Nämä tavat eivät ole hyväksi mielenterveydellesi

7.6.2024

Tietyt tavat ja tottumukset vahingoittavat hiljalleen mielenterveyttäsi. Tässä niistä seitsemän:

 

1. Kävelet kumarassa

Tutkimusten mukaan kävelyasennolla on valtava merkitys mieleen: Eräässä tutkimuksessa havaittiin että kun koehenkilöitä pyydettiin kävelemään kumarassa ja kädet sivuilla velttoina, koehenkilöiden mieliala aleni. Nosta siis leuka ylös ja työnnä rintakehää eteen ja kävele ryhdikkäästi – teet palveluksen mielenterveydellesikin!

 

2. Et liiku tarpeeksi

Liikunta ei ole pelkästään terveen kropan elinehto, se vaikuttaa ratkaisevasti myös mielenterveyteesi. JAMA Psychiatry -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan jo kolme liikuntasessiota viikossa ehkäisee masennusta jopa 19 %.

 

3. Kärsit ihmissuhteesta joka myrkyttää mielesi

Tietyt ihmissuhteet voivat imeä kaiken energian ja romuttaa itsetunnon. Esimerkiksi narsistinen kumppani voi aiheuttaa pysyviä vaurioita mielenterveyteen ja saada tuntemaan pysyvää alemmuudentunnetta ja apatiaa.

 

4. Naurat liian vähän

Elämä ei oikeastaan ole kovinkaan vakavaa. Anna siis itsellesi lupa nauraa joka päivä – sen on nimittäin todettu pidentävän ikää ja ehkäisevän masennusta. Katso hauska leffa töitten jälkeen tai hankkiudu lasten pariin – lapsilta kuulet aina hauskimmat ja osuvimmat viisaudet!

Voit piristää mieltäsi myös Kohokohdan huumoriosastolla!

 

5. Nukut liian vähän

Uni vaikuttaa kaikkeen, erityisesti mielenterveyteen. Niin lihassolut kuin aivotkin tarvitsevat riittävästi unta voidakseen hyvin.

 

6. Et koskaan ehdi olla yksin

Ysinäisyys on pahasta mielenterveydelle, mutta niin on myös se jos koskaan ei ehdi olla omien ajatustensa kanssa yksin. Varaa siis joka päivä itsellesi omaa aikaa ajatustesi selvittelyyn.

 

7. Kohtaat ihmisiä vain somessa

Ihmisiä ei ole luotu näpyttämään tekstareita tai lukemaan Facebook-seiniä. Ihmisaivot kaipaavat aitoja ihmiskontakteja kasvotusten. Jätä siis älypuhelin rauhaan ja tapaa ystäviäsi välillä kahvikupposen äärellä somen sijaan.

 

Lisää aiheesta Terveys & hyvinvointi

 

Lähde: Huffington Post
Kuva: Unsplash / Fernando @cferdo

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia