Mitä on torakkamaito – ja miksi se on superfoodia?

19.12.2021

Harva meistä pitää torakoista tai haluaa olla missään tekemisissä niiden kanssa. Uusien tutkimusten mukaan torakoista voi olla runsaasti hyötyä meille ihmisille – nimittäin torakkamaidon muodossa.

 

Mutta mitä on torakkamaito?

Ihmiset ovat syöneet hyönteisiä jo vuosisatoja, ja niiden tiedetään olevan erinomaisia proteiinin lähteitä. Itse asiassa torakkamaitotrendi ei ole mikään maailman uusin juttu.

Vuonna 2016 julkaistun tutkimuksen mukaan torakan maidossa on paljon proteiinia, tärkeitä aminohappoja, rasvoja ja sokeria. Torakat valmistavat maitoa poikasilleen ravinnoksi.

Tutkijoiden mukaan yksi torakkamaidon molekyyli, eli “kristalli” sisältää arviolta kolme kertaa enemmän energiaa kuin vastaava määrä lehmänmaitoa. Käytännössä torakan maidossa on siis enemmän kaloreita ja ravinteita.

 

Kuinka torakkaa lypsetään?

Torakkaa lypsetään leikkaamalla torakka auki ja poistamalla kristallit. Kahden tai kolmen torakan lypsäminen kestää yhdeltä ihmiseltä puoli päivää. Kuulostaa ällöttävältä, eikö?

Tutkijoiden mukaan menetelmä on hyvä, jos pääsee yli yökötyksestä. He myös korostavat, että torakoiden massalypsäminen on käytännössä mahdotonta.

Saadaksesi lasillisen torakkamaitoa tulisi sinun tappaa käytännössä armeijallinen torakoita. Ei mikään helppo rasti.

 

Kannattaako torakkamaitoa kokeilla?

Tässä vaiheessa pohdit varmasti kuumeisesti, että mistä tätä herkkua voisi ostaa. Etelä-Afrikkalainen yhtiö Gourmet Grubb käyttää jo tuotetta nimeltä ”Entomilk” jäätelön valmistuksessa. Entomilk on kuulemma tehty luomuviljellyistä hyönteisistä. On kuitenkin epävarmaa, onko maidon valmistuksessa käytetty juurikin torakoita.

Itse asiassa voi olla ihan hyvä, ettei torakkamaitoa voi ostaa kovinkaan helposti. Ei nimittäin tiedetä varmaksi, että torakkamaito sopisi ihmisen ravinnoksi ja että kuinka maidon ravinteet säilyvät prosessoinnissa.

Ja vaikka torakkamaito onkin tietynlaista superfoodia, ei sillä ole erityistä merkitystä. ”Jos syöt tasapainoisesti yleisesti, tarvitseeko jokaisen suuhusi laittamasi asian olla maailman terveellisintä ja tehokkainta,” kysyy tutkija Jessica Cording.

Ainoa skenaario, jossa torakkamaidosta olisi erityistä hyötyä olisi silloin, jos joku joutuu rajoittamaan nesteytystään terveyssyistä.

Torakkamaito voisi olla myös vaihtoehto laktoosi-intolerantikoille,” Warren sanoo. Älä kuitenkaan odota torakkamaidon ilmestyvän lähikauppaasi kovinkaan pian.

 

Lue myös: Etsitkö halpoja superfoodeja? – Tässä 5 parasta vaihtoehtoa

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Women's Health
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Alberto Bogo