Tiede todistaa: selfieitä räpsivät ihmiset ovat todellisia narsisteja

8.11.2018

Brunelin yliopiston tutkijat Lontoosta julkaisivat juuri ”yllättäviä” tietoja viimeisimmistä tutkimuksestaan. Tutkimuksessa nimittäin havaittiin jo monille tutu ilmiö; salitreenin jälkeisiä peilikuvia tai ruokakuvia julkaisevat ihmiset ovat todella itsekeskeisiä. Tämä tuskin yllättää ketään.

 

Minkälaiset persoonat ja motiivit?

Yliopiston psykologit keräsivät dataa 555 Facebookin käyttäjästä tutkiakseen heidän persooniaan ja motiiveja, jotka saivat heidät julkaisemaan erilaisia asioita aikajanoillaan.

Jokaista tutkittavaa pyydettiin täyttämään verkkokysely, jolla mitattiin itsetuntoa, narsistisuutta ja 5 suurta persoonallisuuden piirrettä: ekstroversiota, neuroottisuutta, avoimuutta, suostuvaisuutta ja keskittymiskykyä.

 

Huomionhakuisuus ja hyväksyntä

Tutkijat havaitsivat, että narsistiset ihmiset julkaisivat muita enemmän kuvia ruoka-annoksistaan ja salilla saamista tuloksistaan. Nämä henkilöt haluavat päästä kertomaan saavutuksistaan kaikille, sillä heitä motivoi huomion saaminen ja hyväksynnän etsiminen.

 

Mikä tekee narsistin tyytyväiseksi?

Tutkijat huomasivat myös, että narsististen ihmisten päivitykset keräsivät runsaasti päivityksiä ja kommentteja, mikä viestii loputtomasta kierteestä: mitä enemmän ihmiset tykkäävät ja kommentoivat, sitä tyytyväisempiä narsistit ovat ja sitä enemmän he julkaisevat materiaalia myös jatkossa. Psykologi Tara Marshallin mukaan olemme hieman kaksinaamaisia, mitä tulee tykkäysnapin painamiseen:

“Vaikka tuloksemme kertovatkin narsistien saavuttavan tavoitteensa useampien tykkäysten ja kommenttien muodossa, voi kyse olla myös siitä, että heidän Facebook-kaverinsa hiljaisesti myöntävät tukensa narsisteille, vaikka todellisuudessa he halveksivat egoistisuutta,” hän sanoo.

”Jos ihmiset olisivat tietoisempia siitä, miten kaverit suhtautuvat tilapäivityksiin, voisimme ehkä välttyä julkaisemasta ärsyttävää materiaalia viihdyttävien päivityksien sijaan.”

Muista kuitenkin pysytellä omana itsenäsi, äläkä välitä liikaa siitä, mitä muut ajattelevat päivityksistäsi tai tekemisistäsi. He lopettavat kyllä seuraamisesi, jos ärsytyskynnys ylittyy täydellisesti.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Metro.co.uk
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay