Näin alkoholi tuhoaa elimistöäsi

8.8.2018

Sydän

Pieni määrä, esim. yksi lasillinen viiniä silloin tällöin voi olla jopa sydämesi terveyttä edistävä teko, sillä punaviini sisältää antioksidantteja. Mutta, jos alkoholin käyttö lähtee lapasesta, muuttuu jokapäiväiseksi ja määrät kasvavat, niin vaikutus heijastuu sydänlihakseen. Liiallinen alkoholin käyttö heikentää sydänlihasta ja verenkiertoa.

 

Aivot

Alkoholi tekee tuhojaan aivoissa, pikku hiljaa. Alkoholi voi vaikuttaa aivoihin jopa niin, että ihmisen käytös- ja ajatusmalli muuttuvat. Ei siis turhaan sanota, että ”hän on kuin eri ihminen”. Aivotoiminnan muutoksien ja muistihäiriöiden lisäksi alkoholin runsaaseen käyttöön liittyy myös. masennusta, joka voi johtaa oravanpyörään = masentunut ihminen juo lisää masennukseensa. Ryyppyputkea on vaikea katkaista.

 

Maksa

Maksa on iso ja tärkeä elin, joka toimii ruoansulatuksen ja ravinteiden imeytymisen apuna. Maksa on myös elimistömme ”siivoaja”. Se suodattaa kuona-aineita ja ehkäisee tulehduksia. Liiallinen alkoholinkäyttö vaurioittaa maksaa, jolloin kuona-aineet jäävät elimistöömme ja olemme enemmän alttiita erilaisille tulehduksille. Jos Alkoholin käyttö jatkuu rajuna, voi ihminen sairastua kuolettavaan maksakirroosiin.

 

Haima

Yli puolet haimatulehduksista on alkoholin aiheuttamia. Haimatulehduksen tunnistaa kuumeilusta, kovasta vatsakivusta ja oksentelusta. Haimatulehdus ei ole mikään leikin asia. Noin 3% prosentti sairastumistapauksista johtaa kuolemaan. Muistetaan siis pitää kohtuus, myös alkoholin käytössä.

 

LUE LISÄÄ: TERVEYS JA HYVINVOINTI UUTISIA

 

Lähde: Iltalehti

Artikkelikuva: Unsplash / Felipe Benoit Photography