Paranna aivojesi suorituskykyä ravitsemuksella

30.9.2022

Ravinnon merkitys on hyvin suuri ihmisille, sillä ravitsemus on yksi terveellisen elämän peruspilareita. Jos ravitsemus ei ole kunnossa, ei myöskään kroppa toimi halutulla tavalla. Yksi parhaimpia askelmia kohti terveellisempää elämää sekä parempia unia on ruokavalion muokkaaminen terveelliseksi. Kun ruokavalio on kunnossa, jaksavat lihaksesi työstää urheilusuorituksissa onnistumistasi ja aivosi pärjäävät haastavampienkin tilanteiden edessä. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa panostamista ravitsemukseen.

Usein suorituksista puhuttaessa käsitetään aihe koskemaan urheilemista, mutta myös muut harrastukset haastavat kehoa. Näihin kuuluu myös esimerkiksi pokerin pelaaminen tai e-urheilun harrastaminen. Molemmissa peleissä vaaditaan nopeita hoksottimia, nopeaa päätöksen tekoa sekä kykyä päätellä erilaisia asioita. Samalla oma kroppa voi olla jännittynyt ja stressin alainen, vaikka suurimman työn tekisivätkin aivot. Pokerihuone voikin olla yksi mielenkiintoisimmista paikoissa, joissa kropan sietokykyä koetellaan täysin totutusta poikkeavalla tavalla.

Täysjyvä – hitaasti vapautuva energia ja tasaisempi verensokeri

Jotta aivot voisivat toimia kunnolla, tarvitsevat ne runsaasti energiaa. Täysjyvätuotteet ovat tärkeässä asemassa tässä vaiheessa, sillä niiden tiedetään pitävän verensokeri tasaisena. Kun verensokeri ei pääse heittelemään ylhäältä alas, välttyvät aivot myös vaihtelun aiheuttamalta väsymykseltä, keskittymiskyvyn haasteilta sekä psyykkisten prosessien hidastumiselta. Näin aivojen toimintakyky pysyy läpi työpäivän ja harrastusten ajan tasaisena. Täysjyvästä saa toisinsanoen energiaa, joka pitää verensokerin tasaisena ja mielen virkeänä. Täysjyvätuotteiden on myös todettu kohentavan muistia. Nimenomaan aivoille parhaita täysjyvätuotteita ovat muun muassa kvinoa, täysjyväleipä sekä tumma riisi.

Karpalot, mustikat sekä parsakaali muistin tukena

Aivot vaativat runsaasti harjoitusta läpi elämän, mutta aivojumpan ohella myös ravitsemus nousee tärkeään asemaan. Oikeanlainen ravitsemus voi parantaa aivojen toimintakykyä ja erityisesti muistia. Suomalaisille tutuimpiin luonnon omiin superfoodeihin kuuluvat ehdottomasti mustikat. Mustikoiden maku on tuttu jo lapsuudesta ja useimmat pitävät mustikan mausta. Mustikka sisältää karpaloiden ohella runsaasti antioksidantteja tukien aivoja niin muistin kuin suorituskyvyn puolelta.

Myös parsakaali on hyvin tuttu näky niin ravintoloissa kuin kotien ruokapöydissä. Parsakaali on usein osana keittoja, uunijuureksia sekä keitettyjä kasviksia. Samalla kasvis jakaa ihmiset kahtia – toisille mieluisa kasvis onkin toisille se kaikkein kamalin asia. Oikealla valmistus tavalla parsakaalin voi kuitenkin saada toimimaan useimmissa tapauksissa. Mikä parasta, parsakaali on ehdottomasti yksi terveellisimmistä ruoka-aineista, joita markkinoilla on. Sen tiedetään parantavan muistia, samalla kun sen sisältävät antioksidantit ja mineraalit ehkäisevät solutason muutoksia sekä aivojen rappeutumista.

Älä astu sudenkuoppiin

Aivan liian usein markkinoille ilmestyy tuotteita, joita markkinoidaan toinen toistaan parempina terveysruokina. Valitettavasti tarjolla on runsaasti epäterveellisiä terveysruokia, joita ihmiset ostavat terveellisemmän ruokavalion toivossa. Näihin kuuluvat muun muassa energiapatukat ja erilaiset vitamiinijuomat sekä urheiluravinteet. Terveellinen ruokavalio ja aivojen suorituskykyyn vaikuttava ruokavalio lähtevät omalta lautaselta ja omista valinnoista.

Älä turvaudu yksipuoliseen ruokavalioon tai rasvattomaan ravintoon. Nälän tunne ei myöskään ole hyväksi kropallesi tai aivoillesi. On tärkeää, että saat päivittäin kaiken tarvittavan ravinnon aina proteiineista hiilihydraatteihin ja erilaisiin rasvoihin. Suorituskyvyn kannalta oleelliseen asemaan nousevatkin omega-3 ja omega-6 rasvahapot.

Muista aminohapot

Aminohappojen merkitys on terveydelle erittäin suuri, sillä yksi aminohappojen tärkeimmistä tehtävistä on suojata aivoja ja huolehtia niiden kunnosta. Kun kroppasi saa terveellisiä rasvoja, se voi pitää tulehdusriskit matalalla, sydämen paremmassa kunnossa sekä saada ihon ja hiukset voimaan paremmin.

Saadaksesi riittävästi aminohappoja sinun tulee pitää ruokavaliossasi lohi, taimen, silli, pähkinät sekä pellavansiemenet. Myös chia-siemenissä tiedetään olevan runsaasti omega-3 rasvahappoja. Runsas kalan ja pähkinöiden syönti voi ehkäistä aivojen rappeutumista ja vähentään mahdollisuuksia sairastua Alzheimerin tautiin.

Muistia tulee huoltaa aina

Aivot ovat yksi tärkeimmistä työvälineistämme, jotka mahdollistavat lopulta kaiken elämässämme. Muistia ja aivoja tulee huoltaa niin erilaisin pelein, kuten muistipeleillä, älypeleillä sekä strategiapeleillä. Samalla aivojen toimintakykyä voi parantaa ruokavaliolla sekä terveellisillä elämäntavoilla. Muistin tukeminen ei ole vain vanhuksille, vaan se koskee kaikkia ikäluokkia läpi elämän.