Kumpi on tehokkaampi laihdutuskeino – Voima- vai kestävyysharjoittelu?

18.6.2018

Jos aikaa on rajallisesti ja liikuntamuoto olisi tarkoitus optimoida painonpudottamisen näkökulmasta, niin kannattaako panostaa kestävyysurheiluun vai voimaharjoitteluun?

Self.com -sivusto kysyi tätä liikuntatieteiden tohtori Wayne Westcottilta ja fysiologi Mike Bracolta. Asiantuntijoiden mukaan asia on varsin selkeä: Voimaharjoittelu on kestävyysharjoittelua tehokkaampi tapa pudottaa painoa. Tämä johtuu siitä, että aerobista liikuntaa harrastettaessa keho on pääosin mukavuusalueella. Voimaharjoitteluun liittyvä tiettyjen lihasryhmien äärimmäinen rasittaminen saa kehon eräänlaiseen “wow-tilaan” – tällöin kroppa ei todellakaan ole mukavuusalueellaan. Juuri tämä hyppäys pois mukavuusalueelta saa aikaan sen, että kroppa jatkaa kalorien polttamista jopa 25 % normaalia korkeammalla tasolla liikuntasuorituksen jälkeen.

Voimaharjoittelu on hyvä liikuntamuoto myös siksi, että siitä voi saada myös kestävyyskuntoa. Westcottin mukaan erityisesti hien pintaan saavat harjoitteet treenaavat sekä lihaksia että sydäntä, keuhkoa ja yleiskuntoa. Westcott suosittelee etenkin hyppykyykkyjä ja tauottomia siirtymiä lihaskuntoharjoitteesta toiseen – tällöin koko kroppa saa tehokasta treeniä eikä pääse liian helpolla.

Molemmat asiantuntijat kuitenkin huomauttavat, että paras vaihtoehto on aina yhdistää sekä kestävyysurheilua että voimaharjoittelua sopivassa suhteessa.

Lisää aiheesta laihdutus

Lähde: Self
Kuva: unsplash