Mitä tapahtuu, jos et syö treenisi jälkeen

11.10.2016

Suurin osa ravitsemusasiantuntijoista suosittelee syömään jotain 30 minuutin sisällä treenin jälkeen. Käytettyään kaiken mahdollisen energian, kehosi tarvitsee lisää polttoainetta. Erityisesti kehosi tarvitsee hiilihydraatteja ja proteiinia saadakseen energiaa ja korjatakseen mikrovahingot, joita treenaaminen tekee lihaksillesi.

 

Kiire ja itsestä huolehtiminen

Toki olemme kaikki kiireisiä. Ja joskus treenin mahduttaminen päiväohjelmaan tarkoittaa 30 minuutin pikatreeniä, jonka jälkeen kiirehditään jo kohti uusia esteitä. Jos sinulla ei ole proteiinipatukkaa tai jotain muuta kätevää välipalaa purtavaksi, et välttämättä saa näitä tarvittavia ravintoaineita. Yksi kerta ei ehkä tee pahaa vahinkoa, mutta jos skippaat treenin jälkeisen huolenpidon jatkuvasti, saatat sabotoida omat kuntotavoitteesi.

 

Huolenpidon laiminlyönti

”Jotkut ihmiset tuntevat vain itsensä väsyneeksi, joillakin keskittyminen herpaantuu matalan verensokerin vuoksi”, Jennifer Beck, M.D., urheilulääketieteen erikoisosaaja ja lapsiortopedi UCLA:sta kertoo. Hän myös huomauttaa, että treenin jälkeisen huolenpidon laiminlyöminen tärkeissä asioissa kuten oikeissa ravintoaineissa saattaa aiheuttaa enemmän liikuntavammoja. ”Me uskomme, että liikakäytön vammoja tapahtuu juuri siksi, kun ihmiset eivät korvaa tarpeellisia rakennusaineita yhtä hyvin kuin heidän pitäisi” Beck sanoo. Tästä voi erityisesti tulla ongelma, jos harrastat kovia lihasmassan kasvattamiskeinoja ja jätät huomioimatta mitä kehosi tarvitsee korjatakseen mikrovammat. Mikrovammoja korjaamalla rakennat lihasmassaa; jos et tee näin, altistat lihaksesi pahemmille vammoille seuraavalla treenikerrallasi.

 

Ruoan merkitys

Ruoka sisältää myös elektrolyyttejä eli mineraaleja, joita kehomme tarvitsee pitääkseen lihakset ja hermot kunnossa. ”Jos vedit oikein hikitreenin, sinun tulisi saada kalsiumia, suolaa sekä kaliumia ruokavaliostasi. Ja tämä on erittäin tärkeää”, sanoo Beck. Jos hikeennyt kunnolla treenisi aikana, tai treenaat erittäin kuumana päivänä tai käyt pitkällä juoksulenkillä, menetät joitakin näistä asioista hikesi mukana ”Jos et pysty korvaamaan niitä heti, vaikutus voi olla tuhoisa ja vahingollinen.” Nestehukka ja hypoglysemia (alhainen verensokeri) voivat molemmat tapahtua nopeasti, ja ne saattavat saada sinulle aikaiseksi huonon olon, tai saatat jopa pyörtyä. Harvinaisissa tapauksissa elektrolyyttien puute saattaa jättää välistä elektroimpulsseja, jotka saavat sydämen lyömään oikein, ja tämä tila saattaa aiheuttaa rytmihäiriöitä.

 

Veden merkitys

Yksi asia sinun tulee joka tapauksessa aina muistaa, ja se on vesi. ”Vesi on kaikkein tärkein rakennusaine, jota tarvitset treenin jälkeen”, Beck vakuuttaa. Ja itseasiassa myös sen aikana. Asia, jota et halua ikinä jättää välistä, on tarpeellinen vesimäärä, jota tarvitset korvataksesi sen nesteen, jota olet juuri hien kautta menettänyt.

 

Hyvät ruutinit

Jos skippaat treenin jälkeisen aterian silloin tällöin, ei ole kyse niin vakavasta asiasta, mutta älä anna sen päästä muodostumaan tavaksi. ”Haluat saada itsellesi hyvät rutiinit”, Beck sanoo. Terveellisten elämäntapojen omaksuminen on helpoin tapa estää burnout ja loukkaantumiset. Treenaamisen tulisi olla hauskaa ja sen tulisi antaa sinulle positiivisia terveysetuja, sen sijaan, että se repisi lihaksesi rikki ja aiheuttaisi kovaa stressiä. ”Molemmat sekä kosteutus ja ravitsemus ovat tärkeitä osia terveellisissä treenirutiineissa.”

LUE LISÄÄ: LIIKUNTA JA FITNESS UUTISIA

LUE LISÄÄ: RUOKA JA JUOMA UUTISIA

 

Lähde: Self.com

Artikkelikuva: Pixabay