Tutkimus paljastaa – masennus voi aiheuttaa muistinmenetystä

10.4.2018

Masennuksesta kärsivillä ihmisillä voi olla vaikeuksia erottaa samankaltaisia muistoja toisistaan, kertoo tuore tutkimus. Masennus voi tunnetusti johtaa erilaisiin sivuoireisiin, kuten unettomuuteen ja stressiin. Brighamin yliopiston tutkijat halusivat nyt selvittää, onko masennuksen ja muistin välillä korrelaatiota.

Muistihäiriö ilmenee silloin, kun henkilö havaitsee olevansa osittain kykenemätön ottamaan uutta informaatiota vastaan vanhojen muistojen tai ajatusten takia.

 

Korrelaatio mielialan ja muistin välillä

Tutkimuksessa tutkittiin 98 aikuista. Tutkittavien tuli täyttää kysymyspatteristo, jossa kyseltiin masennuksesta, hermostuneisuudesta ja erilaisista elämänlaatuun liittyvistä asioista, kuten liikunnan määrästä ja unenlaadusta.

Tutkijat huomasivat, että mitä masentuneempia ihmiset olivat, sitä enemmän heillä oli vaikeuksia muistitesteissä. Muistitesteissä tutkittavilla näytettiin tietokoneen ruudulla joukko esineitä, joista osa oli tuttuja tutkittaville ja osa ei.

Masentuneilla ihmisillä oli vaikeuksia erottaa tavaroita toisistaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että he välttämättä kärsivät muistinmenetyksestä. Muistiongelmat johtuvat todennäköisemmin siitä, että henkisen terveyden ongelmat ovat aiheuttaneet katkoksia muistiin.

“Aivoissa on kaksi aluetta, joissa uudet aivosolut kasvavat,” selittää tutkimus. ”Toinen on hippokampus, joka on yhteydessä muistiin ja masennus hidastaa aivosolujen kasvamista hippokampuksessa.”

 

Löydösten avulla masentuneille mahdollisesti uusia hoitokeinoja

Toisessa, Illinoisin yliopistossa, teetetyssä tutkimuksessa on havaittu, että ihmiset, jotka pyrkivät vaimentamaan negatiivisia tunteitaan, ovat kykeneväisiä turruttamaan myös negatiivisten muistojen vaikutuksia.

Tutkijat toivovat, että näiden löydösten avulla masennuksesta kärsiville voitaisiin löytää uusia hoitokeinoja.

 

Lue myös: 9 Arkipäiväistä asiaa, jotka on erittäin vaikeaa suorittaa masentuneena

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Independent.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Aricka Lewis