Tätä et tiennyt sähkötupakasta – 8 yllättävää faktaa

31.10.2016

Aina siitä lähtien, kun sähkötupakat alkoivat ensimmäistä kertaa ilmestyä kauppojen hyllyille vuonna 2003, ”höyryttely” on synnyttänyt useiden miljoonien eurojen arvoiset markkinat, sekä yleistynyt nopeasti tupakoinnin rinnalla sosiaaliseksi tavaksi. Kuten olet jo saattanut arvata, jopa tupakattomaan tupakointiin liittyy terveysriskejä.

Alla oleva lista koostuu uusimpaan saatavilla olevaan tutkimustietoon pohjautuvista asioista, joita et todennäköisesti vielä tiennyt sähkötupakasta (jotka sinun tulisi kuitenkin ehdottomasti tietää).

 

1. Kaikki sähkötupakat eivät ole yhdenveroisia

Tutkimusten mukaan höyryttelyn aiheuttamien höyryjen haitallisuus riippuu täysin käyttämästäsi laitteesta. Aiemmat tutkimukset ovat vahvistaneet, että kaikki sähkötupakat sisältävät karsinogeeneja, kuten formaldehydiä, mutta uusimman, tänä kesänä Environmental Science and Technology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tekijät, kuten laitteesi ikä ja se, miten käytät sitä, voivat vaikuttaa moniin niistä syöpää aiheuttavista kemikaaleista, joita vedät keuhkoihisi. Tutkijat tulivat kyseisessä tutkimuksessa siihen johtopäätökseen, että mitä vanhempi laite, sitä myrkyllisempiä sen päästöt.

 

2. Ensimmäinen ja viimeinen henkäys tuottavat aivan eri määrän päästöjä

Sama tutkimus totesi myös, että tupakointituokion ensimmäinen ja viimeinen henkäys sisältävät hyvin erilaisia myrkkypitoisuuksia. Tutkijat havaitsivat, että päästöjen määrä nousee itse asiassa jopa kymmenkertaiseksi jokaisella peräkkäisellä henkäyksellä. Huh huh. Tämä johtuu siitä, että sähkötupakkaa käyttäessä hajoavista kemikaaleista jää jälkeen jäämiä. Ajan myötä jäämiä kertyy enemmän, joka puolestaan lisää myrkyllisten päästöjen määrää.

 

3. Hauskat maut tekevät sähkötupakasta entistä myrkyllisempää

Uuden, Tobacco Control -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan maustetut e-nesteet ovat tavallisiakin pahempia. Tutkijat altistivat keuhkopussien soluja viidelle erimakuiselle e-nesteelle (piña colada, mentoli, mansikka, kahvi, sekä vanha kunnon tupakka) testatakseen niiden myrkyllisyyttä. Tutkimus osoitti, että maustetut e-nesteet aiheuttivat kaiken kaikkiaan suurempia ”solumyrkytyksen” määriä. Viidestä testatusta mausta mansikka oli kaikista pahin.

 

4. Korkeampi jännite nostaa myös myrkyllisyyttä

Kaikki sähkötupakat toimivat paristoilla (nehän ovat sähkölaitteita). Mikäli säädät sähkötupakan jännitteen korkeammalle, kun se on sinulla käytössä, jännite vaikuttaa siihen, kuinka paljon nestettä höyrystyy ja kuinka lämpimältä laite tuntuu. Tobacco Controlin tutkimus totesi myös, että sähkötupakan jännitteen nostaminen, eli pariston tuottaman virran määrän lisääminen, lisää myös merkittävästi sähkötupakan epämiellyttäviä haittavaikutuksia.

 

5. Naiset kokeilevat sähkötupakkaa miehiä todennäköisemmin

Syytitpä siitä sitten tyylikkäitä, virtaviivaisia pakkauksia tai kaveriporukkasi seikkailunhenkisyyttä, tutkimukset ovat osoittaneet, että naiset kokeilevat höyryttelyä miehiä todennäköisemmin. Vuonna 2013 tehdyn, American Journal of Preventative Medicinessä julkaistun tutkimuksen mukaan todennäköisyytesi kokeilla sähkötupakkaa on suurempi, mikäli olet nuori, naispuolinen, tai kuulut ylempään keskiluokkaan. (Tutkijat eivät ole kyenneet määrittelemään mistä tämä yhteys tarkalleen ottaen johtuu.)

 

6. Sähkötupakointi ei ole hyvä keino tupakoinnin lopettamiseen

Saman tutkimuksen mukaan 85 prosenttia ihmisistä, jotka käyttivät sähkötupakkaa kertoivat tekevänsä niin, jotta saisivat tavasta apua tavallisen tupakoinnin lopettamiseen. Tammikuussa The Lancet Respiratory Medicinessä julkaistun uuden tutkimuksen mukaan aikuisilla tupakoitsijoilla, jotka käyttävät sähkötupakkaa, on itse asiassa 28 prosenttia pienempi todennäköisyys päästä irti nikotiinikoukustaan. Ei siis oikeastaan mikään kovin järkevä tupakanvastainen strategia.

 

7. Varoitusmerkinnät eivät aina pidä paikkaansa

Mikäli ajattelit höyrytellä sähkötupakkaa, sinun kannattaisi ainakin tietää, mitä laitat kehoosi, eikö vain? Asia ei Tobacco Control -lehdessä hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan aina ole aivan näin yksinkertainen. Tutkijat tarkastelivat Pohjois-Dakotassa myytävien e-nesteiden nikotiinimerkintöjä ja havaitsivat, että 43 prosenttia 23:sta e-nesteestä, joiden väitettiin olevan nikotiinittomia, itse asiassa sisälsi nikotiinia. Pidä siis varasi, jos ostat e-nesteitä EU:n ulkopuolelta!

 

8. Jopa nikotiinittomat nesteet voivat aiheuttaa syöpää

Edellä mainitun tutkimuksen tulokset saattavat selittää myös vuonna 2015 toteutetun, Oral Oncology -lehdessä julkaistun tutkimuksen havainnot. Tutkijat tarkastelivat sekä nikotiinia sisältävästä, että väitetysti nikotiinittomasta sähkötupakasta johtuvia, syöpää aiheuttavia soluvaurioita. Tutkijat havaitsivat, että vaikka nikotiinipitoinen neste on paljon tuhoisampaa, myös vähäisemmille nikotiinimäärille altistuminen höyryä hengittäessä riittää vaurioittamaan soluja.

LUE LISÄÄ: TERVEYS JA HYVINVOINTI JUTTUJA

 

Lähde: Women¨s Health

Artikkelikuva: Pixabay