Raskaana olevien naisten kannattaa syödä hedelmiä – Lapsesta voi tulla viisaampi

19.9.2022

Klassinen musiikki voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat opettaa lastasi kultturelliksi jo sikiöiässä. Uuden, Albertan yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan odottavien äitien kannattaisi kuitenkin keskittyä enemmän välipalojensa laatuun kuin musiikkiin.

Tulokset ovat vasta suuntaa antavia, mutta ne vaikuttavat erittäin mielenkiintoisilta. Tutkijat analysoivat 688 vastasyntynyttä lasta ja havaitsivat, että jokainen odottavan äidin raskausaikana syömä hedelmä paransi lapsen kognitiivisia kykyjä vuosi syntymän jälkeen. Aikaisemmin ainoastaan kalan on huomattu vaikuttavan lapsiin samalla tavalla.

 

Tuloksiin tulee suhtautua varauksella

Tutkijatohtori Piush Mandane kertoo yllättyneensä äidin hedelmien syönnin ja vastasyntyneen lapsen kognitiivisten kykyjen vahvasta yhteydestä. Tuloksiin tulee silti suhtautua varauksella.

“Emme halua, että odottavat äidit alkavat nyt syömään valtavasti hedelmiä,” hän sanoo. ”Kyseessä on vain yksi tutkimus, emmekä ole perehtyneet vielä hedelmien terveysvaikutuksiin.” Erään aikaisemman tutkimuksen mukaan liiallinen hedelmien syöminen raskausaikana voi nostattaa äidin riskiä sairastua diabetekseen.

 

Puolet odottavista naisista ei syö riittävästi hedelmiä

Lopuksi Mandhane suosittelee noudattamaan terveysviranomaisten laatimia ravintosuosituksia hedelmien syönnin osalta.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että puolet odottavista naisista Yhdysvalloissa ei syö riittävästi hedelmiä. Jotta hedelmänsyönti lisääntyisi raskausaikana, kannattaa esimerkiksi lisätä annos hedelmää aamupalaan tai lounassalaattiin ja napostella hedelmiä välipalaksi. Hedelmät ovat erinomainen phytoravinteiden, antioksidanttien, vitamiinien, mineraalien ja kuidun lähde. Kaikilla näillä ravintoaineilla on suuri merkitys kasvavan lapsen kehitykselle.

 

Lue myös: Olitko jääräpäinen lapsi? Menestyt todennäköisemmin

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Goodhousekeeping.com
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay / silviarita