Säännöllisten petipuuhien hyödyt – tätä me kaikki tavoittelemme

17.7.2019

Kun ajatellaan sosiaalitieteitä, ei riitä, kun tiedetään että asioita tapahtuu. Pitää myös tietää, miksi asioita tapahtuu. Esimerkiksi tiedetään, että petipuuhien harrastaminen kerran viikossa tekee ihmisen huomattavasti onnellisemmaksi kuin petipuuhien harrastaminen kerran kuukaudessa. Yhdyntä per viikko on kuin tienaisi 50 000 euroa ylimääräistä vuodessa.

Olennainen kysymys on kuitenkin se, miksi seksi tuottaa niin voimakasta ja pitkäkestoista onnellisuuden tunnetta. Vastaus löytyy uudesta Personality and Social Psychology Bulletin-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan kaikki johtuu halailusta ja hyväilystä.

”Seksin hyödyt eivät johdu vain sen fysiologisista tai hedonisista ominaisuuksista,” kirjoittaa Toronton yliopiston tutkija Anik Debrot, ”seksi tuo mukanaan myös entistä vahvemman ja positiivisemman yhteyden omaan kumppaniin.”

Lue myös: Tiedemiehet paljastavat paremman intiimin kanssakäymisen salat

 

Petipuuhat ja kumppanin kosketuksen yleisyys korreloi onnellisuuden kanssa

Tutkimus perustui muutamaan eri kokeeseen. Ensimmäisessä kokeessa kerättiin verkossa 335 romanttisessa parisuhteessa olevaa tutkittavaa. Heiltä kyseltiin petipuuhien yleisyydestä, heidän tyytyväisyydestään elämään sekä siitä, kuinka usein he ”saivat kokea hellyyttä” – eli kuinka usein he hyväilivät kumppaninsa kanssa toisiaan, suutelivat ja niin edespäin.

Toisessa kokeessa kerättiin tietyltä alueelta 74 ihmistä, joilta kysyttiin samat kysymykset. Oli alusta asti selvää, että seksin ja kumppanin kosketuksen yleisyys korreloi onnellisuuden kanssa. Mutta kun numeroja murskattiin lisää, havaittiin, että onnellisuus johtui pitkälti toisen ihmisen antamasta hellyydestä.

Seuraavassa kokeessa tehtiin päiväkirjamuotoinen koe 106 sveitsiläisen pariskunnan kanssa. Kokeessa havaittiin, että mitä useammin pari harrasti petipuuhia 10 päivän ajanjaksolla, sitä paremmalla pohjalla heidän parisuhteensa oli 6 kuukautta myöhemmin – tosin vain, jos heidän harrastamansa intiimin kanssakäymisen tuntemukset olivat pääosin olleet positiivisia.

Päiväkirjakokeessa huomattiin myös, että kun parit harrastivat petipuuhia, he raportoivat siitä useimmiten muutaman tunnin päästä aktista sen sijaan, että he olisivat kirjoittaneet päiväkirjaansa välittömästi. Tutkijat muistuttavatkin, että yhteiseen seksuaaliseen kokemukseen syventyminen lähentää ihmisiä todella vahvasti.

 

hellyys syventää intiimien hetkien hyötyjä ja parantaa parisuhdetta

Tämänkaltaisissa kyselyihin ja päiväkirjoihin pohjautuvissa tutkimuksissa on vaikea erottaa se kaikkein oleellisin pohjimmainen mekanismi, josta kaikki johtuu.

Kokeelliset tutkimukset olisivat parempia siihen tarkoitukseen, mutta tämänkaltaiseen tutkimukseen olisi vaikea löytää sopiva kokeellinen lähestymistapa – ei pariskuntaa voida pyytää harrastamaan seksiä ja olemaan erityisen helliä tai erityisen etäisiä. Ei ole myöskään kohtuullista ajatella, että seksi ja hyväily ja hyvinvointi olisivat kaikki toisiaan jatkuvasti täydentäviä elementtejä, jotka johtaisivat loputtomaan onnellisuuteen.

Näistä seikoista huolimatta tätä tutkimusta voidaan pitää hyödyllisenä sen käytännöllisen ohjeen takia –  hellyys syventää seksin hyötyjä ja parantaa parisuhdetta – sekä tavasta, jolla se yhdistää kaksi elementtiä, jotka harmillisen usein eroavat toisistaan: läheiset parisuhteet ja seksuaalisuuden.

Lue myös: Voiko seksi parantaa yöunia?

Lue lisää: seksi & romantiikka uutisia

Lähde: Nymag.com
Lähde: Artikkelikuva: PIxabay.com / stokpic