Miten saat kehosi sisäisen kellon toimimaan hyväksesi

20.9.2016

Nouseminen, herääminen, nukkuminen, syöminen. Näitä kaikkia hallitsee kehosi 24 tuntinen biologinen kello, kronologinen järjestelmä, jota tutkijat ovat tutkineet 1970-luvulta asti. Melkein 50 vuoden jälkeen he eivät vain voi kertoa meille milloin syödä ja milloin nukkua, mutta myös milloin hankkia lapsia ja ottaa lääkettä.

 

Tämän vuoden toukokuussa tutkimus Birminghamin yliopistolta näytti, että flunssarokote oli hämmästyttävät neljä kertaa tehokkaampi, kun se otettiin aamuyhdeksän ja yhdentoista välillä kello kolmen ja viiden sijaan. ‘Tämä aiheutti valtavan tietovyöryn siihen ymmärrykseen, joka meillä jo on sisäisestä kellostamme ja siitä, miten se säätää jokaisen ruumiillisen toiminnon,’ sanoo David Ray, Manchesterin yliopiston lääketieteen professori ja endokrinologi, jolla on erityinen kiinnostus kronobiologiaa kohtaan.

 

‘Mutta suurin osa lääkäreistä ovat melko tietämättömiä biologisesta kellosta, joten tämä tutkimus oli tärkeä, sillä se varmisti tieteen näyttämän asian – eli sen, että sillä ajalla, jolloin päätät tehdä asioita, on suuri merkitys terveyteen.’. Warwickin yliopiston kokeiluissa jopa syöpähoitoja on annettu niinä aikoina päivästä, jolloin kemoterapialääkkeiden on näytetty olevan tehokkaimmillaan, hän selittää.

 

Biologiset kellot voivat vaihdella, sillä noin kymmenen prosenttia meistä syntyy aamuvirkkuina, jotka nousevat luonnostaan ennen auringonnousua (voit kiittää siitä vanhempiasi) ja toiset 15 prosenttia ovat luonnostaan yökyöpeleitä, Russell Foster, elimistön sisäiseen vuorokausirytmiin liittyvä neurotiede Oxfordin yliopisto ja Rhythms of Life: The Biological Clocks that Control the Daily Lives of every Living Thing (Profile £6.99) kirjoittaja, kertoo. Mutta suurimalle osalle meistä voidaan kuitenkin määrittää tiettyjä aikoja tehdä eri asioita optimaalisen terveyden vuoksi.

 

06:00 – 12:00

ÄLÄ saa sydänkohtausta tai aivoinfarktia

 Päivän aikaisimmassa vaiheessa on 49 prosenttia korkeampi riski saada aivoinfarkti ja erittäin paljon korkeampi riski saada sydänkohtaus, sanoo professori Foster.

Kun olemme nukkumassa, verenpaine laskee ja veren sisäinen kitka sekä tahmeus lisääntyvät. ‘Ateroomia alkaa muodostua verisuoniin ja nopea verenpaineen nousu aamukuuden jälkeen valmistelee kehoa aktiiviteetteihin luoden samalla sydänkohtauksen tai aivoinfarktin riskit.‘ Professori Foster ehdottaakin, että liikut ympäriinsä rauhallisesti aamuisin ja otat verenpainelääkkeen ennen sängystä nousemista.

 

TOKI hemmottele karkkihammastasi

 Kehosi pilkkoo sokeria kaikkein tehokkaimmin aamulla, toteaa Texasin yliopiston tutkimus vuodelta 2015.

Olemme hyviä pääsemään eroon glukoosista päivän aikaisimmissa vaiheissa, mutta emme enää myöhemmin,’ sanoo professori Foster. ‘Jos haluat saada päivittäisen kakkuannoksesi, syö se aikaisin ja syö illalla kevyempi, vähäsokerisempi ruoka-annos.’

Tutkimus totesi myös, että vuorotyöntekijöiden kehot eivät pysty pilkkomaan sokeria päivisin yhtä hyvin.

‘Väsyneillä ihmisillä on enemmän taipumusta glukoosi-intoleranssiin ja he ovat mahdollisesti jopa alttiimpia sairastumaan diabetekseen pitkällä tähtäimellä,’ sanoo professori Foster.

 

08:00

MENE aamukävelylle ulos

 ‘Aamu ja sen sarastus ovat tehokkain tapa virittää biologiset kellomme,’ sanoo professori Foster.

Meidän sisäiset kellomme yhdistyvät ulkoiseen maailmaan valoisuuden kautta, koska silmissämme olevat solut, joita kutsutaan valoherkiksi gangliosoluiksi ja muodostavat osan näköhermosta, vastaanottavat valosignaaleja ja välittävät tämän valoisa/pimeä informaation kehomme “pääkellolle” aivoihin. Tämä välittää signaalin jokaiselle kehon sisäelinjärjestelmän solulle, joista kaikilla on oma 24 tuntinen kellonsa, jotka auttavat säätelemään meidän koko kehoamme. Suurimman osan tästä prosessista kuitenkin määrittää meidän altistumisemme luonnonvalolle, professori Foster kertoo. ‘Jos haluat olla keskittyneempi, maksimoi altistumisesi luonnonvalolle aamuisin, sillä se lisää valppauttasi ja vähentää todennäköisyyttäsi masentua.’’

Valolaatikot pöydän vieressä saattavat auttaa, mutta ne tuottavat vain noin 1-2000 luksia (valaistusvoimakkuuden yksikkö) puolessa tunnissa, kun taas aamunvaloisuus tuottaa 5-10 000 luksia.

