kuorsauksesta voi päästä eroon yksinkertaisin keinoin: Laihduttaminen ja/tai allergiaoireiden lääkitseminen usein auttavat.

 

2. Simppeli lihasrentoutusharjoitus tuo unen

Heräiletkö usein öisin? Se voi johtua siitä, että jäykät lihaksesi ovat asettaneet aivosi eräänlaiseen jatkuvaan hälytystilaan. Kokeile lihasten rentoutuskikkaa: Keskity varpaisiisi ja anna niiden rentoutua täysin. Sitten siirry jalan muihin lihaksiin ja etene ylöspäin lihas kerrallaan. Kaulaan päästessäsi olet luultavasti jo unen rajamailla.

 

3. Entäs jos uni ei vain tule – ja seuraavana päivänä väsyttää?

Vastaus ongelmaan on päiväunet. Luit oikein: Nukkuminen parantaa univajeen kuin univajeen. Et tarvitse unta niin paljoa kuin yöllä ”missasit” – yleensä 30 minuutin tehotorkut riittävät palauttamaan energiatason korkeaksi. Älä kuitenkaan torku 40 minuuttia pidempään, koska sen jälkeen vaikutus on jo energiatasoa alentava.

 

4. CBD-öljy ja unettomuus

Kannabidioli, tai lyhyesti CBD, on kannabiskasvissa esiintyvä luonnollinen aine, joka voi parantaa unen laatua. Tämä ei-psykoaktiivinen yhdiste on vuorovaikutuksessa kehon endokannabinoidijärjestelmän kanssa, jolla on tärkeä rooli erilaisten fysiologisten toimintojen, kuten unen, säätelyssä. CBD-öljyllä uskotaan olevan rauhoittava ja ahdistusta vähentävä vaikutus, joka auttaa ihmisiä rentoutumaan ja rentoutumaan, mikä voi olla erityisen hyödyllistä unettomuudesta kärsiville. Tutkimukset osoittavat, että CBD-öljy voi edistää parempaa unta puuttumalla unihäiriöiden taustalla oleviin syihin, kuten ahdistukseen, kipuun tai stressiin. Monet käyttäjät raportoivat, että CBD:n sisällyttäminen päivittäisiin rutiineihinsa on parantanut heidän unirytmiään. Ennen kuin aloitat CBD:n käytön, sinun tulisi kuitenkin varmistaa, että tuotteet, joita aiot ostaa, ovat todella laadukkaita. Positiiviset CBD-öljy kokemuksia ovat osoitus todistetusta ja tehokkaasta tuotteesta.

 

Lisää Terveys & hyvinvointi -aiheisia juttuja!

Kuva: Unsplash / Kyle Glenn
Lähde: Huffington Post / RD

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia