Näin saat lapset syömään terveellisemmin

22.11.2016

Ei ole ollenkaan itsestäänselvää, että lapset syövät mielellään terveellistä ruokaa. Usein myös tilanne muuttuu ryhmään mentäessä ja kotona aikaisemmin hyvin ja monipuolisesti syönyt lapsi oppiikin ronklaamaan ruoalla päiväkodissa. Olen lukenut aiheesta monia kirjoituksia. Näissä ideoissa on mukana ainakin amerikkalaisen kirjailijan ja lääkärin Dr. Mark Hymanin vinkkejä. Ne ovat kaikessa maalaisjärkisyydessään toimiviksi todettuja niin meillä kuin monessa muussakin suomalaisessa kodissa.

Tärkeintä on luoda ruokailusta ja sen valmistamisesta positiivinen ja kaikkia innostava tilanne. Hyvällä mielellä valmistettu ruoka maistuukin hyvältä. Oikeiden asenteiden opettamisella lapselle tehdään hänelle elinikäinen palvelus. Mutta asia ei tosiaankaan ole aina helppo. Seuraavia keinoja kannattaa kokeilla:

Edisty hitaasti

Terveellinen syöminen tulisi aloittaa lasten ollessa pieniä – mutta koskaan ei ole myöhäistä. Älä tee liian suurta muutosta kerralla. Kokeile yhtä uutta ruokaa kerrallaan  ja seuraavaa vasta muutaman päivän päästä. Älä pakota lasta syömään ja huomioi myös yliherkkyyksien mahdollisuus. Pienet lapset sulattavat yleisesti helpommin hedelmiä ja vihanneksia kuin viljaa.

nain-saat-lapsen-syoman-terveellisemmin-3

Ota lapset mukaan

Miettikää yhdessä seuraavan päivän ruokaa ja mitä kaupasta ostetaan tai ei osteta. Katselkaa ruokien kuvia. Samalla voidaan harjoitella laskemista, ympäristön huomioimista, miettiä mistä ruoka tulee ja miten se ilmestyy lautaselle. Teehkää välillä jotain erilaista. Grillatkaa makkaraa takassa tai ulkonuotiolla. Leipominenkin on aina hauskaa!

Pidä hauskaa kokatessa

Muista, että olet esimerkki lapselle. Ruoanlaitto ei ole pakkopulla, vaan hauskaa yhdessä tekemistä, johon lapsi voi osallistua. Anna hänen ottaa ruoka-aineita esille, pilkkoa, sekoittaa, leikata yrttejä, tehdä salaattia ja kattaa pöytää. Leikkiminenkin on sallittua. Kiinnitä huomiota myös ruoan ulkonäköön. Laita usein esille värikkäitä, raikkaita ja houkuttelevia ruokia.

nain-saat-lapsen-syoman-terveellisemmin-3-1

Anna lapsenkin päättää

Me kaikki haluamme tehdä omia päätöksiä. Lapsetkin pitävät vaihtoehdoista. Se tekee ruokailusta kiinnostavaa. Anna lasten osallistua viikonlopun ruokien suunnitteluun tai valita reseptejä. Anna lapsen poimia haluamansa annoksen omalle lautaselleen. Huomaat pian, että lapset alkavat odottaa innolla ruokailuja.

nain-saat-lapsen-syoman-terveellisemmin-4

Älä kiinnitä huomiota negatiiviseen

Aina ei voi onnistua ja lapsillakin on huonot hetkensä. Yritä pysyä itse positiivisena ruokailuissa. Jos lapsen käytös ei ole tuhoavaa, älä kiinnitä huomiota yäkkeihin tai kiukutteluun – ja muista kiittää hyvästä ruokaseurasta ja kivasta hetkestä, kun kaikki taas onnistuu.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Kirjoittaja:

Luova yrittäjä, kuvaaja, kaikesta terveellisestä ja kauniista inspiroituva bloggaaja ideoi ruokaa, joka hellii makuhermoja ja hyvinvointia, on helppoa valmistaa ja aineet ovat helposti saatavilla. Resepteissä ei ole sokeria eikä jauhoja. Ruoan lisäksi lifestyle-kirjoituksissa inspiroidutaan hyvästä olosta, jooga & spa-tunnelmista, onnellisuudesta ja stessinhallinnasta, matkoista maailmalla, Suomen saaristosta ja kodin sisustamisesta.