‘Jos et voi mennä ulos, teekupin nauttiminen lähellä ikkunan kirkkautta voi tuoda samankaltaisen efektin kuin valolaatikko’, sanoo professori Foster.

 

09:00

HARRASTA seksiä

 ​Mieshormoni, testosteroni, on korkeimmillaan, mikä saattaa selittää miksi miehet usein haluavat harrastaa seksiä aamuihin, selittää professori Foster. Mutta se ei ole niin yksinkertaista pojat: ‘Joidenkin tietojen mukaan naiset eivät saa aamuisin yhtä todennäköisesti orgasmia, kuin päivän muina aikoina.’

 

10:00-12:00

Ajoita tähän myyntipuhe tai esitelmä

Looginen päättelysi ja henkinen suorituskykysi ovat korkeimmillaan kello kymmenen ja kahdentoista välillä. Tästä voit kiittää stimuloivan stressihormonin, kortisolin, tasojen nousua. ‘Kortisoli on oikea puhtia antava hormoni, jonka taso nousee tyypillisesti juuri ennen heräämistä ja laskee iltapäivän aikana, kunnes se on käytännössä havaitsematon illalla’, sanoo professori Ray.

 

12:00-14:00

Nyt on aika miettiä

Aivojesi ongelmanratkaisukapasiteetti on parhaimmillaan kaksi tuntia keskipäivän jälkeen, sanoo professori Ray.

‘Tämä on se aika, jolloin aivojen vegetatiivinen tasapaino ja sen kognitiiviset toiminnot ovat parhaimmillaan.’

Tämä on hyvä aika suorittaa kognitiivinen aktiviteetti, johon tarvitset sekoituksen pohdiskelua ja logiikkaa.

 

16:00-19:00

Vie itsesi äärirajoille fyysisesti

‘Jos haluat juosta kilpaa tai parantaa uintiaikaasi, myöhään iltapäivällä saat aikaan parhaan suorituksen,’ sanoo professori Foster.

Kello viideltä suurin osa meistä on saavuttanut parhaan kardiovaskulaarisen voimakkuuden ja puoli kuudelta tarttumisvoimat ovat huipussaan (mikä voi tarkoittaa parasta aikaa tehdä painonnostoja). Tutkimus, joka seurasi olympia uimareita, huomasi heidän uineen kolme sekuntia nopeammin iltapäivisin kuin aamulla.

 

19:00

Syö kevyt illallinen (älä enää syö ennen aamua)

Viime vuosien aikana on tullut selväksi, että aivoissa sijaitsevan biologisen pääasiallisen kellomme lisäksi, myös jokaisella solulla ja sisäelimellä on oma sisäinen 24 tuntinen kellonsa, selittää professori.

‘Myös maksan kello värähtelee samassa ajassa kuin aivojen pääasiallinen kello,’ hän kertoo. Sillä on aktiivinen vaihe päivän aikana, kun se suorittaa aineenvaihdunnalliset toimintansa juoman ja ruuan kanssa ja yöllä se sitten hidastuu ja mobilisoi energiaa.

Myöhään syöminen maksan lopettaessa työnsä voi johtaa siihen, että rasvaa varastoidaan vääriin paikkoihin.

Brigham Youngin yliopiston tutkimus Utahissa osoitti, että kaikenlaisen ruuan, muttei veden, välttely klo 19:00 ja klo 06:00 välillä voi johtaa melkein puolen kilon laihtumiseen kahden viikon aikana sekä 238 kalorin syömättä jättämiseen jokaisena päivänä (tutkittavien paino nousi, kun he alkoivat taas syömään, milloin he itse halusivat).

 

22:00 – 02:00

Tee vauva

‘Ovulaatio on korkeimmillaan keskiyön ja aamukahden välillä, selittää professori Foster. ‘Jos harrastat seksiä kello kymmenen ja keskiyön välillä, sperma tulee jo olemaan valmiina munasolua varten,’ hän selittää.

 

22:00

Ota esiin astmainhalaattorisi

Monet allergiset reaktiot tapahtuvat kello kymmenen ja keskiyön välillä, sanoo professori Foster. Jos sinulla on allergioita, tällöin on hyvä aika ottaa ennalta ehkäisevää lääkettä.

‘Voi myös olla hyvä ottaa viimeisenä asiana illalla astmalääkettä, koska nämä sairaudet ovat vahvimmillaan aamukahden ja neljän välillä.’ Vatsahappoeritteet ovat ylhäällä viimeiseksi illalla. Jos sinua siis närästää, kannattaa ottaa antasidit ennen sänkyyn painumista.

 

04:00-06:00

ÄLÄ aja

04:00-06:00 on huonoin aika ajaa, sillä kehosi on juuri valmistautumassa lepäämään

Kehosi voi nukahtaa nopeasti, sillä energiasi ja lämpötilasi ovat tähän aikaan alhaisimmat. Energiaa siirretään pääasiallisista elimistä toisarvoisiin prosesseihin, kuten muistin kollaboraatioon ja ihon kunnostamiseen. Tämä on myös se aika, jolloin sattuu kaikkein eniten liikenneonnettomuuksia.

‘Tämä on huonoin aika ajaa, koska aivosi ovat valmistautumassa uneen ja kyky prosessoida informaatiota on yhtä heikentynyt aivan, kuin olisit lain mukaan humalassa.’

 

LUE LISÄÄ: TERVEYS JA HYVINVOINTI JUTTUJA

LUE LISÄÄ: LIFESTYLE JA VAPAA-AIKA JUTTUJA

 

Lähde: Healthista

Artikkelikuva: PixaBay