Istumalla vähemmän elät pidempään

20.6.2018

Tiedemiehet ja media tarjoavat milloin mitäkin ratkaisuja pitkän iän saavuttamiseksi: Joskus kahvi paljastuu pitkän iän salaisuudeksi, joskus aerobinen jumppa on avain onneen.

Tuore australialaistutkimus tarjoaa nyt kenties yhden simppeleimmistä keinoista eliniän pidentämiseksi: Vaihda joka päivä yksi tunti istumista kävelemiseen! Tulosten mukaan tällä tempulla pienennät omalta kohdaltasi ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 12 – 14 prosenttia. Vielä suurempi määrä kävelemistä istumisen sijaan nostaa lukemaa vielä korkeammaksi.

International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity -lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui peräti 200 000 koehenkilöä, joiden iät vaihtelivat keski-ikäisestä seniorikansalaisiin.

Tutkimusta johtanut professori Emmanuel Stamatakis toteaa, että istuminen on paljastunut vielä aiemmin tiedettyä pahemmaksi terveysongelmaksi. Suuri osa työläisistä istuu jo yli 70 % työpäivästään, eikä vapaa-aikakaan tuo helpotusta kropalle: Moni jatkaa istumista töiden jälkeen kotonaan tietokoneella ja television ääressä. Istuminen on haitallista keholle monella tavalla: Paikallaan pysyminen on luonnotonta ja kuormittaa tuki- ja liikuntaelimistöä. Pitkällä aikavälillä se myös heikentää lihaksistoa ja luustoa.

Tutkijat suosittelevatkin vaihtamaan istumista kävelemiseen tai muuhun liikkumiseen mahdollisuuksien mukaan – jo pienikin liikunnan lisäys edistää terveyttä merkittävästi.

Lisää aiheesta terveys & hyvinvointi

Lähde: Iltalehti, Medical News Today

Kuva: Unsplash / Javier Garcia