Syötkö riittävästi vihanneksia ja hedelmiä? – näin monta annosta ihminen tarvitsee päivässä

16.8.2021

Jo vuosien ajan mediassa on toitotettu, että jos haluamme elää terveellisesti, tulisi meidän syödä päivittäin vähintään 5 annosta vihanneksia ja hedelmiä.

Tiedätkö sen tunteen, kun olet juuri saanut viidennen annoksesi syötyä? Tuntuu, kuin olisit kuolematon ja voisit elää ikuisesti. Tiedemiehet palauttavat meidät kuitenkin tässäkin asiassa maan pinnalle: 5 annoksen sijaan tulisikin syödä 10 annosta.

 

Päivittäin syötyjen vihannesten ja hedelmien merkitys

International Journal of Epidemiology- lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan viisi lisäannosta ehkäisee selvästi paremmin erilaisten sairauksien kehittymistä.

Tutkijat ennustavat, että 7,8 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa voitaisiin ehkäistä vuosittain, jos vain kaikki söisivät 10 annosta erivärisiä vihanneksia ja hedelmiä päivittäin. Vaikka jo viidellä annoksella voidaan saavuttaa selkeitä terveyshyötyjä, parhaimmat tulokset saadaan syömällä 800 grammaa hedelmiä ja vihanneksia päivässä. Yleisesti oletetaan, että yksi annos on noin 80 grammaa.

 

Näin edistät terveyttäsi

Ja vaikka et söisikään edes viittä annosta päivässä, älä menetä toivoasi kokonaan. Jo pienelläkin määrällä hedelmiä ja vihanneksia voit edistää terveyttäsi paljon.

Jos syöt kaksi ja puoli annosta päivässä, riskisi sairastua sydäntauteihin laskee 16%, syöpään 4% ja ennenaikaisen kuolemankin riski laskee jopa 15%. Syömällä 10 annosta sydäntautiriski laskee 24%, syöpäriski 13% ja ennenaikaisen kuoleman riski 31%. Ero on merkittävä, joten suuntaa ihmeessä HeVi-osastolle lähikauppaasi luettuasi tämän artikkelin.

 

Näin vältät sairauksia

Tutkimuksesta on saatavissa myös toinen huomionarvoinen fakta: jos haluat välttää tiettyjä sairauksia, voit valita tiettyjä hedelmiä ja vihanneksia saavuttaaksesi tavoitteesi.

Jos haluat pitää syövän loitolla, suosi vihreitä vihanneksia, kuten vihreitä papuja; keltaisia ja oransseja vihanneksia, kuten porkkanoita ja paprikoita sekä ristikukkaisia kasviksia, kuten lehti-, parsa- ja ruusukaaleja. Sydäntautien riskin madaltamiseen sinun tulee syödä esimerkiksi omenoita, päärynöitä, sitrushedelmiä, ristikukkaisia vihanneksia ja vihreitä lehteviä vihanneksia.

Onneksemme tutkijat eivät maininneet mitään siitä, tarvitseeko kasvisten ja vihannesten olla raakoja vai kypsennettyjä – voitkin siis nauttia raikkaat herkkusi miten haluat.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Metro.co.uk
Lähde: Pixabay