Ravitsemusasiantuntijat kertovat: tee nämä asiat aamulla ennen klo 10

6.7.2018

Ravitsemusalan asiantuntijoilta löytyy aina vinkkejä siihen miten syödä terveellisesti. Vinkkejä löytyy ruoan osalta joka lähtöön mutta nyt on tarjolla hyviä ohjeita siihen miten saat tehtyä aamuistasi helpompia ja mukavampia. Katso loistavat vinkit, jotka tekevät – ei pelkästään aamuistasi, vaan koko päivästäsi mukavamman.

1. Valmistele aamusi etukäteen.

Heräämisen ei tarvitse olla epämiellyttävä kokemus. Onkin tärkeää löytää omat aamurutiinit, jotka tekevät ylös nousemisesta mahdollisimman helppoa. Paras tapa on varautua ja suunnitella aamutoimet etukäteen. Yksi hyvä keino on valmistaa aamupalatarpeet etukäteen ja pitää huoli siitä, että aamiainen sisältää paljon proteiinia, terveitä rasvoja ja hiilareita. Keitä valmiiksi kananmunia, muffinseja tai muuta vastaavaa ja säilö niitä jääkaapissa saadaksesi aamiaisen pöytään alta aikayksikön.

2. Syö aamupala, treenaa ja syö toinen aamupala.

“Joidenkin mielestä tämä voi kuulostaa hassulta mutta itse syön joka aamu kaksi kertaa,” sanoo The Wellness Whiskin Omistaja Maxine Yeung.

“Minun täytyy syödä 30-60 minuuttia ennen kuin voin aloittaa treenamiseen, että olen saanut tarpeeksi energiaa.”

Hänen ensimmäinen aamiainen on erittäin yksinkertainen: kuppi mustaa kahvia ja annos kaurapuuroa.

“Yritän pitää tämän ensimmäisen annoksen mahdollisimman yksinkertaisena ja samanlaisena, koska tiedän sen sisältävän tarvittavan määrän hiilareita, että jaksan treenata muttei liikaa, että tuntisin oloni liian täydeksi.” hän selittää.

Hänen toinen aamupalansa ei ole enää yhtä yksinkertainen mutta se on helppo valmistaa. Kun kiire yllättää, hän valmistaa nopean smoothien kreikkalaisesta jogurtista, banaanista, vihreistä yrteistä, hampun siemenistä, kaakaonibseistä, hamppumaidosta ja maapähkinävoista. Tämä sopii mainiosti palautukseen treenien jälkeen, koska se sisältää proteiinia, hitaita hiilareita ja terveellisiä rasvoja, hän kertoo.

“Se palauttaa energiatasoni kohdilleen ja auttaa lihaksia toipumaan treeneistä.”

Katso Kohokohdan aamupalareseptejä!

3. Kofeiini.

Useimmat asiantuntijat ovat sitä mieltä, että kahvi on hyvä tapa aloittaa päivä. Patricia Bannan, MS, RDN rakastaa aamukahvin nauttimisesta siinä missä muutkin mutta hän on varovainen sen suhteen, ettei hän saisi liikaa kofeiinia. Hän tekeekin sekoituksen kofeiinittomasta ja tavallisesta kahvista, lisää siihen tilkan maitoa ja nauttii sen kevyen, proteiinipitoisen aamupalan kanssa, esimerkiksi kreikkalaista jogurttia ja voileipä.

4. Suunnittele ja esivalmistele illallinen.

Kun nautit aamupalaa tai olet vielä heräilemässä, niin silloin on hyvä aika aloittaa jo päivällisen suunnittelu.

“Monena aamuna suunnittelen ja alan valmistaa päivällistä samalla kun lapseni syövät aamupalaa,” sanoo Jodi Danen, R.D..

Amy Gorin Nutritionin omistaja, Amy Gorin taas sanoo, ettei hän välttämättä vie tätä hommaa aamupalalla näin pitkälle mutta jos mieleen tulee jotain mitä haluan syödä päivälliseksi, niin on järkevää ottaa tarvittavat ainekset pakastimesta sulamaan.

5. Pakkaa välipalaa mukaan.

Osa mukavaa aamua on valmistautua siihen, että voit myös nauttia loppupäivästä. Yksi hyvä tapa on pakata hiukan evästä mukaan. Kiität vielä itseäsi myöhemmin. Pähkinät ja vaikkapa omena ovat hyvä ja yksinkertainen välipala, joka ei vie liikaa aikaa aamuisin ja voit nauttia rennosta aamiaisesta ja suunnitella vaikka päivällistä.

Katso Kohokohdan välipalareseptejä!

6. Tee asioita jotka tuntuvat sinusta hyvältä.

Yleisesti ottaen sinun kannattaa yrittää nauttia aamuista niin paljon kuin mahdollista. Joskus se voi tarkoittaa, että nukut hiukan pidempään kuin normaalisti. Jos ei ole kiirettä, niin pistä suosiolla kello herättämään puoli tuntia myöhemmin ja hengaile sängyssä vaikka lemmikkiesi kanssa. Se minkälainen aamu on, määrittää hyvin pitkälle sen minkälainen fiilis sinulla on päivän mittaan. Oli kyseessä sitten herkullinen aamupala, uusi treenirutiini, niin yritä tehdä jotain mistä oikeasti nautit.

Katso lisää uutisia aiheesta terveys & hyvinvointi!

Lähde: self.com
Kuva: Unsplash / Alisa Anton